Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

«Ίχνη οσμής» Το αμφιλεγόμενο αποδεικτικό στοιχείο για μία δολοφονία ή έναν βιασμό

sputniknewsΥπάρχει οσμή του εγκλήματος; Οι ιατροδικαστές πιστεύουν ότι υπάρχει. Κάθε χρόνο, δεκάδες υποθέσεις φτάνουν στα δικαστήρια, στ...


sputniknewsΥπάρχει οσμή του εγκλήματος; Οι ιατροδικαστές πιστεύουν ότι υπάρχει. Κάθε χρόνο, δεκάδες υποθέσεις φτάνουν στα δικαστήρια, στις οποίες υποθέσεις τα ίχνη των οσμών του τόπου του εγκλήματος εμφανίζονται ως αποδεικτικά στοιχεία. Τα ρούχα του θύματος, η καρέκλα στην οποία καθόταν ο δολοφόνος, ακόμα και το αίμα του θύματος μπορεί να απορροφήσει την οσμή του εγκληματία. Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό το πώς γίνεται η περισυλλογή τους και πώς αναλύονται τα ίχνη οσμής, δημοσιογράφος του Sputnik επισκέφτηκε ένα από τα Εγκληματολογικά Κέντρα της Κεντρικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Εσωτερικών της Ρωσίας στη Μόσχα.
Μπήκε στη φυλακή εξαιτίας μίας εφημερίδας
Εδώ και έναν χρόνο, ένας 61χρονος συνταξιούχος από την Αικατερινούπολη εκτίει την ποινή του σε φυλακή της Ρωσίας. Ο λόγος που βρίσκεται εκεί είναι αρκετά σοβαρός. Προκάλεσε σοβαρή σωματική βλάβη, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ατόμου λόγω αμέλειας. Σύμφωνα με τους ανακριτές, στις 9 Μαΐου του 2016, χτύπησε έναν άλλο συνταξιούχο μέχρι θανάτου σε ένα εξοχικό.

Δεν υπήρχαν μάρτυρες λόγω της απομακρυσμένης τοποθεσίας του σπιτιού. Οι εγκληματολόγοι δεν βρήκαν στον τόπο του εγκλήματος, ούτε τα δακτυλικά αποτυπώματα του κατηγορούμενου, ούτε ίχνη από τις μπότες του. Το μόνο αποδεικτικό στοιχείο στην υπόθεση ήταν μια εφημερίδα με κηλίδες αίματος του θύματος, μέσα στις οποίες βρήκαν τα ίχνη οσμής του δράστη.





«Όπως εξήγησαν οι ανακριτές, η οσμή του πελάτη μου φέρεται να απορροφήθηκε αρχικά στο αίμα του θύματος και στη συνέχεια εντοπίστηκε σε μια κηλίδα αίματος στην εφημερίδα. Θα ήθελα πολύ να ρωτήσω από ποια ταινία επιστημονικής φαντασίας εμπνεύστηκαν αυτή την εξήγηση; Στη συνέχεια αυτή η οσμή με κάποιο τρόπο απομονώθηκε και δόθηκε σε κάποια σκυλιά να τη μυρίσουν. Και με βάση τα συμπεράσματα των ζώων, ο πελάτης μου βρέθηκε ένοχος. Τώρα προετοιμάζουμε μια καταγγελία στον Πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου και αν χρειαστεί σκοπεύουμε να φθάσουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). Είναι δυνατόν τα σκυλιά να αποφασίσουν για τη μοίρα ενός ανθρώπου;»
Και όμως, αποδεικνύεται ότι μπορούν. Κάθε χρόνο, στα δικαστήρια υποβάλλονται δεκάδες υποθέσεις, με αποδείξεις που προέρχονται από κάποια ίχνη οσμής. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα είναι η μοναδική απόδειξη. Η γενετική εξέταση δεν μπορεί να γίνει με κάποιες τρίχες αν δεν έχουν θύλακες και είναι άχρηστη με τα πανομοιότυπα δίδυμα. Η οσμή είναι ένα μοναδικό χαρακτηριστικό του κάθε ανθρώπου και παραμένει σε ρούχα, μαλλιά, ακόμη και στο αίμα του θύματος.
«Πριν από λίγα χρόνια είχαμε μια υπόθεση, βρήκαμε ένα σακίδιο με μερικά κιλά ναρκωτικών σε ένα υπεραστικό λεωφορείο», λέει ο συνταγματάρχης Ρουσλάν Γκανταλίποφ, επικεφαλής του τμήματος μελέτης του ίχνους ανθρώπινης οσμής του Εγκληματολογικού Κέντρου της Κεντρικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Εσωτερικών της Ρωσίας. «Οι επιβάτες του λεωφορείου δήλωσαν ότι ένας νεαρός βρισκόταν όλη την ώρα δίπλα στο σακίδιο, ο οποίος και συνελήφθη. Πώς θα αποδείξουμε ότι του άνηκε το σακίδιο; Δεν βρέθηκαν δικά του πράγματα μέσα. Οι ιατροδικαστές δεν βρήκαν κάποια ίχνη στο σακίδιο. Και ο ίδιος ο ύποπτος έλεγε ότι έβλεπε το σακίδιο για πρώτη φορά στη ζωή του. Στο λουρί του σακιδίου, μετά από μια εξέταση βρήκαμε τα ίχνη οσμής του νεαρού».

Ένας ολόκληρος τοίχος σε μια από τις αίθουσες του εργαστηρίου καλύπτεται από ράφια με πολλά μικρά δοχεία. Σε κάθε δοχείο υπάρχει μια ετικέτα με ένδειξη: «μπλούζα», «μεταλλικό μαχαίρι», «κάλτσα», «παπούτσι». Μέσα σε αυτά τα δοχεία, όμως, αντί για τα ίδια τα αντικείμενα, υπάρχουν πανομοιότυπες λευκές χαρτοπετσέτες. Είναι δείγματα οσμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

https://sputniknews.gr/kosmos/201908254320181-ixnh-osmhs-amfilegomeno-apodeiktiko-stoixeio-dolofonia-viasmo/