Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΤΟΣ στον Υμηττό.... «Μέσα σε μισή ώρα καιγόταν το βουνό – Δύσκολα γίνεται αυτό από τσιγάρο»

Ο δήμαρχος Παιανίας περιγράφει στο newsit.gr τις δραματικές στιγμές όταν ξέσπασε η φωτιά. Μέσα σε λίγα λεπτά είχε λαμπαδιάσει ο Υμηττός....


Ο δήμαρχος Παιανίας περιγράφει στο newsit.gr τις δραματικές στιγμές όταν ξέσπασε η φωτιά. Μέσα σε λίγα λεπτά είχε λαμπαδιάσει ο Υμηττός. Μισή ώρα χρειάστηκε για να γίνει η εκκένωση που διέταξε προληπτικά η Πυροσβεστική. Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να πρόκειται για εμπρησμό ο Σπύρος Στάμου. Κάηκαν τουλάχιστον δυο σπίτια, αναζητείται ο ιδιοκτήτης του ενός.

Τις δραματικές στιγμές που έζησαν ο ίδιος και οι κάτοικοι στην περιοχή Προσηλίου περιγράφει στο newsit.gr ο δήμαρχος Παιανίας Σπύρος Στάμου. Η φωτιά ξέσπασε στις 03:18 τα ξημερώματα, σύμφωνα με την πυροσβεστική και μέσα σε λίγα λεπτά καιγόταν ο Υμηττός.




Μετά τις τιτάνιες προσπάθειες ισχυρών πυροσβεστικών δυνάμεων, η φωτιά είναι σε ύφεση, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο αλλά όλοι φοβούνται το ενδεχόμενο να ενισχυθούν οι άνεμοι και να προκληθούν αναζωπυρώσεις.

Η περιοχή όπου ξέσπασε τα ξημερώματα η φωτιά βρίσκεται στα όρια του δήμου Παιανίας με τους πρόποδες του Υμηττού και το δάσος, τόνισε ο κ. Στάμου. Η κινητοποίηση ήταν άμεση, όπως και η εντολή στους κατοίκους για προληπτική εκκένωση. Συνολικά, απομακρύνθηκαν κάτοικοι από 100 σπίτια.

«Αμέσως έφτασαν στο σημείο δυνάμεις της Πυροσβεστικής, Τροχαία, Αστυνομία και Πολιτική Προστασία του Δήμου και εκκένωσαν περίπου 100 σπίτια. Είμαστε πολύ τυχεροί που όλοι κινήθηκαν αστραπιαία και δεν είχαμε θύματα», τόνισε ο δήμαρχος Παιανίας.
Περιέγραψε πως με τη συνεργασία των πολιτών, μέσα σε μισή ώρα είχαν εκκενωθεί 100 σπίτια. «Ο κόσμος συνεργάστηκε έτσι ώστε τα σπίτια να εκκενωθούν μέσα στο επόμενο μισάωρο, από την ώρα που ξέσπασε η φωτιά. Εγώ είχα επιτάξει το Γυμνάσιο για να συγκεντρωθεί εκεί ο κόσμος, αλλά όλοι τους παρέμειναν σε κοντινή περιοχή, στο δρόμο, για να ελέγχουν την πορεία της φωτιάς και να βλέπουν τα σπίτια τους, αγχωμένοι μην συμβεί κάτι».

Παρόλο που η φωτιά βρίσκεται, όπως είπε, σε απόλυτο έλεγχο, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ακόμη και τώρα «ελικόπτερα και αεροπλάνα κάνουν ρίψεις νερού. Φοβόμαστε ότι μπορεί να ενισχυθούν οι άνεμοι».
Ο δήμαρχος Παιανίας μίλησε για «μεγάλη οικολογική καταστροφή δυτικά του Υμηττού». Ζημιές έχουν υποστεί τουλάχιστον δυο σπίτια. «Ένα σπίτι έχει καεί ολοσχερώς κι άλλο ένα έχει υποστεί ζημιές. Αυτά σύμφωνα με την μέχρι τώρα αναφορά της αστυνομίας και με τα μέχρι τώρα στοιχεία».

Μάλιστα, ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που κάηκε ολοσχερώς δεν έχει βρεθεί έως τώρα. «Σαφώς δεν έχει πάθει κάτι», έσπευσε να διευκρινίσει ο Σπύρος Στάμου, σημειώνοντας πως «δεν ξέρω αν βρισκόταν σπίτι κατά την έναρξη της φωτιάς ή όχι. Δεν ξέρουμε δηλαδή, πότε έφυγε από το σπίτι και πού είναι τώρα. Πιστεύω ότι θα βρεθεί τις επόμενες ώρες από την Αστυνομία».
Ήταν εμπρησμός;

Μετά τις καταγγελίες κατοίκων πως την ώρα της φωτιάς άκουσαν εκρήξεις και τις δηλώσεις πολλών (κατοίκων) πως πρόκειται για εμπρησμό, ο δήμαρχος Παιανίας δεν απέκλεισε τίποτα. «Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το αν η αιτία της πυρκαγιάς είναι εμπρησμός ή όχι. Επίσημα, έως τώρα, Αστυνομία και Πυροσβεστική δεν έχουν αναφέρει τέτοιο θέμα».

Ωστόσο «δεν αποκλείω καθόλου το ενδεχόμενο του εμπρησμού. Αν τολμήσει κανείς να αναφερθεί σε πιθανότητες, οι πιθανότητες να είναι εμπρησμός είναι πολύ μεγάλες, γιατί η έκταση της φωτιάς ήταν πολύ μεγάλη, είχε καλυφθεί όλος ο Υμηττός. Δύσκολα να έχει γίνει αυτό από τσιγάρο. Βεβαίως, φυσούσε πάρα πολύ, αλλά σε μισή ώρα καιγόταν το βουνό.

Τώρα, για τους κατοίκους που λένε ότι άκουσαν εκρήξεις, όταν εκδηλώνεται μια πυρκαγιά σαφώς και μπορεί να υπάρχουν εκρήξεις που έχουν προσκληθεί από τη φωτιά. Μπορεί οι κάτοικοι να άκουσαν καλά, μπορεί και όχι. Πρέπει να γίνει σχετικός έλεγχος από τους αρμόδιους της Πυροσβεστικής», κατέληξε.