Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ, ΑΠΕΙΡΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ... Πως αντιμετωπίζεται στην Αμερική ένα απλό περιστατικό απείθειας;

policenetΑπείθεια, μια μεγάλη κουβέντα, μια σοβαρή υπόθεση για σοβαρά κράτη, μια ένδειξη δήθεν δημοκρατικού επαναστατισμού στην Χώρα μας. ...


policenetΑπείθεια, μια μεγάλη κουβέντα, μια σοβαρή υπόθεση για σοβαρά κράτη, μια ένδειξη δήθεν δημοκρατικού επαναστατισμού στην Χώρα μας.




Στο παρακάτω βίντεο βλέπουμε ένα απλό σχετικά περιστατικό που ξεκινάει με ένα τροχονομικό πρόστιμο σε μια 65χρονη γυναίκα στην Οκλαχόμα. Ο αστυνομικός αφού συμπληρώσει την κλήση, ζητάει από την γυναίκα να την υπογράψει, όπως ορίζει η διαδικασία. Η 65χρονη εμφανώς εκνευρισμένη για το πρόστιμο αρνείται να υπογράψει γεγονός που στοιχειοθετεί το αδίκημα της απείθειας.

Ο αστυνομικός, τότε, ζητά από την γυναίκα σε ήρεμο τόνο να εξέλθει από το όχημα, καθώς η πράξη της δικαιολογεί την σύλληψή της. Στο αίτημα αυτό του αστυνομικού, η γυναίκα αντιδρά ακόμα πιο έντονα, εκτοξεύοντας ύβρεις. Κάποια στιγμή αντιλαμβάνεται, ωστόσο ότι ο αστυνομικός δεν «αστειεύεται» και ζητά εκνευρισμένα την κλήση. Στο σημείο αυτό, ο αστυνομικός της απαντά ότι οι ενέργειες της δεν γίνεται να παραβλεφθούν και της ξαναζητά να κατέβει από το αυτοκίνητο. Η γυναίκα εντείνει περαιτέρω την σοβαρότητα του περιστατικού προσπαθώντας να διαφύγει με το αυτοκίνητό της.

Ο αστυνομικός την καταδιώκει μέχρις ότου σταματήσει το όχημά της, οπότε και προχωρά σε σύλληψη αυξημένου κινδύνου καθώς έχει να αντιμετωπίσει μη συνεργάσιμο άτομο. Προσπαθεί, παρ’ ολ’ αυτά, να περιορίσει την χρήση βίας στον απολύτως αναγκαίο βαθμό. Χωρίς να κάνει χρήση του εξοπλισμού του και χωρίς να πλήξει με χτυπήματα την γυναίκα, προσπαθεί να την χειροπεδήσει στο δάπεδο με χρήση λαβών.
Η γυναίκα συνεχίζει να αντιδρά κλωτσώντας τον αστυνομικό, αναγκάζοντάς τον έτσι, να κάνει χρήση του λιγότερου επιβλαβούς μέσου που είχε στην διάθεσή του, το tazer. Η γυναίκα υπό την επίδραση του tazer ακινητοποιείται και η χειροπέδηση ολοκληρώνεται κανονικά.

Ο αστυνομικός, αφού έχει διαχειριστεί το περιστατικό, ρωτά την 65χρονη σε ήρεμο τόνο και με ενδιαφέρον αν πονάει, προκειμένου να διαπιστώσει αν από υπάρχει κίνδυνος σοβαρής σωματικής βλάβης. Εν συνεχεία και αφού την έχει οδηγήσει στο περιπολικό προσπαθεί να την ηρεμήσει εξηγώντας της πως ότι οι ενέργειές της οδήγησαν αναπόφευκτα στην βίαιη αντίδρασή του.

Και τέλος στα μεθεόρτια του περιστατικού, η γυναίκα κατηγορήθηκε για αντίσταση, ο αστυνομικός κρίθηκε ότι ενήργησε σύννομα και σε συμφωνία με τις διαδικασίες του Σώματος και ως εκ τούτου δεν του ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη ενώ τα ΜΜΕ εξετάζοντας το περιστατικό, αντί επιδοθούν σε ένα ρεσιτάλ κανιβαλισμού, προσπαθούν να νουθετήσουν τους πολίτες περνώντας το μήνυμα ότι η απείθεια έχει σοβαρές συνέπειες.


1) Εξαιρετικής σημασίας οι αστυνομικοί να φέρουν κάμερες
2) Η απείθεια απέναντι σε όργανα του κράτους σε σοβαρά κράτη δεν γίνεται ανεκτή καθώς συνιστά ευθεία αμφισβήτηση της δημοκρατικής υπόστασης του κράτους
3) Στο ίδιο μήκος κύματος η εξύβριση αστυνομικού οδηγεί σύλληψη τελεία και παύλα.
4) Πρέπει να σημειωθεί η εμφανής αρτιότητα της εκπαίδευσης του αστυνομικού. Σε όλο το περιστατικό δεν εκνευρίζεται, δεν «πωρώνεται» αλλά λειτουργεί μεθοδικά και ήρεμα σύμφωνα με προκαθορισμένες διαδικασίες του σώματος.



5) Υπάρχουν ξεκάθαρες προβλέψεις για το πότε γίνεται χρήση βίας από τον αστυνομικό και σε τι έκταση ανάλογα με το περιστατικό.
6) Ο αστυνομικός είναι πλήρως εξοπλισμένος με όλα τα μέσα που θα του επιτρέψουν να προβεί σε σύλληψη, εν προκειμένω το tazer ή σε άλλη περίπτωση σπρέι πιπεριού, ακόμα και μη συνεργάσιμων ατόμων, χωρίς ωστόσο να απαιτείται να τους κάνει «αλοιφή στο ξύλο»
7) Όταν ένα άτομο αντιστέκεται η χειροπέδηση είναι εξαιρετικά δύσκολη, χωρίς την χρήση βίας, ακόμα και εάν αυτό το άτομο είναι 65χρονη γυναίκα (ή 33χρονος τραυματισμένος ακτιβιστής της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας…)
8) Το γεγονός ότι ένας πολίτης παρανόμησε δεν τον καθιστά εχθρό του κράτους πάνω στον οποίον δικαιολογείται να βγάλει ο αστυνομικός τα απωθημένα του. Αντίθετα η υγεία και η σωματική της δράστιδος είναι αγαθό που ο αστυνομικός προσπαθεί ενεργά να διασφαλίσει στον βαθμό του δυνατού.
9) Τέλος, η Αστυνομική Ηγεσία, όντας αποκλειστικά υπεύθυνη για τον ορισμό των διαδικασιών αντιμετώπισης των περιστατικών, αναγνωρίζει το ορθό των πράξεων του αστυνομικού και δεν προσπαθεί να τον πετάξει στο Καιάδα για να κατευνάσει επικοινωνιακά τις λαϊκές μάζες.

Υ.Γ. 1: --Την στάση των ΜΜΕ την αφήνω άνευ σχολίου…
Υ.Γ. 2: --Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε μέχρι να γίνουμε κράτος…