Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ταυρομάχος σκουπίζει το αίμα από τα μάτια του ταύρου πριν τον σκοτώσει -Το viral βίντεο που προκάλεσε αντιδράσεις

iefimeridaΤο γύρο του διαδικτύου κάνει τις τελευταίες ώρες το βίντεο ενός Ισπανού ταυρομάχου, ο οποίος σκουπίζει τα «ματωμένα δάκρυα» τ...



iefimeridaΤο γύρο του διαδικτύου κάνει τις τελευταίες ώρες το βίντεο ενός Ισπανού ταυρομάχου, ο οποίος σκουπίζει τα «ματωμένα δάκρυα» ταύρου πριν τον θανατώσει στην αρένα. Μια κίνηση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση χρηστών του twitter για την σκληρότητα με την οποία βασανίζεται το ζώο πριν αυτό θανατωθεί στο πλαίσιο του άρτου και του θεάματος.





Ο 39χρονος Μοράντε ντε λα Πουέμπλα συμμετείχε στις ταυρομαχίες που λαμβάνουν χώρα στην πόλη της Σεβίλης. Αφού τραυμάτισε βάναυσα τον ταύρο, μπήγοντας στην πλάτη του τέσσερις «μπαντερίγιας», ξίφη δηλαδή, έβγαλε από την τσέπη του ένα χαρτομάντηλο και με αυτό σκούπισε το αίμα από το πρόσωπο του ζώου. Στη συνέχεια, ο ταυρομάχος αποτελείωσε το άτυχο ζώο μπροστά στα μάτια των θεατών στην Ισπανία, σε ένα ακόμη επεισόδιο που προκαλεί την αντίδραση πολιτών ενάντια στην παράδοση της ταυρομαχίας.




Εντονες αντιδράσεις σε βάρος του ταυρομάχου
Εκείνοι που στηρίζουν τον θεσμό της ταυρομαχίας υποστήριξαν πως η κίνηση αυτή ήταν μια κίνηση σεβασμού προς τον ταύρο πριν εκείνος καταλήξει από τα χτυπήματα του ταυρομάχου. Ωστόσο, οι αντιδράσεις εναντίον της βαρβαρότητας της ταυρομαχίας ήταν εξαιρετικά έντονες.

«Μόνο ένας κακότροπος και διεστραμμένος νους θα μπορούσε να βασανίζει ένα ζώο ώσπου το αίμα του να τρέχει μέχρι τα πόδια του και στη συνέχεια να σκουπίζει το κεφάλι του με χαρτομάντηλο» δηλώνει εξοργισμένος η Σίλβια Μπαρκέρο Νογκάλες, ηγέτης του ισπανικού κόμματος κατά της κακοποίησης των ζώων. «Ο ταυρομάχος μασκαρεύει την έλλειψη συμπόνοιας. Απαγορεύστε τις ταυρομαχίες τώρα» σημείωσε η ίδια. Δεν είναι η πρώτη φορά που το σπορ των ταυρομαχιών προκαλεί έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός Ισπανίας.



Ταυρομαχίες: Πολιτιστική κληρονομιά ή βάρβαρη παράδοση
Οι ταυρομαχίες εξακολουθούν να γίνονται κυρίως στην Ισπανία, το Μεξικό, την νότια Γαλλία, την Πορτογαλία και αρκετές χώρες της νοτίου Αμερικής, σε ειδικά διαμορφωμένα αμφιθέατρα. Οι ταυρομαχίες δέχονται έντονη κριτική από ακτιβιστές των δικαιωμάτων των ζώων, οι οποίοι τις χαρακτηρίζουν ως ένα βάρβαρο αγώνισμα.

Τον Αύγουστο του 2007, η κρατική Ισπανική τηλεόραση ακύρωσε τις ζωντανές μεταδόσεις ταυρομαχιών, καθώς η μετάδοσή τους κρίθηκε βίαιη για τα παιδιά που μπορεί να τις παρακολουθούσαν. Στις 28 Ιουλίου του 2010, το κοινοβούλιο της Καταλονίας ψήφισε την απαγόρευση των ταυρομαχιών στην περιφέρεια, με νόμο που μπήκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2012. Ωστόσο, λίγο καιρό αργότερα το ανώτατο δικαστήριο της χώρας ανέστειλε την ισχύ του νόμου, με αποτέλεσμα να συνεχίζονται οι ταυρομαχίες.

Από την άλλη πλευρά, οι οπαδοί των ταυρομαχιών υποστηρίζουν πως δεν πρόκειται για ένα άθλημα, αλλά για μία καλλιτεχνική τελετουργία, με βαθιές ρίζες στην ισπανική παράδοση. Για το λόγο αυτό περισυνέλεξαν 600,000 υπογραφές που παραδόθηκαν στο ισπανικό κοινοβούλιο τον Μάρτιο του 2012, ζητώντας να προστατευτούν οι ταυρομαχίες σαν άϋλη πολιτιστική κληρονομιά.