Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Οι Ρώσοι διαφημίζουν επικείμενη άφιξη 80 Τούρκων στη χώρα για τους S-400

defence-point.grΗ Ρωσία επιχειρεί με διακριτικό, πλην όμως εξόφθαλμο στον προσεκτικό παρατηρητή τρόπο, να υποδαυλίσει τη σύγκρουση των Ηνωμ...


defence-point.grΗ Ρωσία επιχειρεί με διακριτικό, πλην όμως εξόφθαλμο στον προσεκτικό παρατηρητή τρόπο, να υποδαυλίσει τη σύγκρουση των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Ρωσία με αντικείμενο την άφιξη του συστήματος αντιαεροπορικής και αντιβληματικής προστασίας S-400 στην Τουρκία. Η τακτική της είναι απόλυτα ορθολογική και κατανοητή, καθώς επιτυγχάνει τον στόχο της διαίρεσης του νούμερο ένα αντιπάλου της – απειλής εθνικής ασφαλείας, του ΝΑΤΟ, στην άκρως ευαίσθητη Νοτιοανατολική του πτέρυγα…




Σε ένα ενδιαφέρον δημοσίευμα, το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, παρότι δεν αναφέρει πηγή, ενημερώνει πως άλλοι 80 Τούρκοι στρατιωτικοί θα μεταβούν στη Ρωσία από τώρα μέχρι και τον Αύγουστο, με σκοπό την εκπαίδευσή τους στη επιχειρησιακή αξιοποίηση των S-400 Triumf.


Το διάστημα Μαΐου–Ιουνίου, περίπου 20 Τούρκοι αξιωματικοί πέρασαν το πρόγραμμα εκπαίδευσης και έχουν ήδη επιστρέψει στην Τουρκία, όπου θα αναλάβουν υπηρεσία στην αεροπορική βάση που – καταρχήν – φαίνεται πως θα σταθμεύσει το ρωσικό σύστημα.

Προφανώς, ευθύνη για το συγκεκριμένο, νέο επεισόδιο κλιμάκωσης της διένεξης για τους S-400 έχει και η Τουρκία, αφού εάν ενδιαφερόταν να μην “τορπιλίσει” έτει περεταίρω το κλίμα, λογικά θα φρόντιζε να μη στείλει τους αξιωματικούς ενώ αναμένεται η άφιξη της αντιπροσωπείας της στην Ουάσιγκτον, όπως συμφωνήθηκε χθες κατά την τηλεφωνική συνδιάλεξη των υπουργών Άμυνας, Μαρκ Έσπερ από την πλευρά του Πενταγώνου και Χουλούσι Ακάρ από τουρκικής πλευράς.






Σε κάθε περίπτωση δεν έχει κανένα συμφέρον από τη δημοσιοποίηση. Θα μπορούσε βέβαια να έχει εκφράσει την επιθυμία να μη δημοσιοποιηθεί η αποστολή τους, όμως οι Ρώσοι, εξυπηρετώντας το δικό τους συμφέρον, φρόντισαν για τη δημοσιοποίηση της αποστολής μέσω διαρροής. Ίσως γι’ αυτό δεν κατονομάζεται η πηγή της πληροφορίας.

Μια άλλη εύλογη εικασία θα ήταν βέβαια, ότι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας παρακάλεσε τον Αμερικανό ομόλογό του να μην προχωρήσει σε ανακοίνωση κυρώσεων εάν πρώτα δεν δεχθεί την τουρκική αντιπροσωπεία. Εκεί υπεισέρχεται η υποψία τουρκικής επιθυμίας συναλλαγής με “πλούσια” ανταλλάγματα για την με κάποιον τρόπο ολική επαναφορά στο “δυτικό μαντρί”…

Ωστόσο, αυτή είναι δουλειά των Αμερικανών να αντιληφθούν επαρκώς τα όρια υποχωρητικότητας απέναντι στην Τουρκία και ποιο μήνυμα αυτά θα έστελναν σε πολλαπλές κατευθύνσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνο.