Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ανησυχία στην Αθήνα μετά τα αποτελέσματα των τουρκικών δημοτικών εκλογών: Ο Ερντογάν στρέφεται σε Αιγαίο & Α.Μεσόγειο

Oι δημοτικές εκλογές στην Τουρκία επί της ουσίας δεν αποτελούν πραγματική ήττα για τον Ρ.Τ.Ερντογάν αφού το ΑΚΡ κράτησε σχεδόν ακέραια ...


Oι δημοτικές εκλογές στην Τουρκία επί της ουσίας δεν αποτελούν πραγματική ήττα για τον Ρ.Τ.Ερντογάν αφού το ΑΚΡ κράτησε σχεδόν ακέραια τα ποσοστά του σε όλη την επικράτεια ενώ η επικράτησή του στην Ανατολία ήταν καθοριστική.

Όμως το ότι έχασε δύο από τους τρεις μεγαλύτερους δήμους της χώρας (Σμύρνη-Άγκυρα) και ίσως τελικά χάσει και τον τρίτο (Κωνσταντινούπολη) αποτελεί ένα σοβαρό συμβολικό πλήγμα στο πολιτικό γόητρο του Ρ.Τ.Ερντογάν ο οποίος για 17 έτη δεν χάνει πουθενά.




Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) συγκέντρωσε ποσοστό 51,8% σε όλη τη χώρα - χάνοντας μόλις 0,2% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές - αλλά έχασε την Άγκυρα (για πρώτη φορά από το 1994) και τη Σμύρνη ενώ στην Κωνσταντινούπολη είναι σε εξέλιξη ακόμα η εκλογική διαδιακσία με καταμετρημένο το 98,79% των ψήφων.

Η διαφορά ανάμεσα στον Εκρέμ Ιμάμογλου (CHP) και τον Μπιναλί Γιλιντιρίμ (ΑΚΡ) είναι μόλις στο 0,05%.

Οι μικρές διαφορές σε αρκετές πόλεις δείχνουν πως θα υπάρξουν αρκετές επανακαταμετρήσεις με το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν να έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα ζητήσει μια τέτοια διαδικασία για την Άγκυρα.

«Εντοπίσαμε αρκετές άκυρες ψήφους και παρατυπίες στα περισσότερα από τα 12.158 εκλογικά κέντρα στην Άγκυρα» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΡ, Φατίχ Σαχίν. «Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα νομικά μας όπλα στο έπακρνον και δεν θα επιτρέψουμε να αλλοιωθεί η θέληση των πολιτών μας στην Άγκυρα» έγραψε ο Σαχίν στο Twitter.

Oι ήττες γοήτρου όμως που έχει υποστεί προκαλούν ανησυχία στην Αθήνα γιατί γνωρίζουν πως ο Ρ.Τ.Ερντογάν για να αντιμετωπίσει το πολιτικό του «τσαλάκωμα» έστω και σε επίπεδο εντυπώσεων θα χρειαστεί να δημιουργήσει κάποια κρίση στο Αιγαίο προς συσπείρωση της τουρκικής κοινωνίας γύρω από το πρόσωπό του.

Ήδη υπάρχει κινητικότητα στα Επιτελεία τα οποία αναμένουν ένα «θερμό» καλοκαίρι καθώς η όποια «κόπωση» παρατηρείται στην τουρκική κοινωνία προς τον Ρ.Τ.Ερντογάν θα τον ωθήσουν να δημιουργήσει «οράματα».

Αυτό επί του πρακτέου σημαίνει ότι ως όραμα ο Ρ.Τ.Ερντογάν θα θέσει τα... κοιτάσματα που υπάρχουν σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο.

Εντύπωση όμως προκαλεί το γεγονός ότι τα ελληνικά ΜΜΕ πανηγυρίζουν για την... ας πούμε ήττα του Ρ.Τ.Ερντογάν στους μεγαλύτερους δήμους σα να επιθυμούν την επιστροφή των Κεμαλικών στην εξουσία.

Θα αλλάξει κάτι ως προς την Ελλάδα και την μελλοντική εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της περιοχής; Όχι βέβαια, οι Κεμαλικοί θα συνεχίσουν ακριβώς την ίδια πολιτική με μια όμως ουσιώδη διαφορά:

Οι Κεμαλικοί είναι τα αγαπημένα παιδιά των ΗΠΑ ενώ ο Ερντογάν δεν είναι. Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να τον βλέπουν ούτε «ζωγραφιστό». Συνεπώς εάν οι Κεμαλικοί επιστρέψουν στην εξουσία τότε η στάση των ΗΠΑ θα αλλάξει άρδην... υπέρ της Άγκυρα (πιο πολύ υπέρ)...