Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Έκπτωτη η εταιρεία Καλογρίτσα από δύο τμήματα της οδού Πάτρας – Πύργου

Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, το υπουργείο Υποδομών αποφάσισε να κηρύξει έκπτωτη την τεχνική εταιρεία του επιχειρηματία Χρίστου Καλογρίτσα...


Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, το υπουργείο Υποδομών αποφάσισε να κηρύξει έκπτωτη την τεχνική εταιρεία του επιχειρηματία Χρίστου Καλογρίτσα από δύο τμήματα της εργολαβίας του δρόμου Πάτρα – Πύργος που θα ολοκλήρωνε τον αρχικό σχεδιασμό της Ολυμπίας Οδού.




Με τον τρόπο αυτό, μετά από συζητήσεις και διαβουλεύσεις που διαρκούν επί περίπου τέσσερα χρόνια, από τη στιγμή που η σημερινή κυβέρνηση αποφάσισε την κατάτμηση του έργου σε 8 διαφορετικές εργολαβίες, μπαίνει ένα οριστικό τέλος στο σίριαλ με τη συμμετοχή του κ. Καλογρίτσα που έγινε γνωστός στο πανελλήνιο με την απόπειρα συμμετοχής του στον πρώτο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.





Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Καλογρίτσας παρά τις προσπάθειές του δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τις δύο εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης ύψους 1,4 και 1,2 εκατομμυρίων ευρώ, αντίστοιχα, έως τη Δευτέρα 10η Ιουνίου που ήταν η καταληκτική ημερομηνία. Έτσι, την επόμενη ημέρα , στις 11 Ιουνίου οι υπηρεσίες του υπουργείου προχώρησαν στην έκπτωση, όπως ορίζει ο νόμος.

Πάντως, σύμφωνα με το νόμο, όταν μια εταιρεία κηρύσσεται έκπτωτη από ένα έργο, έχει δικαίωμα υποβολής ένστασης στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών μέσα σε χρονικό διάστημα 10 ημερών από την έκδοση της απόφασης με το αιτιολογικό ότι η έκπτωσή της προκαλεί ζημία και επηρεάζει την λειτουργία της επιχείρησης. Αυτομάτως, αναστέλλεται η έκπτωση από το έργο και η εταιρεία μέσα στο διάστημα αυτό θα πρέπει να αναζητήσει λύση για την εγγυητική προκειμένου να αποδείξει ότι είναι σε θέση να υλοποιήσει το έργο.
Η αδυναμία του κ. Καλογρίτσα να προσκομίσει την εγγυητική προέκυψε μετά την άρνηση της Τράπεζας Αττικής και του ΤΜΕΔΕ να τον στηρίξουν. Σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Αττικής, την Πέμπτη, δεν ελήφθησαν οριστικές αποφάσεις. Το Διοικητικό Συμβούλιο ζήτησε να συνεδριάσουν την επόμενη Τρίτη οι αρμόδιες Επιτροπές πιστοδοτήσεων και risk committee για να γνωμοδοτήσουν σχετικά με το θέμα της έκδοσης ή μη της εγγυητικής Καλογρίτσα.

Η Τράπεζα Αττικής καλείται να ζυγίσει τις αποφάσεις της ανάμεσα στην έκδοση της εγγυητικής που θα δώσει σωσίβιο στην εταιρεία και στην κατάρρευση του ομίλου που βουλιάζει μέσα σε χρέη ύψους 120 εκ. ευρώ που είναι τα δάνεια που έχει χορηγήσει τα προηγούμενα χρόνια στην εταιρεία. Σημειωτέον ότι η έκπτωση από το έργο συνεπάγεται και την κατάπτωση των εγγυητικών συμμετοχής συνολικού ύψους 2,1 εκ. ευρώ, προκαλώντας επιπλέον ζημία για την τράπεζα.

Σε ότι αφορά στις εργασίες για την ολοκλήρωση του δρόμου Πάτρα – Πύργος είναι προφανές ότι στην καλύτερη περίπτωση θα σημειωθούν καθυστερήσεις Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο η περίφημη εργολαβία Πάτρα-Πύργος θα βρεθεί αντιμέτωπη στην καλύτερη περίπτωση με νέες καθυστερήσεις μέχρι το υπουργείο να προσκαλέσει τους επόμενους μειοδότες ή να ανατραπεί η απόφαση εφόσον βρεθούν οι εγγυητικές από τον όμιλο Καλογρίτσα.

Πηγή: hellasjournal.com