Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Για τον Μέγα Αλέξανδρο πες μας Σλάβε... Πρόεδρος Σκοπίων: «Ναι, ο Γκότσε Ντέλτσεφ ήταν Βούλγαρος»

«Ο Γκότσε Ντέλτσεφ ήταν Βούλγαρος», αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της «Μακεδονίας» (ΕΤΣΙ ΤΑ ΛΕΝΕ ΟΙ ΒΟΥΓΑΡΟΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ) , Στέβο Πενταρόφσκι σε ...


«Ο Γκότσε Ντέλτσεφ ήταν Βούλγαρος», αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της «Μακεδονίας» (ΕΤΣΙ ΤΑ ΛΕΝΕ ΟΙ ΒΟΥΓΑΡΟΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ) , Στέβο Πενταρόφσκι σε συνέντευξή του που αναμένεται να μεταδοθεί απόψε στην τοπική τηλεόραση ‘Alsat’», γράφει βουλγαρικό δημοσίευμα, που αποφεύγει την αναφορά των Σκοπίων ως ‘Βόρεια Μακεδονία’.




«Ο Γκότσε Ντέλτσεφ το είχε γράψει και είχε χαρακτηρίσει τον εαυτό του ως Βούλγαρο. Είχε αγωνιστεί για μια ανεξάρτητη, αυτόνομη Μακεδονία», δήλωσε ο Πενταρόφσκι.

«Υπάρχουν δύο αναμφισβήτητα ιστορικά γεγονότα και σε αυτά θα πρέπει να γίνει ένας συμβιβασμός για το πρόσωπο και το έργο του μεγάλου επαναστάτη που δημιουργεί εντάσεις στις σχέσεις Σκοπίων και Σόφιας και απειλεί την εκ νέου δημιουργία αντιφάσεων μεταξύ των δύο χωρών», δήλωσε ο Πενταρόφσκι.

Σύμφωνα με τη θέση του, ο αυτοπροσδιορισμός του Γκότσε Ντέλτσεφ, ως Βουλγάρου, είναι αναμφισβήτητος, αλλά δεν αποτελεί ιστορικό γεγονός ότι αγωνιζόταν για μια Μεγάλη Βουλγαρία ή τη Βουλγαρία του Αγίου Στεφάνου.

«Ο Γκότσε Ντέλτσεφ είχε αγωνισθεί για μια αυτόνομη Μακεδονία, ένα ανεξάρτητο μακεδονικό κράτος, ακόμα και στο τέλος της ζωή του επιθυμούσε τα οστά του να ξεκουραστούν σε ένα ανεξάρτητο μακεδονικό κράτος (στα Σκόπια).

Με μια λέξη, όπως λένε ορισμένοι πολιτικοί – αλήθεια και μόνο για την αλήθεια- είναι αδιαμφισβήτητη ιστορική αλήθεια ότι προσδιόρισε τον εαυτό του ως Βούλγαρο, αλλά είναι και αδιαμφισβήτητη ιστορική αλήθεια ότι αγωνίσθηκε για ένα ανεξάρτητο μακεδονικό κράτος. Αυτή πρέπει να είναι η φόρμουλα της διατύπωσης που πρέπει να υπογράψουμε χωρίς να δημιουργούμε προβλήματα που δεν έπρεπε να υπάρχουν», είπε ο Πενταρόφσκι.

Πρόσθεσε ακόμη ότι «η Βόρεια Μακεδονία δεν μπορεί να ενστερνισθεί τη θέση πολλών Βουλγάρων μελετητών, πολιτικών και κοινωνιολόγων ότι μετά το 1944 οι πολίτες μας ‘ξύπνησαν ένα πρωί ως Μακεδόνες».

«Ας συζητήσουμε από εδώ και πέρα, γιατί αυτή η πολιτική προσέγγιση δεν θα μας οδηγήσει πουθενά, δήλωσε ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας- σημειώνει το βουλγαρικό δημοσίευμα.

news.bg
--
The Hellenic Information Team