Tελευταια Νεα

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 25, 2019

ΘΑ ΤΟΥ ΑΕΡΙΣΟΥΝ ΜΙΑ ΜΑΝΤΡΑ... Τρομοκρατημένοι οι Δημοκρατικοί για τις εκλογές του 2020... Δεν μπορούν να τον καθαιρέσουν...!!


Απίθανο το ενδεχόμενο της καθαίρεσης του Ντόναλντ Τραμπ. Η Γερουσία κρατά στα χέρια της το… μέλλον του κι εκεί κάνουν κουμάντο οι Ρεπουμπλικάνοι. Γνώριζε εξ αρχής η Πελόζι ότι η έρευνα για παραπομπή και καθαίρεση του Τραμπ δεν θα είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα. Η διαδικασία και τα επόμενα βήματα για τον Αμερικανό πρόεδρο. Ποιοι τον στηρίζουν και ποιοι του γυρνούν την πλάτη.

Προδοσία, κατάχρηση εξουσίας, δωροδοκία. Λέξεις «βαριές», ειδικά όταν λέγονται σε βάρος ενός προέδρου. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι μεν αντιμέτωπος με την καθαίρεση, αλλά αυτό κάθε άλλο παρά εύκολο είναι.Η διαδικασία για την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ είναι το πρώτο στάδιο. Ανακοινώθηκε από την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, προκάλεσε πολιτικό σεισμό στις ΗΠΑ και γίνεται σε πολλά επίπεδα από τους Δημοκρατικούς στη Βουλή.

Το θέμα είναι πως το μέλλον αυτής της κίνησης των Δημοκρατικών είναι από αβέβαιο έως… καταδικασμένο, αφού τον τελικό λόγο θα έχει η Γερουσία και εκεί απαιτούνται τα 2/3 των γερουσιαστών να θελήσουν να διώξουν τον Τραμπ. Και αυτό κάθε άλλο παρά πιθανό θεωρείται.

Κανένας πρόεδρος των ΗΠΑ (από τους τρεις χωρίς τον Τραμπ) που έχουν κινδυνεύσει με αποπομπή, δεν έχει καθαιρεθεί. Ακόμη κι αν ο Τραμπ καθαιρεθεί, όμως, αυτό δεν τον εμποδίζει να είναι κανονικά υποψήφιος στις εκλογές του 2020.
Ας δούμε τα πράγματα… βήμα προς βήμα

Η αφορμή (γιατί οι αιτίες μάλλον είναι όσα έχουν γίνει τα τρία χρόνια της θητείας Τραμπ στον Λευκό Οίκο) ήταν η προσπάθεια του Αμερικανού προέδρου να μην δημοσιοποιήσει και να υποβαθμίσει την καταγγελία ενός πληροφοριοδότη. Ο Τραμπ φέρεται να «πάγωσε» τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία για να εκβιάσει τον πρόεδρο της χώρας να κάνει έρευνα σε βάρος του Χάντερ Μπάιντεν, γιου του πολιτικού του αντιπάλου και πρώην αντιπροέδρου.

Οι καταγγελίες αυτές ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής για τους Δημοκρατίας. Και όχι μόνο. Στρέφονται και Ρεπουπλικάνοι κατά του Τραμπ.

Περίπου 50 Δημοκρατικοί βουλευτές στη Βουλή των Αντιπροσώπων προστέθηκαν στους υποστηρικτές του αιτήματος της προοδευτικής πτέρυγας του κόμματος, για την έναρξη της επίσημης έρευνας παραπομπής του Τραμπ, από τότε που έγινε γνωστή η είδηση της συνομιλίας που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος, με τον πρόεδρο της Ουκρανίας.

Ποσοστό περίπου 80% των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων τάσσεται πλέον υπέρ της διεξαγωγής επίσημης έρευνας για την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου. Το ABC News υποστηρίζει ότι 182 Δημοκρατικοί και ο Τζάστιν Αμάς (που πρόσφατα αποχώρησε από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα) υποστηρίζουν το αίτημα παραπομπής.

Η διαδικασία


Οι επιτροπές στην Βουλή των Αντιπροσώπων που διερευνούν τις καταγγελίες σε βάρος του προέδρου Τραμπ θα συνεχίσουν τις ακροάσεις τους. Σύμφωνα με τα όσα είπε η Πελόζι, τώρα, οι καταθέσεις των μαρτύρων θα γίνονται υπό το πλαίσιο της επίσημης έρευνας για την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου.
Για την ώρα, δεν φαίνεται να προωθείται η συγκρότηση κάποιας ειδικής επιτροπής για την έρευνα σχετικά με την παραπομπή, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση, το ζήτημα της παραπομπής του Τραμπ θα ήταν εκτός των αρμοδιοτήτων του προέδρου της Επιτροπής Δικαιοσύνης, Τζέρι Νάντλερ.

Για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ θα πρέπει να ψηφίσει η Βουλή των Αντιπροσώπων με απλή πλειοψηφία, μετά την επίκληση των σχετικών νομικών άρθρων παραπομπής από την Επιτροπή Δικαιοσύνης. Η Πελόζι φαίνεται πως έχει εξασφαλίσει τις ψήφους που απαιτούνται.

Ωστόσο, το πραγματικό πρόβλημα εντοπίζεται στην Γερουσία, όπου κι απαιτούνται τα 2/3 των γερουσιαστών να ψηφίσουν θετικά. Με δεδομένη την αρνητική στάση που τηρούν οι Ρεπουμπλικάνοι, η παραπομπή του προέδρου Τραμπ δεν θεωρείται ρεαλιστικό ότι θα ψηφιστεί η πρόταση.

Αυτή η αρνητική κοινοβουλευτική προοπτική για τους Δημοκρατικούς στην Γερουσία έκανε δύσκολη την απόφαση που έπρεπε να λάβει η Πελόζι, η οποία (αρχικά) ήταν αρνητική στην έναρξη μιας διαδικασίας επίσης παραπομπής του Τραμπ. Η ίδια γνωρίζει, όπως αναφέρει το ABC News, ότι η κίνηση που έκανε μπορεί να μην επιφέρει ως τελικό αποτέλεσμα, την απομάκρυνση του Τραμπ από τον Λευκό Οίκο. Ωστόσο, έχει χαρακτηριστεί ως μία σοβαρή πολιτική εξέλιξη στην Ουάσινγκτον και καταγράφηκε πλέον στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ.
« Προηγουμενη
Επομενη »