Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Η τουρκία ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΙ κατά πάνω μας ΤΣΟΥΝΑΜΙ Λαθρομεταναστών... Πράξη οι απειλές Τσαβούσογλου... Με τα χέρια ψηλά ανησυχεί η Αθήνα...

Στον απόηχο της διεθνούς απομόνωσης της Άγκυρας, το τουρκικό «στρατόπεδο» αξιολογεί συνεχώς τα «όπλα» που διαθέτει για να ασκήσει πιέσει...


Στον απόηχο της διεθνούς απομόνωσης της Άγκυρας, το τουρκικό «στρατόπεδο» αξιολογεί συνεχώς τα «όπλα» που διαθέτει για να ασκήσει πιέσεις στην ΕΕ, αλλά πρωτίστως στην Ελλάδα. Με ανησυχία – αλλά πρωτίστως ψύχραιμα- παρακολουθούν στην Αθήνα τις διαρκείς αναφορές, εν είδει απειλών, Τούρκων αξιωματούχων στο προσφυγικό.





Η απειλή μια νέας μεγάλης ροής μεταναστώς είναι υπαρκτή, και βασικός υποκινητής θα είναι η Τουρκία, ενώ η Ελλάδα αναμένεται να δεχθεί εντονότερες πιέσεις να δεχθεί μετανάστες, καθώς στην ουσία είναι η μοναδική χώρα που έχει απομείνει χωρίς να έχει δημιουργήσει μια ισχυρή αποτρεπτική πολιτική, ενώ λόγω του μεταναστευτικού βρίσκεται με το ένα πόδι «εκτός» της Συνθήκης Σένγκεν, καθώς οι βασικοί όροι παραβιάζονται ακόμα και σε βάρος Ελλήνων.

Με δεδομένη την εντεινόμενη διεθνή απομόνωση της Άγκυρας σε όλα τα μέτωπα [αποκλεισμός από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35, κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις πειρατικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ], κυβερνητικοί αξιωματούχοι παρακολουθούν πολύ στενά τις όποιες δηλώσεις υπουργών της γείτονος.

Καθίσταται σαφές, πως ένα από τα λίγα όπλα που έχει στη διάθεσή της η Τουρκία για να εκβιάσει τη Δύση, είναι το προσφυγικό, και συγκεκριμένα τα εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία που φιλοξενεί στα εδάφη της. Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως η δήλωση Τσαβούσογλου, περί της αναστολής της συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων, υπόκρυπτε μια πιο βαθιά απειλή προς τους Ευρωπαίους: Την ίδια την συμφωνία του 2016 για το προσφυγικό, η οποία συνομολογήθηκε μετά κόπων και βασάνων. Και αυτό γιατί, η συμφωνία επανεισδοχής δεν είχε ποτέ ενεργοποιηθεί, όπως εύστοχα παρατήρησαν στις παρεμβάσεις τους τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Κουμουτσάκος, όσο και η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Προς επίρρωση της εν λόγω εκτίμησης, ήρθε η διαρροή από την Άγκυρα. Ειδικότερα, πηγές που επικαλείται ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία Μανώλης Κωστίδης διαμήνυαν ότι η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό που συνομολογήθηκε το 2016 ισχύει κανονικά και ανέφεραν πως οι δηλώσεις Τσαβούσογλου ήταν «ένα αρχικό μήνυμα προς την ΕΕ». Διευκρίνιζαν σε αυτό το πλαίσιο πως η συμφωνία επανεισδοχής είναι ανενεργή από το 2014 και τόνιζαν πως «εάν όμως η ΕΕ αυξήσει τις κυρώσεις μελλοντικά, τότε μπορεί να υπάρξουν περαιτέρω συνέπειες και για τη συμφωνία για το προσφυγικό, του 2016».

Προς το παρόν η δήλωση Τσαβούσογλου, δεν διαφοροποιεί σε τίποτα την πολιτική της Άγκυρας για το προσφυγικό. Με άλλα λόγια ,η αλλοπρόσαλλη στάση της Άγκυρας δείχνει και το ότι οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρότι χαρακτηρίστηκαν light έχουν προκαλέσει προβληματισμό και ανησυχία στο προεδρικό παλάτι. Τόσο που αφήνουν η Άγκυρα εξαπολύει έμμεσες απειλές για την ίδια τη συμφωνία του 2016.




Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι TGRT, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοίνωσε την αναστολή της συμφωνίας επανεισδοχής που έχει συνάψει η Τουρκία με την ΕΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η συμφωνία επανεισδοχής και η άρση της βίζας θα τεθούν σε ισχύ ταυτόχρονα. Αναστείλαμε τη συμφωνία επανεισδοχής».

Η Άγκυρα, αντιδρώντας στις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ λόγω των δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ανακοίνωσε ως αντίποινα ότι σταματά την εφαρμογή της συμφωνίας, βάσει της οποίας υποχρεούνταν να δέχεται πίσω στην Τουρκία και να επαναπροωθεί στις πατρίδες τους μετανάστες από ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. O Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι οι κυρώσεις της Ε.Ε. είναι απαράδεκτες και δεν έχουν καμία αξία για την Τουρκία.

Επίσης, την Κυριακή ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, σε δηλώσεις του από τη Σμύρνη υποστήριξε πως η Ευρώπη εγκατέλειψε την Τουρκία στο ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης. «Αν η Τουρκία δεν αντιμετωπίσει το ζήτημα με αποφασιστικότητα, καμιά κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να αντέξει το κύμα (μετανάστευσης) για περισσότερους από έξι μήνες» είπε ο κ. Σοϊλού.