Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Απίστευτες καταγγελίες για το camping στη Γαύδο: Βγάζουν στο Airbnb τις «καβάτζες» του Σαρακήνικου

Κάτοικοι και παραθεριστές καταγγέλουν πως εταιρείες και ιδιώτες υπόσχονται «κρατημένες καβάτζες» για ελεύθερο camping στη δημοφιλή παραλία...


Κάτοικοι και παραθεριστές καταγγέλουν πως εταιρείες και ιδιώτες υπόσχονται «κρατημένες καβάτζες» για ελεύθερο camping στη δημοφιλή παραλία του ακριτικού νησιού.





Μία απίστευτη καταγγελία είδε το φως της δημοσιότητας πριν λίγες ημέρες, η οποία και αφορά τις αγγελίες που αναρτήθηκαν σε ιστοσελίδες του εξωτερικού και υπόσχονται αλησμόνητες διακοπές στην Γαύδο, ενημερώνοντας τους ενδιαφερόμενους πως μπορούν να κλείσουν μία θέση μέσω διαδικτύου, για μία από τις «καβάτζες» της παραλίας του Σαρακήνικου.

Αξίζει να σημειωθεί, πως οι επιτήδειοι ενημερώνουν τους πιθανούς πελάτες τους τόσο για το κόστος της διαμονής τους στο... ελεύθερο camping της περιοχής, ενώ συμπληρώνουν τις αγγελίες του με φωτογραφίες που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.


Βέβαια, οι παραπάνω αγγελίες δεν πέρασαν απαρατήρητες από κατοίκους και παραθεριστές του νησιού, οι οποίοι αφού εξέφρασαν με ανακοίνωσή τους την πρόθεση να εναντιωθούν στην εμπορευματοποίηση του ελεύθερου camping, στην συνέχεια ενημέρωσαν όσους κρύβονται πίσω από τις αγγελίες τόσο στο Airnbnb τόσο και σε άλλες τουριστικές ιστοσελίδες, πως είναι αδύνατο να κάνουν «κρατήσεις» και μάλιστα διαδικτυακές στα σημεία της παραλίας όπου μπορούν να στηθούν σκηνές.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα ενοικίασης, πρώτα μέσω AIRBNB και στη συνέχεια μέσω εμπορικών δικτύων για την εξασφάλιση δένδρων, στην περιοχή ελεύθερης κατασκήνωσης του Σαρακήνικου.

Τη φυσική ομορφιά της Γαύδου απολαμβάνουν εδώ και δεκαετίες παραθεριστές που διαμένουν κυρίως στους κέδρους και τα πεύκα της σε συνθήκες ελεύθερου κάμπινγκ. Η διαχείριση της καβάντζας και της φύσης απέκτησε κουλτούρα και πολιτισμό. Διαμόρφωσε μέσα στο χρόνο τα αυτονόητά της:

Αυτονόητο πρώτο: Η καβάντζα δεν χρησιμοποιείται ως αποθηκευτικός χώρος ή για εμπορευματικές δραστηριότητες, όπως επαγγελματικοί χώροι εστίασης στη φύση ή άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες.

Αυτονόητο δεύτερο: Οι καβάντζες ούτε πωλούνται, ούτε ενοικιάζονται, ούτε προκαταλαμβάνονται. Ανήκουν σε όλους μας βάσει της αρχής μια καβάντζα, ένα ζευγάρι, μια οικογένεια, ένας παραθεριστής.




Αυτονόητο τρίτο: Οι παραθεριστές αποτελούν κοινότητα. Συζητούν μεταξύ τους και βρίσκουν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις. Δεν διαμορφώνουν εκ των προτέρων τετελεσμένα γεγονότα συσσωρεύοντας καβάντζες για να επιβάλουν εκ των υστέρων «χρυσές τομές».

Αυτονόητο τέταρτο: Κανείς δεν ιδιοποιείται ένα χώρο που εδώ και δεκαετίες διαμόρφωσε τη λογική της κοινής χρήσης. Αυτή η λογική διασφάλισε τη διαφύλαξη της φύσης, αλλά και μια βιώσιμη και αμοιβαία επωφελή σχέση ανάμεσα στους μόνιμους κατοίκους και τους παραθεριστές της Γαύδου.

Σε αυτούς τους χώρους άλλοι μεγαλώσαμε, άλλοι ωριμάσαμε, άλλοι γεράσαμε και όλοι κοινωνικοποιηθήκαμε και τώρα καλούμαστε να πληρώσουμε ενοίκιο ή να φύγουμε. Η εκδίωξη μας από τον αμμόλοφο του Σαρακήνικου και της υπόλοιπης Γαύδου δεν θα περάσει.

Καλούμε τους μόνιμους κατοίκους και τους παραθεριστές να αντιταχθούν στην εμπορευματοποίηση των κατασκηνωτικών πρακτικών.

Πηγή: luben.tv