Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Πολεμική κινητοποίηση στη Μ.Ανατολή: Το Ισραήλ αυξάνει τα επίπεδα συναγερμού των ΕΔ – Περιμένει ιρανικό χτύπημα από Συρία-Λίβανο

Σε ενισχυμένη πολεμική ετοιμότητα βρίσκεται ο στρατός του Ισραήλ, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, σύμφωνα με τον ισρ...



Σε ενισχυμένη πολεμική ετοιμότητα βρίσκεται ο στρατός του Ισραήλ, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, σύμφωνα με τον ισραηλινό τηλεοπτικό σταθμό Channel 12.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Times of Israel, και σχετική έκθεση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, οι IDF «έχουν ολοκληρώσει μια σειρά βημάτων τις τελευταίες ημέρες για να εξασφαλίσουν ότι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε οποιαδήποτε εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένης πολλαπλών πιθανών επιθέσεων του Ιράν κατά του Ισραήλ από τη Γάζα, το Λίβανο ή τη Συρία».




Την περασμένη εβδομάδα, ο IDF ολοκλήρωσε τις «πιο εκτεταμένες» στρατιωτικές ασκήσεις του εδώ και δύο χρόνια, με όλες τις στρατιωτικές μονάδες του να τεστάρονται σε μια ποικιλία πιθανών επιθετικών και αμυντικών επιχειρήσεων.

Οι ασκήσεις επικεντρώθηκαν στην πιθανότητα σύγκρουσης με τη Χεζμπολάχ, την ιρανική στρατιωτική πολιτοφυλακή που ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος του νότιου Λιβάνου.

Την τελευταία φορά που οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) και η Χεζμπολάχ κοντραρίστηκαν ήταν το 2006, όταν η ισλαμιστική οργάνωση πολέμησε καταστρέφοντας πολλά ισραηλινά τανκς, σταματώντας τελικά την επίθεση και αναγκάζοντας τους Ισραηλινούς να αποχωρήσουν από το Λίβανο.

Τα σενάρια που διεξήχθησαν από τον IDF περιλάμβαναν επίσης μαζικούς βομβαρδισμούς στο ισραηλινό έδαφος, είχαμε επίσης σενάρια επί του πεδίου της μάχης όπως διαλείπουσες επικοινωνίες και κατεστραμμένους διάδρομους με παράλληλες αεροπορικές επιθέσεις εναντίον «χώρας» εξοπλισμένης με ρωσικούς πυραύλους S-300 ή S-400, γράφει το Sputnik.

Ο φόβος του Τελ Αβίβ είναι ότι εάν ξεσπάσει ο πόλεμος, οι επιθέσεις κατά του Ισραήλ θα μπορούσαν να προέλθουν όχι μόνο από το ίδιο το Ιράν, αλλά και από τις ιρανικές δυνάμεις στη Συρία, αλλά και από τις δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ αλλά και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής οργλανωσης Τζιχάντ στη Λωρίδα της Γάζας ή ακόμα και της οργάνωσης Ansar Allah, ( κίνημα Zaidi στην Υεμένη, γνωστό και ως Houthi).

Μιλάμε για έναν πολυμέτωπο πόλεμο εναντίον πολλών και διαφορετικών εχθρών εναντίον ενός κράτους, που ναι μεν διαθέτει σύγχρονα οπλικά συστήματα, αλλά θα αντιμετωπίσει, σε ένα τέτοιο σενάριο, χιλιάδες φανατισμένους ισλαμιστές.

Πριν κάποιο διάστημα υπουργός της ισραηλινής κυβέρνησης προειδοποίησε για το ενδεχόμενο ιρανικών επιθέσεων στο Ισραήλ, αν κλιμακωθεί η σύγκρουση ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον.




Οι ΗΠΑ έχουν εντείνει την οικονομική και στρατιωτική πίεση προς το Ιράν με τον πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, να καλεί την Πέμπτη την ιρανική ηγεσία να τον διαβεβαιώσει για την εγκατάλειψη του πυρηνικού προγράμματος της χώρας και να απειλεί ότι δεν αποκλείεται μια ένοπλη αντιπαράθεση.

Η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, η οποία υποστηρίζει την σκληρή στάση του Τραμπ ενάντια στον μεγαλύτερο εχθρό της, εμφανίζεται επιφυλακτική ως προς την κλιμακούμενη ένταση.

Σε μια σπάνια δήλωση ο ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Γιούβαλ Στάινιτς είπε ότι στον Κόλπο «αυξάνεται η ένταση». «Αν υπάρξει έκρηξη ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ, ανάμεσα στο Ιράν και τους γείτονές του, δεν αποκλείω ότι θα ενεργοποιήσουν την Χεζμπολάχ και την Ισλαμική Τζιχάντ από την Γάζα ή ακόμη ότι θα επιχειρήσουν να εξαπολύσουν πυραύλους από το Ιράν προς το Κράτος του Ισραήλ», ανέφερε στο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Ynet TV ο Στάινιτς, ο οποίος είναι μέλος του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ και η Ισλαμική Τζιχάντ είναι ένοπλες οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από το Ιράν και δρουν στα σύνορα του Ισραήλ -η πρώτη είναι ενεργή στη Συρία και στον Λίβανο και η δεύτερη στα παλαιστινιακά εδάφη, αναφέρει το ισραηλινό δημοσίευμα.