Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Γονείς ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον δευτερεύοντα και ξηρό πνιγμό

Μητέρα εξιστορεί ένα περιστατικό που συνέβη στον γιο της, όταν σε ένα πάρτι, γλίστρησε και έπεσε στην πισίνα. Ο μικρός έδειχνε υγιής, αλλά...


Μητέρα εξιστορεί ένα περιστατικό που συνέβη στον γιο της, όταν σε ένα πάρτι, γλίστρησε και έπεσε στην πισίνα.
Ο μικρός έδειχνε υγιής, αλλά μερικές ώρες αργότερα, ο Ronin άρχισε να γίνεται μπλε. Η μητέρα του, κάλεσε αμέσως ασθενοφόρο και κατά την προσκόμισή του στο νοσοκομείο, τον παρακολουθούσε καθώς τα επίπεδα του οξυγόνου έπεφταν, δραματικά. Ευτυχώς, ο γιος της σώθηκε και έτσι η Kujawa έγραψε ένα άρθρο για το πώς αυτό το σκηνικό της άλλαξε τη ζωή.




«Πριν από αυτή τη μέρα, δεν είχα ακούσει ποτέ ξανά για τον δευτερεύοντα πνιγμό. Αν είχα ακούσει, σίγουρα θα είχα πράξει διαφορετικά.»! Με αυτό στο μυαλό σας και με το καλοκαίρι να έρχεται και επίσημα σε μερικές μέρες, αποφασίσαμε να σας ενημερώσουμε τόσο για τον δευτερεύοντα όσο και για τον ξηρό πνιγμό.

Και οι δύο μπορούν να συμβούν και έξω από το νερό
Τόσο ο ξηρός όσο και ο δευτερεύον πνιγμός, θεωρούνται άτυποι τύποι πνιγμού, καθώς συμβαίνουν αφότου ένα παιδί έχει βγει από το νερό. Στον ξηρό πνιγμό, το νερό που μπορεί να καταπιεί ένα παιδί, δεν εισέρχεται στους πνεύμονες. Ο λάρυγγας κλείνει ως άμυνα, δεν επιτρέπει στο νερό να εισέλθει, αλλά ταυτόχρονα δεν εισέρχεται και καθόλου αέρας. Η δυσκολία στην αναπνοή μπορεί να προκαλέσει ακόμη και ασφυξία, εξήγησε ο Δρ Mark Zonfrillo, παιδίατρος του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφειας.

Ο δευτερεύον πνιγμός, από την άλλη πλευρά, συμβαίνει όταν το νερό εισέρχεται μέσα στους πνεύμονες. Το νερό αναρροφάται μέσα στους πνεύμονες και συγκεντρώνεται εκεί, με αποτέλεσμα να γίνεται δύσκολη η αναπνοή. Αυτή η δυσκολία στην αναπνοή μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα δυνητικά και απειλητικά για τη ζωή.

Είναι σημαντικό να επιβλέπετε το παιδί σας για αρκετές ώρες μετά




Ο ξηρός πνιγμός, συνήθως συμβαίνει μέσα σε λίγα λεπτά άφοτου ένα παιδί «παλέψει» μέσα στο νερό. Όταν συμβαίνει ο δευτερεύον πνιγμός, ένα παιδί μπορεί να μην παρουσιάσει συμπτώματα δυσφορίας για ώρες, ή -σε σπάνιες περιπτώσεις- να μην εμφανίσει συμπτώματα ακόμη και για ένα 24ωρο. «Να παρακολουθείτε το παιδί σας για τις επόμενες 24 ώρες και να ψάχνετε για συμπτώματα όπως δύσπνοια, διαφορές στην αναπνοή, όπως βαριά ή ρηχή αναπνοή, μη φυσιολογικό χρώμα δέρματος, και ρίγος», αναφέρει ο Zonfrillo και συνεχίζει, «Και επειδή μια αθώα βουτιά μπορεί να μην φαίνεται δραματική και να μην καταλάβει κανένας γονιός ότι το παιδί του κινδυνεύει, καλό θα είναι να δώσουν μεγάλη προσοχή στο πώς το παιδί τους αποκρίνεται μετά».
Προσοχή όταν παρατηρήσετε βήχα και αδικαιολόγητη κόπωση
«Το πιο σημαντικό είναι, οι γονείς να προσέξουν τη δραστηριότητα του παιδιού τους, αν έχει πρόβλημα στην αναπνοή και αν βήχει», εξηγεί ο παιδίατρος Dr. Vincenzo Maniaci, των έκτακτων παιδιατρικών περιστατικών, του παιδιατρικού νοσοκομείου Nicklaus στο Miami. «Αν το παιδί ξαφνικά δείχνει κουρασμένο και νυσταγμένο, χωρίς κανέναν λόγο, που μάλιστα μοιάζει και αφύσικο, τότε θα πρέπει να αναζητήσουν οι γονείς βοήθεια σε κάποιον ιατρό ή σε κάποιο εφημερεύον νοσοκομείο!».


Προειδοποιητικά σημάδια ότι το παιδί σας μπορεί να απειλείται από δευτερογενή ή ξηρό πνιγμό.
Δύσπνοια
Υπνηλία
Διαφορές στην αναπνοή
Μη φυσιολογικό χρώμα δέρματος
Ρίγος
Ερεθισμός ή πόνος στο λαιμό ή στο στήθος
Βήχας μετά από μια βαθιά ανάσα
Επίμονος βήχας ή συριγμός
Δυσκολία στην αναπνοή
Ασυνήθιστη κόπωση
Ζαλάδα
Αλλοιωμένο επίπεδο συνείδησης
Υψηλός πυρετός


Μέτρα πρόληψης πνιγμού:

Όπως συμβουλεύει και η παιδίατρος του Mothersblog, Μαριαλένα Κυριακάκου:
Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να μάθουν κολύμπι από την ηλικία των 4 χρονών.
Μην τα αφήνετε μόνα τους στο νερό έστω και αν γνωρίζουν να κολυμπούν. Κολυμπάτε πάντα μαζί τους.
Να είστε πάντα κοντά στα παιδιά σας
Τα μικρά παιδιά πρέπει να χρησιμοποιούν τις κατάλληλες συσκευές επίπλευσης (μπρατσάκια, φουσκωτά, κουλούρες), αλλά ποτέ σαν υποκατάστατα της δικής σας επίβλεψης.
Μην τα αφήνετε να κάνουν βουτιές εάν δεν γνωρίζουν τη τεχνική και το νερό δεν είναι αρκετά βαθύ.
Μην αφήνετε τα παιδιά σας να μπουν στο νερό εάν δεν περάσουν τουλάχιστον 3 ώρες από το γεύμα.
Μην τα αφήνετε να κολυμπούν σε βαθιά νερά. Εξηγείστε τους ότι μπορεί να κολυμπούν εξ ίσου καλά και όταν το νερό είναι λίγο πάνω από τη μέση τους.
Μη μπαίνετε στην θάλασσα αν υπάρχουν μεγάλα κύματα ή ρεύματα.
Κολυμπάτε κατά προτίμηση σε παραλίες που υπάρχει ναυαγοσώστης.
Να έχετε κοντά σας το τηλέφωνο σας με τους αριθμούς έκτακτης ανάγκης (νοσοκομείο, αστυνομία κλπ).


mothersblog.gr