Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Βιάζεται και Πιέζει η Τουρκία τους Ρώσους για τη λειτουργία του πρώτου πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού το 2023

Η Τουρκία ασκεί πιέσεις στην ρωσική Rosatom για να ολοκληρώσει τον πρώτο πυρηνικό αντιδραστήρα στο Ακούγιου μέχρι το 2023, ώστε να περιλ...


Η Τουρκία ασκεί πιέσεις στην ρωσική Rosatom για να ολοκληρώσει τον πρώτο πυρηνικό αντιδραστήρα στο Ακούγιου μέχρι το 2023, ώστε να περιλάβει το έργο στους εορτασμούς για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του νέου τουρκικού κράτους.

Αυτό αποκάλυψε με δηλώσεις του στο Reuters ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Rosatom, Κιρίλ Κομάροφ, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του World Nuclear Association.




Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της Rosatom, αποκάλυψε ότι στα τέλη Αυγούστου, η εταιρεία του εξασφάλισε άδεια από την Τουρκία για να ξεκινήσει την κατασκευή του δεύτερου από τους τέσσερις προγραμματισμένους πυρηνικούς αντιδραστήρες στην Τουρκία.

Τον Φεβρουάριο αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί η εγκατάσταση της χαλύβδινης βάσης του πρώτου αντιδραστήρα. Το πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας είναι της τάξης των 20 δισ. και είναι ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα νέων πυρηνικών αντιδραστήρων, υπενθύμισε ο ίδιος.

Ταυτόχρονα, ο Κιρίλ Κομάροφ αποκάλυψε ότι η Rosatom βρίσκεται υπό πίεση να ολοκληρώσει τουλάχιστον τον πρώτο από τους τέσσερις αντιδραστήρες έως το 2023, για την επέτειο των 100 ετών από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας. «Θα κάνουμε τα πάντα για να πετύχουμε τον στόχο αυτό», συμπληρώνει ο ίδιος.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης με την Τουρκία, η Rosatom έχει επταετές χρονοδιάγραμμα –από το 2018 που υπογράφτηκαν τα συμβόλαια– για να κατασκευάσει τον πυρηνικό σταθμό.

Όπως ανέφερε στο Reuters ο εκπρόσωπος της Rosatom, «επτά χρόνια σημαίνει ότι θα πρέπει να ολοκληρώσουμε και λειτουργήσουμε τον πυρηνικό σταθμό μέχρι το 2025. Έχουμε τώρα έναν πολύ φιλόδοξο στόχο, που μοιραζόμαστε με την τουρκική κυβέρνηση, να προσπαθήσουμε να το παραδώσουμε νωρίτερα, το 2023. Είναι σίγουρα ένα πολύ δύσκολο έργο».

Ήδη ολοκληρώθηκαν οι λιμενικές εγκαταστάσεις ώστε να δέχονται τα πλοία με τα μεγάλα φορτία που είναι αναγκαία.

Μέχρι τώρα, σύμφωνα με τον Κομάροφ, η πιο ταχεία κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα, ήταν σε χρονικό διάστημα έξη ετών – στην επαρχία Τιανγουάν της Κίνας- όπου η μονάδα 3 είχε τεθεί σε λειτουργία τον Σεπτέμβριο του 2017, έξι χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης.

Τώρα, ουσιαστικά η Τουρκία, για πολιτικούς λόγους, θέλει ολοκλήρωση της εγκατάστασης και λειτουργία του πυρηνικού αντιδραστήρα εντός πέντε ετών, με μοναδικό σκοπό προφανώς την δημιουργία εντυπώσεων από πλευράς του Ερντογάν.

Πηγή:philenews