Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Πλαφόν 4.608 ευρώ σε όλες τις συντάξεις

Τροπολογία, με την οποία εισάγεται ανώτατο πλαφόν σε όλες τις συντάξεις στα 4.608 ευρώ, κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. ...


Τροπολογία, με την οποία εισάγεται ανώτατο πλαφόν σε όλες τις συντάξεις στα 4.608 ευρώ, κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.




Σύμφωνα με την τροπολογία, επιβάλλεται ανώτατο όριο σε όλες τις συντάξεις που χορηγεί ο ΕΦΚΑ, στο 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης, που αντιστοιχεί σε 20 έτη ασφάλισης, δηλαδή, στις 4.608 ευρώ, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τα ποσά των χορηγούμενων από τον ΕΦΚΑ επιδομάτων αναπηρίας.


Το σχετικό ανώτατο όριο εφαρμόζεται και επί των συντάξεων που έχουν χορηγηθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου 4387/2016 (12/5/2016) ή ανατρέχουν στην ανωτέρω ημερομηνία, ενώ οι συντάξεις που απονεμήθηκαν και υπερβαίνουν το συγκεκριμένο πλαφόν, αναζητούνται ως καλοπίστως εισπραχθείσες.

Μιλώντας στη Βουλή, και απαντώντας στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ο Γ. Βρούτσης μίλησε για ενδεχόμενη εσκεμμένη αποχώρηση ενώ τόνισε ότι «αποτελεί τιμή να εισηγούμαι δύο κρίσιμες και θετικές διατάξεις και την ίδια στιγμή να φέρνω δύο τροπολογίες».

Συγκεκριμένα, όπως είπε επειδή η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει, έφερε δύο ρυθμίσεις. «Δύο ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων ενημερώνομαι ότι υπάρχουν υπέρογκες συντάξεις για να απονεμηθούν και τι πρέπει να κάνουμε. Η πρώτη αντίδραση μου ήταν να ξαφνιαστώ. Με κατεπείγον email δόθηκε η εντολή να παγώσουν όλες οι υπέρογκες συντάξεις. Υπήρχαν πράγματι.


Παραδίδω τις συντάξεις τις καταθέτω στα πρακτικά», είπε και έδωσε νούμερα, όπως 6.500 ευρώ , 7.200 ευρώ, 10.500 ευρώ και 23.571 ευρώ μηνιαίες συντάξεις. «Τι ζητούσαν να καθίσω με σταυρωμένα τα χέρια; Έπρεπε να το σταματήσω με διάταξη νόμου», αναρωτήθηκε και πλέον με την νέα ρύθμιση μπαίνει πλαφόν στα 4600 ευρώ ενσωματώνει και ανταποδοτικότητα και αναδιαναμενικότητα.

Την ίδια ώρα, έδωσε δύο παραδείγματα σχετικά με τον τρόπο που νομοθετούσε η προηγούμενη κυβέρνηση: «Αν ένας ιδιώτης αναθέσει σε ξυλουργό για να του φτιάξει έπιπλα και τον εξοφλήσει αλλά ο ξυλουργός δεν πληρώσει τους εργαζόμενους τότε οι τελευταίοι μπορούν να ζητήσουν την αμοιβή τους στον εργοδότη. Αν ένας καταστηματάρχης υγειονομικού ενδιαφέροντος για να του προμηθεύει κρέατα και ο καταστηματάρχης πληρώνει τακτικά. Αν αυτός με την αλυσίδα κρεάτων σταματά να πληρώνει, τότε οι εργαζόμενοι θα πάνε να ζητήσουν τα χρήματά του από το κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος».

Σε ότι αφορά την έτερη διάταξη, ο κ. Βρούτσης τόνισε η ισχύουσα διάταξη ήρθε προεκλογικά δήθεν για να προστατεύσει τον εργαζόμενο. Όμως σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε οι απολύσεις αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια που ο νόμος ίσχυε.