Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Η Αγκυρα απειλεί τη Λευκωσία για τα εντάλματα σύλληψης

ekirikasΑΓΚΥΡΑ. Η πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει σε διεθνή εντάλματα σύλληψης όλων όσοι βρίσκονται παρανόμως στην κυπριακή...


ekirikasΑΓΚΥΡΑ. Η πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει σε διεθνή εντάλματα σύλληψης όλων όσοι βρίσκονται παρανόμως στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) προκάλεσε χθες μια σκληρή ανακοίνωση από την πλευρά του τουρκικού υπουργείου των Εξωτερικών της Τουρκίας.




Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, η απόφαση αυτή δεν συμβαδίζει με το Διεθνές Δίκαιο, καθώς δεν έχουν καθοριστεί τα θαλάσσια σύνορα. Και η Αγκυρα προειδοποιεί πως «θα δώσει την κατάλληλη απάντηση».

«Αν αληθεύει η απόφαση αυτή, που παραβιάζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και τους αγνοεί, τότε δεν θα έχει καμία ισχύ για εμάς. Αν έχει συμπεριφερθεί με τέτοιο θράσος να μην έχει κανένας αμφιβολία πως θα δώσουμε την κατάλληλη απάντηση» είπε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.




Αναλυτικά, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε: «Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις πληροφορίες στο Τύπο σχετικά με τις πληροφορίες για εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε η ελληνοκυπριακή διοίκηση για τους υπαλλήλους του γεωτρύπανού μας Φατίχ και όσων εταιρειών συνεργάζονται με την ΤPAO (σ.σ εταιρεία Τουρκικών Πετρελαίων).

Aν αληθεύει η απόφαση αυτή, που παραβιάζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και τους αγνοεί, τότε δεν θα έχει καμία ισχύ για εμάς. Αν έχει συμπεριφερθεί με τέτοιο θράσος να μην έχει κανένας αμφιβολία πως θα δώσουμε την κατάλληλη απάντηση.

Δεν θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα αυτές οι κενές ενέργειες της ελληνοκυπριακής διοίκησης που έχουν στόχο να σταματήσουμε τις έρευνες στην υφαλοκρηπίδα μας.
Η Τουρκία και για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της αλλά και να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις έρευνες και γεωτρήσεις της όπως τις σχεδιάζει».

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται εν μέσω της κλιμακούμενης ανησυχίας που πλανάται σε Αθήνα και Λευκωσία για την πρόκληση επεισοδίου από την πλευρά της Αγκυρας με αφορμή τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευτεί το φυσικό της αέριο.

Στον κίνδυνο ενός ατυχήματος στο Αιγαίο, λόγω της έντασης που σωρεύεται από την πλευρά της Τουρκίας, έχουν αναφερθεί το τελευταίο διάστημα τόσο ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, όσο και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, υπογραμμίζοντας αμφότεροι την ετοιμότητα αλλά και την αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε πλήρη εναρμόνιση με το Διεθνές Δίκαιο, πράγμα που κάνει άλλωστε με κάθε ευκαιρία και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Το υπουργείο Εξωτερικών, σε ανοιχτή γραμμή με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, παρακολουθεί στενά κάθε τουρκική κίνηση, ενημερώνοντας συμμάχους και εταίρους. Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι πριν από μερικές ημέρες ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης βρέθηκε την Ουάσιγκτον όπου είχε επαφές με υψηλόβαθμους αξιωματούχους σε Πεντάγωνο και υπουργείο Εξωτερικών, τους οποίους ενημέρωσε για την τουρκική προκλητικότητα.

Με άρθρο του εξάλλου στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης προειδοποίησε για τον κίνδυνο νέων Ιμίων, υπογραμμίζοντας ότι οι συνθήκες σήμερα είναι διαφορετικές από εκείνες που επικρατούσαν επί δεκαετίες, λόγω των ενεργειακών κοιτασμάτων που εντοπίστηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο.