Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Εκθεση-σοκ για την Άγκυρα: «Οι ΗΠΑ θα στείλουν στρατό στα Βαλκάνια λόγω Τουρκίας» – «Βάσεις σε Λάρισα, Βόλο & Αλεξανδρούπολη»

Έκθεση βόμβα από Ρώσους, όπου αναφέρουν πως οι ΗΠΑ θα αυξήσουν την παρουσία τους στα Βαλκάνια και ότι εμμέσως, θα εγκαταλείψουν την Τουρ...


Έκθεση βόμβα από Ρώσους, όπου αναφέρουν πως οι ΗΠΑ θα αυξήσουν την παρουσία τους στα Βαλκάνια και ότι εμμέσως, θα εγκαταλείψουν την Τουρκία.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ψύχρανση των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων, η Ουάσιγκτον ενισχύει τις θέσεις της στα Βαλκάνια με στρατιωτική και πολιτική παρουσία, σύμφωνα με έκθεση που εκπόνησαν εμπειρογνώμονες του ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων.




Σίγουρα αυτή η έκθεση δεν βγαίνει τυχαία, καθώς μόλις πριν λίγα 24ωρα, έλαβε χώρα η συνάντηση Ερντογάν-Πούτιν. Εκεί ο Τούρκος πρόεδρος όχι μόνο δεν υπαναχώρησε στην υπόθεση της πώλησης των S-400, αλλά και αναφέρθηκε σε επιπρόσθετα σχέδια υλοποίησης εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν την υλοποίηση του συμβολαίου για την προμήθεια του συστήματος αεράμυνας S-400.

«Συζητήσαμε την συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας στον τομέα της στρατιωτικής τεχνολογίας, συγκεκριμένα την υλοποίηση του συμβολαίου για την προμήθεια του συστήματος αερομάνυνας S-400 Triumph στην Τουρκία. Επίσης συζητήσαμε και μελλοντικά σχέδια στο πλαίσιο της συνεργασίας στην αμυντική βιομηχανία» δήλωσε ο Πούτιν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ερντογάν μετά τις συζητήσεις στη Μόσχα.

Κανείς δεν μπορεί να απαιτήσει η Τουρκία να τερματίσει το συμβόλαιο αγοράς του συστήματος S-400 από τη Ρωσία καθώς αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας, διεμήνυσε ο τούρκος πρόεδρος.

«Έχουμε ήδη αναπτύξει τον οδικό χάρτη για τους S-400, τα απαραίτητα βήματα έχουν γίνει, όλα έχουν σχεδόν τελειώσει. Εφόσον έχουμε συμφωνήσει, υπογράψει τη συμφωνία, φυσικά θα συνεχίσουμε να κινούμαστε πάνω σε αυτή. Αυτό είναι το κυριαρχικό μας δικαίωμα, η απόφασή μας. Κανείς δεν μπορεί να απαιτεί να την παρατήσουμε» δήλωσε ο Ερντογάν.

Κατά την έναρξη των εργασιών ο πρόεδρος της Ρωσίας γνωστοποίησε ότι Μόσχα και Άγκυρα επεξεργάζονται και άλλα υποσχόμενα projects, πέραν των S-400, με στόχο την προμήθεια σύγχρονων ρωσικών αμυντικών προϊόντων.

Εν τω μεταξύ, ως το τέλος του 2019 αναμένεται να ολοκληρωθεί το χερσαίο τμήμα του TurkStream, όπως εκτίμησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, στη Μόσχα.

«Το θαλάσσιο τμήμα έχει κτιστεί, ενώ η κατασκευή του χερσαίου συνεχίζεται. Ελπίζουμε ότι η κατασκευή θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, αναφερόμενος στον αγωγό φυσικού αερίου.

Δεν παρέλειψε δε, να χαιρετίσει τη ρωσο-τουρκική συνεργασία στον κλάδο της ενέργειας, επισημαίνοντας ότι τα κοινά projects αποτελούν «πυλώνα» των οικονομικών δεσμών των δύο χωρών.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Μέσω ενίσχυσης της στρατιωτικής και πολιτικής παρουσίας στα Βαλκάνια σχεδιάζουν οι ΗΠΑ να ξεπεράσουν τον σκόπελο της επιδείνωσης των σχέσεών τους με την Τουρκία, βάσει έκθεσης του ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων.




«Αν και υπάρχουν δυνάμεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Τουρκία που επιδιώκουν να ξεπεράσουν τις διαφορές και η Τουρκία εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για την αγορά αμερικανικών όπλων, είναι πιθανό ότι οι «ρεαλιστές» και από τις δύο πλευρές θα δείχνουν όλο και λιγότερο ενθουσιασμό για μια ισχυρή αμερικανο-τουρκική εταιρική σχέση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Η αποδυνάμωση της εταιρικής σχέσης κινητοποιεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να δημιουργήσουν μια εναλλακτική στρατιωτική δομή (σ.σ. στα Βαλκάνια)», σημειώνει η μελέτη.

Κεντρικό στοιχείο μιας τέτοιας δομής είναι η Ρουμανία, στην επικράτεια της οποίας βρίσκονται, από το 2011, οι αμερικανικές εγκαταστάσεις πυραυλικής άμυνας, λένε οι ειδικοί.

«Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομική βάση, στο έδαφος της Ρουμανίας μπορεί να τοποθετηθούν αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις με 3.000 άτομα προσωπικό και αν είναι απαραίτητο, το προσωπικό αυτό μπορεί να αυξηθεί σε 3.500 στρατιώτες, αλλά όχι για περισσότερο από 90 ημέρες», υπογραμμίζουν οι ειδικοί.

Στο επίκεντρο κατά τους συγγραφείς της έκθεσης βρίσκονται η βάση Ντεβεσέλου και η αεροπορική βάση Μιχαήλ Κογκαλνιτσεάνου η οποία, μετά τον εκσυγχρονισμό της, μπορεί να φιλοξενήσει τους περισσότερους τύπους αεροσκαφών του ΝΑΤΟ, σημειώνουν οι συγγραφείς.
Πλωτά και εναέρια μέσα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης

Σημαντικές για την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στα Βαλκάνια είναι οι βάσεις στη Βουλγαρία: οι αεροπορικές βάσεις Μπεζμέρ και Γκραφ Ιγνατίεβο, η περιοχή ασκήσεων Νόβο Σέλο και το κέντρο κέντρο εφοδιασμού της πόλης Άιτος. «Ο αριθμός του προσωπικού των ΗΠΑ στη χώρα, σύμφωνα με τις υπάρχουσες συμφωνίες, είναι 2.500 άτομα με δυνατότητα επέκτασης έως και 5.000 για περίοδο έως και 90 ημερών», σημειώνει η μελέτη.

«Πιθανώς, υπό τις σημερινές συνθήκες αυτό δεν είναι αρκετό (για τις ΗΠΑ), οπότε το 2018 ανακοινώθηκε η δημιουργία πέντε νέων στρατιωτικών βάσεων στα Βαλκάνια. Θα δημιουργηθεί μια αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στην Κεντρική Αλβανία (Κούτσοβα), ενώ συζητήθηκε η δημιουργία τριών στρατιωτικών θέσεων σε Λάρισα, Βόλο και Αλεξανδρούπολη. Σχεδιάζεται επίσης η δημιουργία εκπαιδευτικού κέντρου του ΝΑΤΟ στην Καλαμάτα», σημειώνει η μελέτη.

«Η δημιουργία αυτών των θέσεων βρίσκεται ακόμα στο στάδιο του συντονισμού και του προγραμματισμού, ωστόσο, αν είναι επιτυχής, θα ενισχύσει σημαντικά τη στροφή της Ουάσιγκτον στη Βουλγαρία και θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να αισθάνονται περισσότερη ελευθερία στις σχέσεις τους με την Τουρκία. Ενδεχομένως, η εμβάθυνση των διαφορών με την Τουρκία, εάν συνεχιστεί, θα αναγκάσει τις ΗΠΑ να στηριχθούν πιο ενεργά στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ», συμπληρώνουν οι συγγραφείς της μελέτης.pentapostagma.gr