Tελευταια Νεα

Πέμπτη, Αυγούστου 29, 2019

ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ... «Εδεσε» στην Αττάλεια το τουρκικό ερευνητικό «Ορούτς Ρέις» και Ετοιμάζεται για έρευνες επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας


Μπήκε πριν λίγο στον κόλπο της Αττάλειας το «Ορούτς Ρέις» συνοδευόμενο από μία τουρκική φρεγάτα και μία κορβέτα. Ο ΡΤ.Ερντογάν έστειλε ξανά μήνυμα κατά Ελλάδας-Κύπρου όσο αφορά την ανατολική Μεσόγειο δηλώνοντας έτοιμος και αποφασισμένος να χαλάσει "τις παγίδες που στήνουν κάποιοι κατά της Τουρκίας".







Πιο αναλυτικά, Στα κατεχόμενα και τους Τουρκοκυπρίους απευθύνει το φετινό μήνυμά του για την εθνική επέτειο της ανεξαρτησίας της Τουρκίας, ο Τούρκος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητά του να χαλάσει τις παγίδες που στήνονται κατά της χώρας του από τη Συρία και το Ιράκ μέχρι την ανατ. Μεσόγειο.

«Στα βόρεια της Συρίας, στο Ιράκ και στην ανατ. Μεσόγειο είμαστε αποφασισμένοι να χαλάσουμε όλες τις παγίδες που στήνονται κατά της χώρας μας. Δεν πρόκειται επ’ ουδενί να επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα του έθνους μας και των Τουρκοκυπρίων.

Το έθνος μας όπως και χθες έτσι και σήμερα είναι έτοιμο να δείξει την ίδια αυταπάρνηση και το ίδιο θάρρος για την ανεξαρτησία και το μέλλον της ιερής πατρίδας του», αναφέρει, προσθέτοντας ότι «η Μεγάλη Νίκη της Τουρκικής Δημοκρατίας καταδεικνύει ότι παρότι κάποιοι προσπάθησαν να τη διαγράψουν από την ιστορία, το Τουρκικό Έθνος αναγεννήθηκε».

Ο Τούρκος πρόεδρος εύχεται «χρόνια πολλά» πρώτα στα Κατεχόμενα, στη συνέχεια στους 81 νομούς της χώρας του και τέλος σε όλους τους ομογενείς που ζουν στις 4 γωνιές του πλανήτη.

Το μήνυμά του καταλήγει και πάλι με χαιρετισμούς «προς όλους τους αδελφούς μας στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», όπως αποκαλεί το ψευδοκράτος.

«Σόου» από την Αγκυρα με το «Ορούτς Ρέις»

Σαφής κλιμάκωση της τουρκικής κινητικότητας παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα, μετά τον απόπλου του ερευνητικού σκάφους «Ορούτς Ρέις» με προορισμό την Ανατολική Μεσόγειο.







Την Τετάρτη, το τουρκικό σκάφος επέλεξε μια πορεία πιο κεντρικά στο Αιγαίο, και συγκεκριμένα δυτικά της Ικαρίας και της Πάτμου, με τελικό προορισμό να δηλώνει το λιμάνι της Αττάλειας, στη νότια Τουρκία και βορειοδυτικά της Κύπρου, ώστε να κάνει αισθητή την παρουσία του.

Το «Ορούτς Ρέις» συνοδευόταν από μία τουρκική φρεγάτα και μία κορβέτα. Αλλά δεν είναι μόνο το τουρκικό ερευνητικό που δημιουργεί το παζλ της έντονης κλιμάκωσης.

Η Άγκυρα κλιμακώνει την κινητικότητά της, θέλοντας, το λιγότερο, να ασκεί διαρκή πίεση και να έχει σε εγρήγορση την Αθήνα

Τρίτη και Τετάρτη η Τουρκία, σε μια επίδειξη προκλητικότητας, προχώρησε σε μπαράζ παραβιάσεων του εναέριου χώρου, προφανώς για να «δοκιμάσει», κατά την πάγια τακτική της, τα αντανακλαστικά της Αθήνας, αλλά και να δώσει έμφαση, εν είδει «συνοδείας», στην κάθοδο του «Ορούτς Ρέις» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, στις 13.31 δύο τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν υπερπτήση πάνω από τη νήσο Παναγιά και τη νήσο Οινούσσες στα 26.500 πόδια, ενώ λίγη ώρα αργότερα, στις 15.14, καθώς το «Ρέις» συνέχιζε την πορεία του, δύο τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν νέα υπερπτήση πάνω από τις Οινούσσες στα 22.000 πόδια και στη συνέχεια ο «νούμερο ένα» του σχηματισμού πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από το βορειοανατολικό άκρο της Χίου στα 20.000 πόδια. Ενα 24ωρο πριν, είχαν σημειωθεί 55 παραβιάσεις του εναέριου χώρου και ο αριθμός ρεκόρ των 19 εικονικών αερομαχιών, που σηματοδοτεί την πρόθεση της τουρκικής πλευράς να δηλώνει παρούσα στον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές πως η Αγκυρα κλιμακώνει την κινητικότητά της...





« Προηγουμενη
Επομενη »