Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

«Θέλουμε τους S-400 γιατί φοβόμαστε ότι θα μας διαμελίσουν» ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ... που βλέπει το μοιραίο να έρχεται...!!!

Διαμελισμός της Τουρκίας και δημιουργία κράτους του Κουρδιστάν, αποτελούν τον απόλυτο εφιάλτη που έφερε του S-400 σε τουρκικό έδαφος, ...



Διαμελισμός της Τουρκίας και δημιουργία κράτους του Κουρδιστάν, αποτελούν τον απόλυτο εφιάλτη που έφερε του S-400 σε τουρκικό έδαφος, αποτελώντας για τον Ερντογάν …μονόδρομο στις σχέσεις του με τις ΗΠΑ, και αυτό το ομολογούν οι δικοί του σύμβουλοι.

Οι τουρκικές-αμερικανικές σχέσεις δεν έχουν βρεθεί ποτέ σε μια τέτοιας έκτασης κρίση. Οι αιτίες αυτής της κρίσης όμως είναι σαφείς:




– Η υποστήριξη των ΗΠΑ στους Κούρδους του YPGκαι στο σχέδιό τους για ένα μεγάλο Κουρδιστάν.

– Ο ρόλος της Ουάσινγκτον στο απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016 και η υποκίνηση του Γκιουλέν από τις ΗΠΑ κατά της Τουρκίας.

– Η ανακοίνωση του Τραμπ για οικονομικό πόλεμο εναντίον της Τουρκίας.

Αντιμετωπίζοντας απειλές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και με σκοπό να εξασφαλίσει την εθνική της ασφάλεια, η Τουρκία άρχισε να αναζητά εναλλακτικά σχέδια για τις ένοπλες δυνάμεις. Αν και η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, έχει γίνει ο κύριος στόχος της Ουάσιγκτον.

Από αυτή την άποψη, η Άγκυρα αποφάσισε να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα πυραύλων S-400, το οποίο ενόχλησε την Ουάσινγκτον τόσο πολύ, που ξέσπασε μια μεγάλη κρίση μεταξύ των δύο χωρών, χωρίς τέλος .

Ο Τραμπ είδε αυτή την αγορά ως προδοσία και απείλησε την Άγκυρα χθες μέσω του αντιπροέδρου Πενς με …τελεσίγραφο .

Σχετικά με αυτό το θέμα, απαντούν Τούρκοι πολιτικοί επιστήμονες και στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες, σύμβουλοι και αξιωματούχοι του ΥΠΑΜ, αναφέροντας την τουρκική άποψη για την κρίση με τους S-400 και τις πραγματικές ανάγκες του τουρκικού στρατού .

«ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΟΙ S-400 ΜΕΤΑΞΥ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ»

Σχολιάζοντας τις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις ο Καθηγητής Dr. Hasan Ünal, ειδικός στην τουρκική εξωτερική πολιτική, επεσήμανε ότι υπάρχει πολιτική ασφάλεια και πολιτική διάσταση:

«Υπήρξε ένας απίστευτος βαθμός δυσπιστίας μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ. Οι προσπάθειες των ΗΠΑ να χαράξουν ένα ευρύτερο κράτος του Κουρδιστάν στη Μέση Ανατολή σε Ιράκ, Συρία και Τουρκία, συνδέοντάς το μέσω ενός διαδρόμου προς την Ανατολική Μεσόγειο, είναι ασφαλώς ένα πολύ ανησυχητικό στοιχείο στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις από την πλευρά της Άγκυρας.

Οι πασίγνωστες προσπάθειες των ΗΠΑ να ενισχύσουν το PYD στη Συρία, για παράδειγμα, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις από την Άγκυρα, έχουν ενθαρρύνει αυτή τη δυσπιστία σε σημαντικό βαθμό.

Η Άγκυρα δεν πιστεύει ότι θα πρέπει να συμμαχήσει πλήρως με τη Ρωσία ή οποιαδήποτε άλλη δύναμη υποστηριζόμενη από τη Ρωσία στο άμεσο μέλλον σε αυτό το μέρος του κόσμου ».


«Η Τουρκία δεν θα αλλάξει το μυαλό της»

Από την άλλη πλευρά, ο καθένας αναρωτιέται αν αυτές οι απειλές κυρώσεων που επανειλημμένα εκφράστηκαν από Αμερικανούς αξιωματούχους για την αγορά των συστημάτων S-400 από τη Ρωσία, θα τρομάξουν την Τουρκία.

Ο καθηγητής Ünal τονίζει ότι οι αποφάσεις της Τουρκίας καθορίζονται ήδη από τις ανάγκες της χώρας και όχι από απειλές πέραν του Ατλαντικού:




«Θα έλεγα ότι είναι λιγότερο πιθανό από ό, τι άλλως, αυτές οι απειλές να κάνουν την Τουρκία να εγκαταλείψει την συμμαχία. Για να το θέσουμε σε κάποια προοπτική, η Τουρκία χρειάζεται απεγνωσμένα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας.

Η Άγκυρα θα παράγει από κοινού αυτά τα συστήματα μαζί με τη Ρωσία, καθώς η συμφωνία με την Μόσχα αφορά την παράδοση δύο μονάδων, ενώ τα υπόλοιπα θα τα παραγάγει μαζί με την Τουρκία σε μεταγενέστερο στάδιο και αυτό είναι ένα σημαντικό κίνητρο.

Δεύτερον, και ίσως το πιο σημαντικό, η Τουρκία είχε απευθυνθεί νωρίτερα στις ΗΠΑ με σκοπό να αγοράσει από αυτήν αναλόγου τύπου οπλικά συστήματα, αλλά η πρόταση είχε απορριφθεί από την Ουάσινγκτον.

Οι ΗΠΑ όχι μόνο δεν ήθελαν να πουλήσουν τους πυραύλους Patriot, οι οποίοι δεν είναι τόσο αποτελεσματικοί όσο οι S-400, αλλά δεν συμφωνούσαν και με το αίτημα συμπαραγωγής με την Τουρκία, πόσο μάλλον να μετέφεραν τεχνολογία στην Άγκυρα.

Αφού οι Τούρκοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν με τους Ρώσους ομολόγους τους για την αγορά των S-400, τότε οι ΗΠΑ ξύπνησαν και ζήτησαν να πουλήσουν patriot στην Τουρκία, αλλά υποθέτω ότι πλέον είναι πολύ αργά», κατέληξε ο ίδιος.pentapostagma.gr