Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ... Τουρκία: Η Ελλάδα παραβιάζει την συνθήκη της Λωζάνης και καταπιέζει την… «τουρκική μειονότητα»

Εν μέσω εντάσεων και κρίσιμων εξελίξεων στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ, η Τουρκία επέλεξε να ανοίξει «νέο ...



Εν μέσω εντάσεων και κρίσιμων εξελίξεων στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ, η Τουρκία επέλεξε να ανοίξει «νέο μέτωπο» κατά της Ελλάδας, με το Υπουργείο Εξωτερικών να αναφέρει πως η Ελλάδα «παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης».




Διά στόματος του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, η Άγκυρα σε πολύ αυστηρό τόνο αφήνει αιχμές κατά της Ελλάδας με αφορμή τους μούφτηδες στην Θράκη, ενώ χαρακτηριστικά κάνει λόγο για «τουρκική μειονότητα».

Η δήλωση Ακσόι

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, αναφέρει χαρακτηριστικά πως η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης, ενώ παράλληλα κατηγορεί την ελληνική πλευρά πως συμβουλεύτηκε κύκλους οι οποίοι καταπιέζουν την «τουρκική μειονότητα», χωρίς να λάβει υπόψη τις απόψεις και θέσεις ανθρώπων της.

«Κατ’ αρχάς η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης, μη αναγνωρίζοντας τους εκλεγμένους από την ‘τουρκική’ μειονότητα Μουφτήδες.

Αυτή τη φορά αντί να διορθώσει αυτές τις λανθασμένες πρακτικές, η Ελλάδα αυξάνει τις παραβιάσεις , θέτοντας την υπηρεσία του Μουφτή και την εργασία των μειονοτικών Μουφτήδων, υπό τον έλεγχο ενός νεοσυσταθέντος κυβερνητικού οργάνου.

Το εν λόγω Διάταγμα που περιλαμβάνει ρυθμίσεις σχετικά με το διοικητικό πλαίσιο, τη δομή και τις δικαιοδοσίες του Μουφτή, συνιστά ξεκάθαρη παραβίαση της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης του 1923, που εγγυάται το δικαίωμα της μειονότητας να εγκαθιδρύει και να διευθύνει τα δικά της θρησκευτικά και φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Το Διάταγμα, προσχέδιο του οποίου υπάρχει από τον Αύγουστο του 2018 προκαλώντας δικαίως την ισχυρή αντίδραση της Μειονότητας, ακυρώνει τα δικαιώματα της Τουρκικής Μειονότητας στην Ελλάδα, που εγγυώνται από τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Το Διάταγμα που ξεκάθαρα στοχεύει στην καταστροφή της θεσμικής αυτονομίας των Μουφτήδων μετατρέποντάς τους σε ένα κανονικό κυβερνητικό όργανο, δεν είναι αποδεκτό από την Τουρκική Μειονότητα στην Ελλάδα».

Κατηγορίες κατά της ελληνικής πλευράς

«Η Ελλάδα ούτε έκανε μια ολοκληρωμένη και ειλικρινή επικοινωνία με τους εκπροσώπους της μειονότητας ούτε έλαβε τις απόψεις τους. Αντ ‘αυτού, ανέθεσε σε ορισμένους κύκλους υπεύθυνους για θρησκευτικές υποθέσεις στο κρατικό σύστημα να προετοιμάσουν αυτό το διάταγμα, οι οποίοι είναι γνωστό ότι αποτελούν την πηγή των προβλημάτων και των πρακτικών καταπίεσης την τουρκική μειονότητα. Αυτό αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η ελληνική νοοτροπία προς τη μειονότητα απέχει πολύ από καλές προθέσεις.».




Αναμένουμε επίσης από την Ελλάδα να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σχετικά με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που απαγορεύτηκαν από τις τουρκικές αρχές επειδή έφεραν τη λέξη «τουρκικός/ή» στις ονομασίες τους.

Να διαβεβαιώσει τη Μειονότητα για τον πλήρη έλεγχο των βακουφικών περιουσιών, να αποκαταστήσει τα μέλη της μειονότητας που έχουν αποστερηθεί της υπηκοότητας και να ανταποκριθεί στα αιτήματα για έναρξη μειονοτικών νηπιαγωγείων και σχολείων στις άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης.

Οι εξελίξεις αυτές επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο το αρνητική αρχείο παραβίασης της θρησκευτικής ελευθερίας και των δικαιωμάτων της Τουρκικής μειονότητας εκ μέρους της Ελλάδας και το γεγονός ότι λαμβάνουν χώρα εντός χώρας της ΕΕ συνιστά επιπλέον πηγή ανησυχίας» .