Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Εκλογές αύριο στα Σκόπια... Στοίχημα η προσέλευση στο β’ γύρο των κρίσιμων εκλογών -Ακυρες με κάτω από 40%

Σύμφωνα με το Σύνταγμα , πρέπει το ποσοστό συμμετοχής να ξεπεράσει το 40%, προκειμένου οι εκλογές να είναι έγκυρες. Σε διαφορετική περίπτωσ...


Σύμφωνα με το Σύνταγμα , πρέπει το ποσοστό συμμετοχής να ξεπεράσει το 40%, προκειμένου οι εκλογές να είναι έγκυρες. Σε διαφορετική περίπτωση, θα ακυρωθούν και θα προκηρυχθούν νέες. Σε τέτοια περίπτωση, καθήκοντα Προέδρου της χώρας, μέχρι την εκλογή νέου, θα ασκεί ο πρόεδρος της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι.




Στον πρώτο γύρο, το ποσοστό συμμετοχής ήταν το χαμηλότερο όλων των προεδρικών εκλογών στη χώρα, μόλις 41,7%, δημιουργώντας ερωτήματα για το τι θα συμβεί αύριο. Στον πρώτο γύρο των εκλογών στα Σκόπια, στις 21 Απριλίου, είχε επικρατήσει ο Στέβο Πενταροφσκι. Ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού είχε διαφορά μόλις 0,6% της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, της υποψήφιας της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE.

Πάντως, η πολύ μικρή διαφορά μεταξύ των δύο διεκδικητών του προεδρικού αξιώματος στον πρώτο γύρο, έχει αυξήσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για τις εκλογές και αρκετοί πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια εικάζουν πως η συμμετοχή στις κάλπες που θα στηθούν για τον δεύτερο γύρο θα είναι υψηλότερη σε σχέση με τον πρώτο γύρο, σημειώνει το ΑΠΕ.

Τόσο οι δύο υποψήφιοι, όσο και ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ και ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, καθώς και τα αλβανικά κόμματα στη Βόρεια Μακεδονία, απηύθυναν τις περασμένες ημέρες έκκληση στους ψηφοφόρους να προσέλθουν μαζικά την Κυριακή στις κάλπες, προκειμένου οι εκλογές να θεωρηθούν επιτυχημένες και η χώρα να μην εισέλθει σε περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας.