Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Νέα στρατιωτική βάση εγκαινιάζει στο Κατάρ η Τουρκία! - Μία Ταξιαρχία θα προστατεύει την Ντόχα από την Σαουδική Αραβία!

Η Τουρκία έχει δημιουργήσει νέα στρατιωτική βάση στο Κατάρ την οποία θα εγκαινιάσει το φθινόπωρο, κοντά στο υπάρχον κοινό κέντρο διοίκη...

Νέα στρατιωτική βάση εγκαινιάζει στο Κατάρ η Τουρκία! - Μία Ταξιαρχία θα προστατεύει την Ντόχα από την Σαουδική Αραβία!

Η Τουρκία έχει δημιουργήσει νέα στρατιωτική βάση στο Κατάρ την οποία θα εγκαινιάσει το φθινόπωρο, κοντά στο υπάρχον κοινό κέντρο διοίκησης που έχει δημιουργήσει ο τουρκικός Στρατός με την τις ένοπλες δυνάμεις του Κατάρ, αποκαλύπτει φιλοκυβερνητική Hürriyet Daily News.

"Έχει χτιστεί μια νέα βάση των ενόπλων δυνάμεων μας", δήλωσε ο ανταποκριτής της Hürriyet Χαντέ Φιράτ μετά την επίσκεψή του στο Tariq bin Ziyad έξω από την πρωτεύουσα του Qatari, τη Ντόχα, όπου Καταριανοί και οι Τούρκοι στρατιώτες εκτελούν κοινές επιχειρήσεις.




"Ο αριθμός των στρατιωτών θα αυξηθεί. Δεν αναφέρομαι σε αριθμούς αφού αφορούν τα συμφέροντα και την ασφάλεια της Τουρκίας, αλλά μπορώ να πω ότι θα αυξηθεί δραστικά", δήλωσε ο Φιράτ, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να βρεθεί στα εγκαίνια της βάσης αργότερα φέτος.

Ο αριθμός του τουρκικού προσωπικού υπολογίζεται σε 3.000 άτομα και προφανώς να αυξηθεί περί τις 5.000.

Οι Τούρκοι στρατιώτες εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά στο Κατάρ τον Οκτώβριο του 2015, για να ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις. Ωστόσο, αφού οι γειτονικές χώρες του Περσικού Κόλπου, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το έθεσαν υπό τον αποκλεισμό τον Ιούνιο του 2017, η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας έχει αποκτήσει κρίσιμη σημασία και ουσιαστικά είναι ο προστάτης του Κατάρ.

Μεταξύ των αιτημάτων του ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας ήταν το Κατάρ να τερματίσει τη στρατιωτική του συνεργασία με την Τουρκία και να απομακρύνει όλα τα τουρκικά στρατεύματα .

"Δεν γνωρίζω αν ένα "ανώτερο μυαλό" έχει συμβουλεύσει τα κράτη του Κόλπου με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία να προσθέσουν το "Κλείστε την τουρκική στρατιωτική βάση και να σταματήσετε τη στρατιωτική συνεργασία με την Τουρκία μέσα στο Κατάρ. Αλλά θα ήθελα να υπογραμμίσω το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν περίπου 14.000 στρατιώτες στη βάση αέρα του Al Udeid" αναφέρει χαρακτηριστικά ο Φιράτ.

Αντ 'αυτού, η Τουρκία απέστειλε περισσότερα στρατεύματα στο Κατάρ τον Δεκέμβριο, αυξάνοντας την στήριξή της στο Κατάρ, το οποίο έχει το τρίτο μεγαλύτερο απόθεμα φυσικού αερίου στον κόσμο.

Ταυτόχρονα και το Κατάρ το δύσκολο καλοκαίρι του 2018 ενίσχυσε με 3δις στην Τουρκία μέσω ανταλλαγής νομισμάτων και δεσμεύτηκε για 15 δισ. επενδύσεις στην Τουρκία εκ των οποίων έχει επενδύσει ήδη τα 5 δισ. και κάθε μήνα δίνει περί τα 500 εκατ. δολ. δωρεάν βοήθεια στην Αγκυρα.

«Όταν εξετάζουμε τους ενεργειακούς πολέμους στην περιοχή, την αμερικανική ατζέντα για το Ιράν, τους ενδεχόμενους ελιγμούς του Ιράν με τη χρήση του πληθυσμού των Σιιτών και των χωρών του Κόλπου, ιδιαίτερα των συγκεκαλυμμένων ή ανοιχτών πράξεων της Σαουδικής Αραβίας προς την Τουρκία, μπορούμε να κατανοήσουμε τη σημασία του τουρκικού στρατού βάσης στο Κατάρ πολύ καλύτερα », δήλωσε ο Φιράτ.




Η Τουρκία έχει ανοίξει αρκετές υπερπόντιες στρατιωτικές εγκαταστάσεις γύρω από την Ερυθρά Θάλασσα, τη Μεσόγειο Θάλασσα και τον Περσικό Κόλπο που μεγεθύνουν την προβολή της περιφερειακής δύναμης της χώρας, σύμφωνα με τον Micha'el Tanchum του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ.

Η συμμαχία της Τουρκίας με το Κατάρ είναι θεμελιώδους σημασίας σε αυτή τη στρατηγική, καθώς η στρατιωτική βάση των 3.000 στρατιωτών άνοιξε κοντά στη Ντόχα το 2016 έθεσε ένα μοντέλο του τουρκικού ανθρώπινου δυναμικού υποστηριζόμενο από τον πλούτο του Κατάρ που χρησιμοποιείται επίσης για την επέκτασή του.

Τόσο η Τουρκία όσο και το Κατάρ κρατάνε μία ουδέτερη στάση απέναντι στο Ιράν σε αντίθεση με τη Σ.Αραβία, ενώ η Τουρκία βλέπει Κατάρ ως έναν πολύ σημαντικό οικονομικό εταίρο.

"Οι χώρες του Περσικού Κόλπου, ιδιαίτερα η Σαουδική Αραβία, δυσκολεύονται από τη συνεργασία Τουρκίας-Κατάρι", δήλωσε ο Φιράτ. "Παρόλα αυτά, η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει μια σταθερή αρχιτεκτονική ασφάλειας και έναν στρατιωτικό και πολιτικό χώρο".