Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Αποκλεισμό της Λέσβου επιχειρεί η τουρκική Αεροπορία: Με παράνομη ΝΟΤΑΜ αποκόπτει το νησί

Σε αποκλεισμό της Λέσβου προχωρά η τουρκική Αεροπορία με άσκηση τύπου «λαβίδα» στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων επιθετικών κινήσεων στο Αι...


Σε αποκλεισμό της Λέσβου προχωρά η τουρκική Αεροπορία με άσκηση τύπου «λαβίδα» στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων επιθετικών κινήσεων στο Αιγαίο και τη Ν.Α.Μεσόγειο.




Όπως φαίνεται στο σχετικό χάρτη η Τουρκία με δύο παράνομες NOTAM επιχε4ιρεί να αποκόψει τη Λέσβο από τα δυτικά από τις 22 έως και τις 29 Μαΐου.

Στη ΝΟΤΑΜ που εξέδωσαν οι Τούρκοι αναφέρουν ότι ζήτησαν από την Ελλάδα να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες γνωστοποίησης της άσκησης μέσω του συστήματος AIS (Automatic Identification System), κάτι που όπως αναφέρουν δεν έπραξε η Ελλάδα, με αποτέλεσμα να «αναγκαστούν» να προχωρήσουν μόνοι τους στη γνωστοποίηση της άσκησης και των συντεταγμένων που αυτή πρόκειται να πραγματοποιηθεί.

Το τουρκικό θράσος στη συγκεκριμένη ΝΟΤΑΜ είναι τέτοιο που αναφέρει ότι η Τουρκία είναι υπεύθυνη για την ομαλή διεξαγωγή της εναέριας κυκλοφορίας εντός των ορίων της άσκησης με τη διαφορά ότι όλη η περιοχή βρίσκεται εντός του FIR Αθηνών.

Με άλλα λόγια η Τουρκία αυτοαναγορεύεται σε ρυθμιστή της εναέριας κυκλοφορίας εντός του FIR Αθηνών στο Α.Αιγαίο.

Όπως αναφέρεται οι ασκήσεις που δεν θα περιλαμβάνουν πυρά, πραγματοποιούνται στον διεθνή εναέριο χώρο, με τη διαφορά ότι ο Εθνικός Εναέριος Χώρος εκτείνεται στα 10 ν.μ. κάτι που η Τουρκία δεν αναγνωρίζει.

Και σαν να μην έφτανε αυτό η Τουρκία με νέα ΝΟΤΑΜ την Α2795/19 αναφέρουν ότι η ΝΟΤΑΜ Α1574/19 που έχει εκδώσει η Ελλάδα για ασκήσεις στην περιοχή της Σαμοθράκης παραβιάζει τους κανόνες της συνθήκες του 1914 και της Λωζάννης του 1923 πε3ρί αποστρατικοποιημέςνου καθεστώτος των νησιών του Α.Αιγαίου συμπεριλαμβανομένης και της Σαμοθράκης με αποτέλεσμα να θεωρείται «παράνομη» και ως εκ τούτου καλεί να μην πραγματοποιηθεί καμιά άσκηση στην συγκεκριμένη περιοχή.