Tελευταια Νεα

Παρασκευή, Αυγούστου 23, 2019

Έρχονται από σήμερα σαρωτικοί έλεγχοι για αδήλωτη εργασία: Ποιες περιοχές μπαίνουν στο «μικροσκόπιο»


Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι οι έλεγχοι να ξεπεράσουν τις 18.000 μέσα στους επόμενους δύο μήνες. Έμφαση θα δοθεί σε παραλιακές περιοχές και στα νησιά.

Σαρωτικούς και στοχευμένους ελέγχους για αδήλωτη εργασία βάζει μπρος, από αύριο, σε ολόκληρη τη χώρα, το υπουργείο Εργασίας.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, με εντολή του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννη Βρούτση προς τις ελεγκτικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, από αύριο θα ξεκινήσουν καθολικοί, στοχευμένοι και επιτόπιοι έλεγχοι σε ολόκληρη τη χώρα για την αποτελεσματική καταπολέμηση φαινομένων αδήλωτης, υποδηλωμένης και ανασφάλιστης εργασίας.

Σχετική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο με τη συμμετοχή του υφυπουργού κ. Νότη Μηταράκη, του νέου διοικητή του ΕΦΚΑ, κ. Χρήστου Χάλαρη και στελεχών της Γενικής Διεύθυνσης Ελέγχων του ΕΦΚΑ και του Υπουργείου Εργασίας που διαχειρίζονται το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Ειδικότερα, αποφασίστηκε η περαιτέρω στόχευση των προγραμματισμένων ελέγχων, προκειμένου να εντοπιστούν οι επιχειρήσεις με αποκλίνουσα συμπεριφορά, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν αυξηθεί το τελευταίο τρίμηνο. Αυτό θα γίνει μέσω της ποσοτικής και ποιοτικής ανάλυσης των αναγγελιών προσλήψεων και απολύσεων του Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».

Παράλληλα, αποφασίστηκε η επέκταση της περιόδου εντατικοποίησης των ελέγχων μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, με στόχο οι έλεγχοι να ξεπεράσουν τις 18.000.

Έμφαση αναμένεται να δοθεί στους παρακάτω τουριστικούς προορισμούς:
Παράλιες τουριστικές περιοχές της περιφέρειας Αττικής
Νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου (Λέσβο, Λήμνο, Σάμο, Χίο Θάσο και Ικαρία)
Σποράδες (Σκιάθος, Σκόπελος, Αλλόνησος, Σκύρος)
Νησιά του Νοτίου Αιγαίου, ιδιαίτερα Κυκλάδες και Δωδεκάνησα (Μήλος, Σίφνος, Σέριφος, Νάξος, Κουφονήσια, Πάρος, Αντίπαρος, Άνδρος, Κέα, Σύρος, Τήνος, Κάλυμνος, Λέρος, Κύθνος, Πάτμο, Αστυπάλαια, Σύμη, Σαντορίνη, Ίος, Μύκονος, Κάρπαθος, Κως, Ρόδος)
Κρήτη (Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά, Αγιος Νικόλαος, Ιεράπετρα, Σητεία, Χερσόνησο, Μάταλλα, Ελούντα, Μάλια, Στυλίδα, Νεάπολη, Μοίρες, Αγ. Πελαγία, Πλακιάς, Κεραμόκαμπος, Τσούτσουρας, Στάλος, Αγία Μαρίνα, Τυμπάκι, Γούβες, Πάνορμο, Βάϊ, Καστέλι, Αρκαλοχώρι, Πισκοπιανό, Πλακιάς)
Νησιά Ιονίου (Λευκάδα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Κέρκυρα, Παξούς)
Παράκτιες τουριστικές περιοχές Πελοποννήσου, Ηπείρου, Θεσσαλίας (παραλιακή ζώνη Λάρισας και Μαγνησίας), Κ. Μακεδονίας (Χαλκιδική, Πιερία,) και Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης (Καβάλα).
Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων για τους υποδειγματικούς εργοδότες
Στο πλαίσιο της σύσκεψης έγινε, επίσης, και μια πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων της εντατικοποίησης των επιτόπιων ελέγχων που έδωσε ο υπουργός Εργασίας με την ανάληψη των καθηκόντων τον Ιούλιο.

Εν τω μεταξύ, όπως σημειώνει το υπουργείο Εργασίας, τα πορίσματα των σχετικών ελέγχων, πέρα από από την επιβολή κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβάσεων, θα αξιοποιηθούν και προς μια διαφορετική κατεύθυνση.

Σύμφωνα με το υπουργείο, «οι υποδειγματικοί εργοδότες θα αποτελέσουν τη ''μαγιά'' για τη συγκρότηση του Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων, προκειμένου να επιβραβευθεί η άσκηση μιας κοινωνικά υπεύθυνης και υγιούς επιχειρηματικότητας με επίκεντρο το σεβασμό στην ποιοτική και αξιοπρεπή εργασία, στον εργαζόμενο και τα δικαιώματά του».
« Προηγουμενη
Επομενη »