Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Τι ορίζει το Σύνταγμα για τις πρόωρες εθνικές εκλογές

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος θα ξεκινήσει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών με τους αρχηγούς των τριών πρώτων σε κ...


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος θα ξεκινήσει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών με τους αρχηγούς των τριών πρώτων σε κοινοβουλευτική δύναμη κομμάτων, προτού διορίσει έναν από τους επικεφαλής των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας ως προσωρινό υπηρεσιακό πρωθυπουργό.
Η πορεία που θα ακολουθήσει η χώρα μετά την υποβολή παραίτησης από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προβλέπονται από το άρθρο 37 παράγραφο 3 και το άρθρο 40 του Συντάγματος.





Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος θα ξεκινήσει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών με τους αρχηγούς των τριών πρώτων σε κοινοβουλευτική δύναμη κομμάτων, προτού διορίσει έναν από τους επικεφαλής των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας ως προσωρινό υπηρεσιακό πρωθυπουργό για αν οδηγήσει την χώρα στις εκλογές.




Το άρθρο 37 παράγραφος 3 του Συντάγματος προβλέπει αναλυτικά: «Aν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα (σ.σ. του σχηματισμού κυβέρνησης από το κόμμα, το οποίο διαθέτει στη Bουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Kάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες.

Aν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Kυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Kυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Kυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή».

Επίσης, βάσει του άρθρου 40 παρ. 3, του Συντάγματος, «το διάταγμα διάλυσης της Bουλής, προσυπογραμμένο στην περίπτωση της προηγούμενης παραγράφου από το Yπουργικό Συμβούλιο, πρέπει να περιλαμβάνει συγχρόνως την προκήρυξη εκλογών μέσα σε τριάντα ημέρες και τη σύγκληση της νέας Bουλής μέσα σε άλλες τριάντα ημέρες από τις εκλογές».