Tελευταια Νεα

Τετάρτη, Ιουλίου 17, 2019

Ποινικός Κώδικας: Πώς οι αλλαγές ΣΥΡΙΖΑ άφησαν ελεύθερο τον Φλώρο... Κι έρχονται κι άλλοι...

flwros_art

Η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων με την οποία αποφυλακίστηκε ο Αριστείδης Φλώρος, σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα, είναι ο προπομπός μια σειράς αποφυλακίσεων που αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα - ΝΔ: Θα αλλάξουν άμεσα όλα τα «προβληματικά» άρθρα στον νέο Κώδικα

Το «διαβατήριο» με το οποίο το κεντρικό πρόσωπο στο σκάνδαλο της Energa ο Αριστείδης Φλώρος θα περάσει το κατώφλι των φυλακών φέρει την σφραγίδα της τέως κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και την υπογραφή του τέως υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου.
Και αυτό, γιατί εάν η απερχόμενη κυβέρνηση στο «παρά πέντε» των εθνικών-βουλευτικών εκλογών δεν ψήφιζε στη Βουλή, με διαδικασίες εξπρές, τον νέο Ποινικό Κώδικα, ο Αριστείδης Φλώρος δεν θα είχε τη δυνατότητα αυτή τη χρονική στιγμή να αποφυλακιστεί, έστω και με περιοριστικούς όρους.

Η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων με την οποία αποφυλακίστηκε ο Αριστείδης Φλώρος, σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα, είναι ο προπομπός μια σειράς αποφυλακίσεων που αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Αποφυλακίσεων οι οποίες πλέον λαμβάνουν τη μορφή ντόμινο.

Όποια αντίθετα επιχειρήματα και εάν επιχειρηθούν να αντιπαρατεθούν για τους λόγους αποφυλάκισης του Αριστείδη Φλώρου, εκτός από αυτό της εφαρμογής του νέου Ποινικού Κώδικα, όχι μόνο δεν αντέχουν στην κοινή λογική, αλλά επιστρέφουν υπό τη μορφή μπούμερανγκ σε όσους τα επικαλούνται

Ήδη, ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας ανακοίνωσε χθες, μεταξύ των άλλων, ότι κατέθεσε ενώπιον του Εφέτη Ανακριτή κ. Νικόπουλου αίτημα αποφυλάκισης του δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου, ο οποίος εμπλέκεται ως κατηγορούμενος στην υπόθεση συμμετοχής στη λεγόμενη «μαφία των φυλακών»

Μέσα στις επόμενες ώρες ο Αριστείδης Φλώρος, εφόσον καταβάλλει το ποσό των 50,000 ευρώ, αποφυλακίζεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα.

Ο Αριστείδης Φλώρος οποίος εξέτιε ποινή 21 ετών για την υπόθεση της Energa, με σχετική απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αποφυλακίζεται με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης δυο φορές το μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του και της καταβολής εγγυοδοσίας 50.000 ευρώ.

Ο Αριστείδης Φλώρος είχε υποβάλλει αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινής του στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων που δικάζει σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση και το δικαστήριο το έκανε δεκτό, ενώ του επέβαλαν τους παραπάνω περιοριστικούς όρους.

Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «άρχισαν ήδη να εκδηλώνονται οι πρώτες αρνητικές συνέπειες του νέου Ποινικού Κώδικα που ψήφισε μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ», ενώ υπογραμμίζει ότι θα αλλάξουν όλα τα προβληματικά άρθρα του νέου Ποινικού Κώδικα, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Πάντως, ένα από τα πρώτα νομοσχέδια, αν όχι το πρώτο, που θα κατατεθεί στη Βουλή, αμέσως μόλις εισέλθει στους ρυθμούς της κανονικότητας μετά τις προγραμματικές δηλώσεις είναι αυτό που θα επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές στα «ελαστικά» άρθρα του νέου Ποινικού Κώδικα που δίνουν τη δυνατότητα στα μέλη της 17Ν και σε άλλους πολυισοβίτες να αποφυλακιστούν και να εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής τους στην κατοικία τους με ή χωρίς βραχιολάκι.

Ειδικότερα, μετά την ισχύ του νέου Ποινικού Κώδικα από την 1η Ιουλίου 2019, η απειλούμενη ποινή των ισοβίων με βάση τον νόμο περί καταχραστών δημοσίου (που καταργήθηκε) σε μέγιστο βαθμό φτάνει τα 15 χρόνια για οικονομικά εγκλήματα, συμφώνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 386 του νέου Ποινικού Κώδικα.

Κατόπιν αυτού, με δεδομένο ότι στον Αντώνη Φλώρο έχουν αναγνωριστεί και δυο ελαφρυντικά και η ποινή του ήταν 21 χρόνια κάθερξη, εκτιμάται ότι η μέγιστη ποινή (με τα ίδια ελαφρυντικά) που τυχόν θα του επιβληθεί θα είναι πολύ μικρότερη, και δεν θα ξεπερνά τα 8 χρόνια.

Έτσι έχοντας ήδη εκτίσει με τους ευεργετικούς υπολογισμούς που ισχύουν περίπου τα 6 χρόνια, η Δικαιοσύνη τον αποφυλάκισε.

Οι συνήγοροί του είπαν παράλληλα πως έχει επιστρέψει, σχεδόν το σύνολο των απαιτήσεων του Ελληνικού Δημοσίου και των ΟΤΑ για την υπόθεση ENERGA-HELLAS POWER. Ταυτόχρονα ο κατηγορούμενος επικαλέστηκε και θέματα ασφάλειάς του στις φυλακές για να στηρίξει το αίτημά του.

« Προηγουμενη
Επομενη »