Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Οι Τούρκοι του Ερντογάν πίνουν «μπόμπες» και πεθαίνουν από… νοθεία... 20 νεκροί τον τελευταίο μήνα...

Περισσότεροι από 20 άνθρωποι έχουν πεθάνει τον τελευταίο μήνα στην Τουρκία εξαιτίας δηλητηρίασης από αλκοόλ, σύμφωνα με τουρκικά μέσα εν...


Περισσότεροι από 20 άνθρωποι έχουν πεθάνει τον τελευταίο μήνα στην Τουρκία εξαιτίας δηλητηρίασης από αλκοόλ, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, καθώς η υψηλή φορολογία ώθησε τους Τούρκους να καταναλώνουν παράνομα παρασκευασμένα αλκοολούχα ποτά.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk μετέδωσε το Σαββατοκύριακο ότι ένας άνδρας στην επαρχία Άδανα πέθανε από δηλητηρίαση από μεθανόλη, ο δωδέκατος τέτοιος θάνατος που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στην περιοχή. Τουλάχιστον 23 άνθρωποι έχουν πεθάνει εξαιτίας δηλητηρίασης από αλκοόλ σε όλη την Τουρκία, σύμφωνα με δημοσιεύματα.


Οι θάνατοι αυτοί καταγράφηκαν καθώς τον Ιούλιο αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 8% η φορολογία σχεδόν σε όλα τα αλκοολούχα ποτά, γεγονός που οδήγησε σε μεγάλη αύξηση της τιμής τους. Ένα λίτρο ρακί κοστίζει πλέον 200 τουρκικές λίρες (31,5 ευρώ).




Το Επιμελητήριο Χημικών Μηχανικών ανακοίνωσε ότι οι θάνατοι συνδέονται άμεσα με την υψηλή φορολογία. «(Η τιμή) ενός λίτρου αλκοολούχου ποτού ισοδυναμεί με τρία ημερομίσθια ενός εργαζόμενου με τον κατώτατο μισθό (…) Η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη φορολογία στα αλκοολούχα ποτά παγκοσμίως», κατήγγειλε το Επιμελητήριο.

Υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πιστού μουσουλμάνου, η φορολόγηση του αλκοόλ αυξάνεται σταθερά. Από το 2013 απαγορεύεται εξάλλου κάθε διαφήμιση και προώθηση αλκοολούχου ποτού ή καπνού.

Ο Ζαφέρ Σενιούρτ, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τεχνολόγων Τροφίμων της Κωνσταντινούπολης, κάλεσε τις τουρκικές αρχές να εντείνουν τους ελέγχους για παράνομο αλκοόλ. «Η φορολογία των αλκοολούχων ποτών και η καταπιεστική στάση της κυβέρνησης απέναντι στην κατανάλωσή τους έχει ως αποτέλεσμα την παράνομη παρασκευή αλκοόλ. Πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι», τόνισε ο Σενιούρτ στην εφημερίδα BirGun.

Τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά δηλητηρίασης από αλκοόλ στην Τουρκία. Το 2015 αρκετοί άνθρωποι πέθαναν και άλλοι τυφλώθηκαν μετά τη μίξη ποτών, το ποσοστό αλκοόλ των οποίων έφτανε το 95%. Εξάλλου το Σάββατο η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι κατέσχεσε έναν τόνο παράνομου αλκοόλ και 880 μπουκάλια νοθευμένων ποτών σε τρεις διαφορετικές τοποθεσίες στην πόλη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ