Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

DefenceOne: Οι ΗΠΑ θα δώσουν 25 εκ. δολάρια στην Ελλάδα για IFV, έρχονται επιτέλους M2 Bradley;

Ο έγκυρος αμυντικός ιστότοπος DefenceOne δημοσίευσε σήμερα ένα πολύ σημαντικό άρθρο, που υπογράφει o MARCUS WEISGERBER. Το δημοσίευμα, π...


Ο έγκυρος αμυντικός ιστότοπος DefenceOne δημοσίευσε σήμερα ένα πολύ σημαντικό άρθρο, που υπογράφει o MARCUS WEISGERBER. Το δημοσίευμα, που έχει τον εξαιρετικά ενδιαφέροντα τίτλο “US: We’ll Pay Countries to Ditch Russian, Chinese Arms“, που σημαίνει Πως οι ΗΠΑ θα πληρώνουν χώρες προκειμένου να “ξεφορτωθούν” Ρωσικά και Κινεζικά όπλα. Το δημοσιεύμα έχει λογική, και αναφέρει ένα υφιστάμενο πρόγραμμα, το European Recapitalization Incentive Program, που ουσιαστικά επανεξοπλίζει 6 πρώην ανατολικοευρωπαϊκά κράτη, αντικαθιστώντας τον πρώην σοβιετικό εξοπλισμό, με αμερικανικό.




Τώρα, ο συντάκτης επικαλείται ανώνυμη πηγή στο State Department, που αναφέρει ότι οι χώρες που θα επωφεληθούν του Νέου Προγράμματος, θα πρέπει να “ξεφορτωθούν” τα σοβιετικής/ρωσικής/κινεχνικής οπλισμό τους, κι έτσι θα έχουν ουσιαστικά ένα όφελος “απόσυρσης”.

Τώρα, το πρόγραμμα θα έχει ένα κόστος περίπου 190 εκ. δολαρίων, και θα μοιραστεί στις εξής χώρες ως εξής:

Αλβανία, $30 εκ. για ελικόπτερα
Βοσνία, $30.6 εκ. για ελικόπτερα
Κροατία, $25 εκ για ΤΟΜΑ
Ελλάδα, $25 εκ. για ΤΟΜΑ
Βόρεια Μακεδονία, $30 εκ. για ΤΟΜΑ (μην ξεχνάμε πως τα Σκόπια δεν έχουν κάτι αξιόλογο στον τομέα)
Σλοβακία, $50 εκ. για ελικόπτερα

Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το ότι αυτή την φορά η Ελλάδα μπαίνει ανάμεσα στις χώρες που θα παραλάβουν εξοπλισμό. Τώρα, αν κρίνουμε από την περίπτωση της Αλβανίας, που η τελευταία παραλαμβάνει μεταχειρισμένα UH-60L, στην ελληνική περίπτωση, που προφανώς θα “ξεφορτωθούμε” τα τελευταία ΒΜΡ-1 σε υπηρεσία, μάλλον η λογική επιλογή είναι τα M2 Bradley!

Στο άρθρο διαβάζουμε πως θα ακολουθήσει και δεύτερος “γύρος” χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ, με ύψος περίπου 50 με 100 εκ δολάρια. Αντιλαμβανόμαστε πως τα 25 εκ δολάρια είναι πολύ λίγα, αλλά θέλουμε να θυμίσουμε πως τα 70 OH-58D Kiowa Warrior ήρθαν με κόστος λιγότερο από 50 εκ δολάρια, και τεράστιο φορτίο ανταλλακτικών.

Θεωρούμε, πως με τα 25 εκ. δολάρια, μπορούν να καλυφθεί το κόστος για περίπου 50 ή και περισσότερα οχήματα, απολύτως απαραίτητα για τις τεθωρακισμένες ταξιαρχίες των Leopard 2HEL/2A4. To κόστος θα το καθορίσουν οι πωλητές. Όσο κι αν ακούγεται “λίγο” το κόστος” των 500.000 ή και πολύ λιγότερο δολαρίων, θυμίζουμε πως πήραμε τα Kiowa σε κόστος μεταχειρισμένου UH-1D εποχής Βιετνάμ με τις ώρες ενός Β-52. Συνεπώς, το 25 εκ. δολάρια ίσως είναι το “πρόσχημα” για μια γενναία παραχώρηση Bradley. Υποσχόμαστε να ψάξουμε καλύτερα το θέμα και να επανέλθουμε!