Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Πέρασε με αστερίσκους η αναδιάρθρωση στο Ελληνικό ποδόσφαιρο

Το απόλυτο restart στα εγχώρια επαγγελματικά πρωταθλήματα αποτελεί γεγονός, αφού το ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε κατά πλειοψηφία την τροπολο...


Το απόλυτο restart στα εγχώρια επαγγελματικά πρωταθλήματα αποτελεί γεγονός, αφού το ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε κατά πλειοψηφία την τροπολογία για την αναδιάρθρωση!
Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία αλλά και με αστερίσκους η τροπολογία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για την αναδιάρθρωση του ελληνικού ποδοσφαίρου των εθνικών κατηγοριών στο ποδόσφαιρο από την αγωνιστική περίοδο 2019-2020.





Υπέρ της νέας ρύθμισης τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ένωση Κεντρώων. Την καταψήφισαν ΝΔ, ΔΗΣΥ, Ποτάμι και Χρυσή Αυγή ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών». Η τροπολογία είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που αφορά την κύρωση σύμβασης για το νέο διεθνές αεροδρόμιο Καστελίου Κρήτης.




Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, όμως στην αναδιάρθρωση που ψηφίστηκε για την μεγάλη κατηγορία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, μετέθεσε την ευθύνη για τον καθορισμό των ομάδων της Superleague 2 στην ΕΠΟ. Με αυτή του την κίνηση, και θέλοντας να κάνει και αυτός με την σειρά του ένα προεκλογικό «δώρο», αφήνει «ανοιχτό» το ενδεχόμενο για 14 ομάδες στο νέο πρωτάθλημα, γεγονός που είναι ικανό να «σώσει» τον Ηρακλή και τα Τρίκαλα.

Με την τροπολογία περί αναδιάρθρωσης των επαγγελματικών κατηγοριών, τα επαγγελματικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου από τη σεζόν 2019-2020 θα είναι τρία: Η Super League 1 (με 14 ομάδες), η Super League 2 (με 12 ή 14 ομάδες) και η Football League (με 14 ομάδες), που γίνεται το τρίτο τη τάξει επαγγελματικό πρωτάθλημα.

Η Super League 2 και η Football League θα διοργανώνονται από το φορέα που διοργανώνει σήμερα τη Football League. O φορέας αυτός αναλαμβάνει την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και των δύο πρωταθλημάτων (εξαιρούνται οι ομάδες που έχουν ήδη τηλεοπτικό συμβόλαιο).

Η Super League 2 και η Football League» θα έχουν κοινό Δ.Σ. στο οποίο θα μετέχουν όλα τα μέλη της Super League 2 και τέσσερα από τις ΠΑΕ της Football League. O πρόεδρος και ο αντιπροέδρος θα προέρχονται από τη Super League 2.

Τέλος, μειώνονται τα όρια του ελάχιστου μετοχικού κεφαλαίου των ΠΑΕ των τριών επαγγελματικών κατηγοριών.

Απομένει πλέον, να αποφασίσουν οι λίγκες για το μοντέλο διεξαγωγής των νέων πρωταθλημάτων, δηλαδή αν θα έχουν πλέι οφ – πλέι άουτ ή κάποιον επιπλέον γύρο. Αυτό θα συμβεί μέσα στον Μάιο.

Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε στη Βουλή μεταξύ του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη και την Αντιπολίτευση, με αφορμή την τροπολογία για την αναδιάρθρωση των εθνικών κατηγοριών του ελληνικού ποδοσφαίρου από την αγωνιστική περίοδο 2019-2020.

Στη νέα ρύθμιση, που κατατέθηκε στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και αφορά την κύρωση της σύμβασης για το διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι, το οποίο θα ψηφιστεί σήμερα, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι σε επαγγελματικό επίπεδο θα υπάρχουν η Σούπερ Λίγκ 1, η Σούπερ Λίγκ 2, η Football League και η Eρασιτεχνική Γ’ Εθνική κατηγορία. Στις δύο πρώτες κατηγορίες οι συμμετέχουσες ομάδες πρέπει να είναι ΠΑΕ, ενώ στις ομάδες που εξασφάλισαν την άνοδο στη Football League δίνεται περιθώριο 30 ημερών από την ημερομηνία επικύρωσης της βαθμολογίας και με ποινή αποβολής, προκειμένου να μετατραπούν σε ΠΑΕ.

Απαντώντας στην επίθεση που δέχτηκε από βουλευτές της Αντιπολίτευσης, ο κ. Βασιλειάδης αντέτεινε ότι «η τροπολογία αφορά συνολικά την αναδιάρθρωση των νέων κατηγοριών στο ποδόσφαιρο με τη θέσπιση νέων κανόνων για να έχουμε βιώσιμες επαγγελματικές ποδοσφαιρικές ομάδες και να μην ξαναζήσουμε τα φαινόμενα που ζήσαμε και να φεύγουν στη μέση του πρωταθλήματος».

«Τον αριθμό των ομάδων για κάθε κατηγορία αποφασίζει η ΕΠΟ και όχι η Πολιτεία. Εμείς επικυρώνουμε τη συζήτηση που ξεκίνησε το καλοκαίρι με την Ομοσπονδία. Η ρύθμιση τελεί υπό την έγκριση και της Ευρωπαϊκής και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και πιστεύουμε ότι βοηθά να λύσουμε προβλήματα. Είναι αποκλειστικό θέμα της ΕΠΟ να περιορίσει τις αδικίες», τόνισε ο κ. Βασιλειάδης.

Από τη ΝΔ, τόσο ο Χρήστος Μπουκώρος όσο και η Άννα Καραμανλή, κατηγόρησαν την κυβέρνηση για προχειρότητα και τόνισαν ότι νομοθετώντας σήμερα η κυβέρνηση, μετά το πέρας του πρωταθλήματος, τινάζει στον αέρα τον προϋπολογισμό των επαγγελματικών ομάδων στο ποδόσφαιρο.

«Πετάτε το μπαλάκι στην ΕΠΟ. Οι ομάδες που είναι στη μεγάλη κατηγορία εγκλωβίζονται. Είναι η επιτομή της προχειρότητας», τόνισε ο κ. Μπουκώρος.

«Στα τέσσερα χρόνια των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, και τώρα των προθύμων, δεν έχει διεξαχθεί ένα πρωτάθλημα όπως του αξίζει. Τι θα γίνει στις μικρές ομάδες που δεν προβιβάστηκαν; Χάνουν μία κατηγορία. Είναι στο πόδι η αναδιάρθρωση. Ήδη, ο ΠΑΣ Γιάννενα έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Είναι αυτό κανονικότητα;», ανέφερε η κ. Καραμανλή.

Αρνητικός εμφανίστηκε και ο εισηγητής της ΔΗΣΥ, Βασίλης Κεγκέρογλου, που χαρακτήρισε την τροπολογία «γονατογράφημα» και υποστήριξε ότι εκβιάζονται με αυτό τον τρόπο οι επαγγελματικοί φορείς του ποδοσφαίρου. «Δεν δίνει λύση η ρύθμιση, αντίθετα θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από ό,τι θα λύσει και για αυτό εμείς την καταψηφίζουμε», πρόσθεσε ο κ. Κεγκέρογλου.

Την απόσυρση της τροπολογίας ζήτησε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «έρχεται ως Πόντιος Πιλάτος μετά τη λήξη του πρωταθλήματος και πετάει το μπαλάκι στην αρμόδια Ομοσπονδία».

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, παρατήρησε ότι, εφόσον είχε ληφθεί η απόφαση από τον Αύγουστο, θα έπρεπε η ρύθμιση να έρθει σε κανονικό νομοσχέδιο και όχι σε κύρωση ως τροπολογία χωρίς να ακουστούν οι φορείς.

«Όλοι γνώριζαν από πέρυσι πόσες ομάδες θα ανέβουν και πόσες θα κατέβουν. Αν ρωτάτε την προσωπική που γνώμη πιστεύω ότι θα έπρεπε να υπάρχουν 3 κατηγορίες των 10 ομάδων. Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και η Λίγκα ζήτησαν να γίνει μετά τη λήξη του πρωταθλήματος. Χωρίς την αναδιάρθρωση, με την παλιά δομή, στην Α΄ Εθνική θα ανέβαιναν 4 ομάδες και όχι 8», αντέτεινε ο κ. Βασιλειάδης, ενώ απαντώντας στην κ. Καραμανλή σημείωσε: «Λέτε ότι εμείς με ό,τι καταπιανόμαστε γίνεται πρόβλημα. Άλλοι με ό,τι καταπιάνονται γίνεται παράγκα, κ. Καραμανλή».