Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Μόνο να μην είναι ψιλόβροχο... Με «Καταιγίδα» απαντάει στον «Θαλασσόλυκο» η Αθήνα: Μέχρι το φθινόπωρο υπάρχει δυνατότητα για πρώτο πλήγμα μετά...

στείλει μήνυμα ετοιμότητας προς την τουρκική πλευρά, αποφάσισε το ΥΠΕΘΑ με την διεξαγωγή μεγάλων ασκήσεων του Πολεμικού Ναυτικού ως απά...



στείλει μήνυμα ετοιμότητας προς την τουρκική πλευρά, αποφάσισε το ΥΠΕΘΑ με την διεξαγωγή μεγάλων ασκήσεων του Πολεμικού Ναυτικού ως απάντηση στην τουρκική πρόβα πολέμου με την ονομασία «Θαλασσόλυκος».

Ενώ διατηρείται η ένταση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο με ασκήσεις, δηλώσεις από Τούρκους υπουργούς αλλά και τον ίδιο τον Ρ.Τ.Ερντογάν και παράνομες δεσμεύσεις περιοχών, η Ελλάδα πραγματοποιεί τις δικές πρόβες αποτροπής της τουρκικής επιθετικότητας.




Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από την μικρής κλίμακας άσκηση «Βροντή 2/19» που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (22/05) με τη συμμετοχή κανονιοφόρων, πυραυλακάτου καθώς και σκάφους της ΔΥΚ.

«Η εν λόγω άσκηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού, με σκοπό τη διατήρηση και επαύξηση της επιχειρησιακής και μαχητικής ετοιμότητας και ικανότητας των συμμετεχόντων», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Π.Ν., το οποίο ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει επικοινωνιακά και πρακτικά τον «Θαλασσόλυκο» της Τουρκίας, εξαπολύοντας την άσκηση μεγάλης κλίμακας «Καταιγίδα» όπου θα κινητοποιηθεί το σύνολο των αεροναυτικών ελληνικών δυνάμεων.

Η Άγκυρα δεν πτοείται και συνεχίζει να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία και δικαιοδοσία σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο φού για τις 24 και 29 Μαΐου έχει δεσμεύσει παράνομα με NAVTEX μια μεγάλη περιοχή στα διεθνή ύδατα νότια του Καστελόριζου και ανατολικά της Ρόδου για άσκηση με την χρήση πραγματικών πυρών (livewire), ενώ για τις 30 Μαΐου δέσμευσε περιοχή μεταξύ της Λήμνου και της Σαμοθράκης πάλι με παράνομη NAVTEX

Για τις 28 Μαΐου η Τουρκία και όχι το ψευδοκράτος των κατεχομένων δέσμευσε περιοχή δυτικά της κατεχόμενης Μόρφου στην Κύπρο.

Όπως όλα δείχνουν οι τελευταίες ημέρες του Μαΐου θα είναι στο «κόκκινο» ενώ οι τελευταίες δηλώσεις του Ακάρ δεν αφήνουν αμφισβήτηση για τους τελικούς σκοπούς της Τουρκίας.

Η Άγκυρα κερδίζει χρόνο για να παραλάβει τους S-400. Μέχρι το φθινόπωρο θα τους έχει καταστήσει ενεργούς και επιχειρησιακούς. Μετά τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για την ελληνική πλευρά.

Όπως ήδη έχει γράψει το pronews.gr η Ελλάδα μπορεί ακόμα να κερδίσει σε μια αντιπαράθεση με την Τουρκία αλλά αν κτυπήσει πρώτη.

Εντονος είναι ο προβληματισμός στα Γενικά Επιτελεία των Ενόπλων Δυνάμεων από την κινητικότητα και την «ποιοτική» κλιμάκωση που παρατηρείται στις τουρκικές κινήσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Θα μπορούσαμε να περιγράψουμε τα αισθήματα των περισσοτέρων ανώτατων αξιωματικών ως «αγωνία» για το τι μέλλει γενέσθαι, δεδομένων των προβλημάτων που υπάρχουν σε ότι αφορά το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων στην παρούσα χρονική στιγμή και της πρόκλησης που πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

Ενα αξιόμαχο από το οποίο «απουσιάζουν» πάνω από 25 δισ. ευρώ νέων εξοπλισμών και αναβαθμίσεων των νυν όπλων των τριών Κλάδων που έπρεπε να είχαν ενταχθεί την τελευταία δεκαετία στο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων και τώρα απλά δεν υπάρχουν, λόγω της οικονομικής καταστροφής.

Στον αντίποδα η πολιτική ηγεσία της χώρας: Ο Τσίπρας, συστήνει απλά «ψυχραιμία και αποφυγή απάντησης των προκλήσεων». Σε σύσκεψη προ ημερών στο Μαξίμου, την οποία αποκαλύπτει το pronews.gr, αναφορικά με τις τουρκικές ενέργειες και πώς αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν. εμμέσως, αλλά σαφώς, Αρχηγός Γενικού Επιτελείου τόνισε μιλώντας στον πρωθυπουργό:

«Δεν έχω τα όπλα που χρειάζομαι για να κάνω αυτό που πρέπει, αλλά ακόμα μπορώ να νικήσω. Με μία προϋπόθεση: Να κτυπήσω πρώτος. Η σύγκρουση δεν θα διαρκέσει περισσότερο από 2-3 ημέρες.

Πρέπει όμως να έχω την δυνατότητα να επιλέξω όπλα, χρόνο, τόπο και τρόπο εμπλοκής για να λειτουργήσουν οι όποιες δυνάμεις μου πολλαπλασιαστικά. Αν δεχθούμε πρώτοι πλήγμα, η κατάσταση θα γίνει εξαιρετικά δυσχερής».

Ας υπενθυμίσουμε τι θα γίνει εάν η Άγκυρα παραλάβει πρώτη τους S-400 και με αυτούς «κλειδώσει» το Αιγαίο. Πρώτα απ΄όλα δεν θα μπορεί να υπάρξει «πρώτο πλήγμα» από την ελληνική πλευρά.

Σημειώνεται ότι βασικό θέμα της τουρκικής σύσκεψης στα τέλη Απριλίου, που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα μετά της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας και της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών ήταν το... Αιγαίο.

Στην σύσκεψη στην οποία προέδρευαν οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών, Χ.Ακάρ και Μ.Τσαβούσογλου, πήραν μέρος ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Yasar Guler, ο αρχηγός του Στρατού στρατηγός Umit Dundar, ο αρχηγός του Ναυτικού ναύαρχος Adnan Ozbal, ο αρχηγός της Αεροπορίας πτέραρχος Hasan Kucukakyuz, ο υφυπουργός Άμυνας Yunus Emre Karaosmanoglu, ενώ τη σύσκεψη παρακολούθησε και ο γραμματέας της κυβέρνησης Sedat Onal.

Σημαντικό ρόλο στην σύγκληση της σύσκεψης ήταν και η παρότρυνση από το Ισραήλ για εγκατάσταση των Iron Dome και των συστημάτων David Sling κοντά στην εγκατάσταση ραντάρ της Κρήτης, αλλά και της πρότασης για τοποθέτηση Patriot στην Κύπρο.

Αυτό όμως που «καίει» άμεσα την Άγκυρα είναι το Αιγαίο καθώς F-35 βλέπουν πως είναι πολύ πιθανό να μην τα παραλάβουν αντίθετα σίγουρα θα παραλάβουν τους ρωσικούς S-400 και τους θέλουν άμεσα για να «κλειδώσουν» τον χώρο του Αρχιπελάγους και να εμποδίσουν την ΠΑ να επιχειρήσει σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης.

Στην Τουρκία θεωρούν ότι μόνο οι S-400 μπορούν να δώσουν καταλυτικό πλεονέκτημα έναντι της ΠΑ, άλλωστε για το επόμενο χρονικό διάστημα δεν προβλέπεται κάποια σημαντική ενίσχυσή της με καινούρια μαχητικά εκτός εάν οι Αμερικανοί θελήσουν να βάλουν ένα «χεράκι» και σε πολύ γρήγορους χρόνους.




Κατά την δήλωση των Ακάρ και Τσαβούσογλου η όλη σύσκεψη ήταν απλά μια συνάντηση «αξιολόγησης» αλλά αυτό που εν τέλει ήθελαν να εκτιμήσουν είναι αν η Τουρκία χωρίς τα F-35 αλλά με την προσθήκη των S-400 θα είναι ικανή να επιβληθεί στο Αιγαίο στο επόμενο χρονικό διάστημα των δέκα μηνών κατά το οποίο θεωρούν ότι θα έχει γίνει ξεκάθαρο το τι σχέση θα έχει η Τουρκία με τις ΗΠΑ.

οι μόνοι παράγοντες που θα μπορούσαν να δώσουν στην Άγκυρα κάποια πλεονεκτήματα έναντι της Πολεμικής Αεροπορίας, είναι οι S-400 και το γεγονός ότι κάποια ελληνικά F-16 θα «απουσιάζουν» λόγω του προγράμματος εκσυγχρονισμού σε επίπεδο Viper.

Η τουρκική Αεράμυνα εξοπλισμένη με το Triumph θα έχει τη δυνατότητα προσβολής των μαχητικών της ΠΑ με το βλήμα 40N6 από αποστάσεις της τάξης των 400 χλμ.

Το υποθετικό τόξο που θα μπορεί να καλύπτει το σύστημα εάν είναι τοποθετημένο στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης, προκαλεί δέος. Χρησιμοποιώντας τους πυραύλους 40N6E μπορεί να ελέγξει ια περιοχή μέχρι την Καβάλα στα δυτικά και κινούμενο νοτιότερα περνά πάνω από την Σαμοθράκη, τη Λήμνο, τον Άγιο Ευστράτιο στο κεντρικό Αιγαίο για να καταλήξει καλύπτοντας την Λέσβο στη Χίο!

Η Κωνσταντινούπολη αποτελεί μια από τις δύο κύριες τοποθεσίες που πρόκειται να αναπτυχθεί με την άλλη να είναι η περιοχή της Άγκυρας. Από την Κωνσταντινούπολη πάντως το S-400 θα μπορεί να προστατεύει στις κρίσιμες ναυτικές εγκαταστάσεις (ναυπηγεία, ναυστάθμους) που διατηρεί το τουρκικό Ναυτικό στη Θάλασσα του Μαρμαρά όπως και τις αεροπορικές βάσεις του Εσκισεχίρ, του Μπαλικεσίρ και της Μπαρντίμα μεταξύ άλλων.

Από την Άγκυρα τo S-400 καλύπτει όλη την κεντρική Τουρκία φτάνοντας μέχρι τις ακτές της Μεσογείου.

Η τοποθέτηση ενός πλήρους συστήματος για παράδειγμα στη Σμύρνη για την προστασία του εκεί ναύσταθμου ουσιαστικά «κλειδώνει» όλο το κεντρικό Αιγαίο φτάνοντας η εμβέλεια των πυραύλων του έως και 40 χλμ. δυτικά από τη Κόρινθο!

Με άλλα λόγια αεροσκάφη που θα απογειώνονται από την 114ΠΜ στην Τανάγρα θα είναι αμέσως στόχοι του συστήματος, ενώ τα βλήματα θα μπορούν να φτάσουν μέχρι και στην 111ΠΜ στην Νέα Αγχίαλο.

Φυσικά ούτε λόγος για τα readiness που θα επιχειρούν από την 135 Σμηναρχία Μάχης στην Σκύρο ή την 130 ΣΜ στη Λήμνο. Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα το έργο των μαχητικών αεροσκαφών της ΠΑ γίνεται εξαιρετικά δύσκολο σε σημείο που καθίσταται επιτακτική η ανάγκη της εξεύρεσης αντιμέτρων.