Tελευταια Νεα

Τρίτη, Απριλίου 09, 2019

Εκπαιδευτές σε τσίρκο βασανίζουν μικρό ελεφαντάκι για να χορεύει για τους τουρίστες ΒΙΝΤΕΟ


gazzettaΤα άτυχα ζώα είναι αναγκασμένα να συμμετέχουν καθημερινά σε εξαντλητικές παραστάσεις, ενώ τόσο οι συνθήκες διαβίωσης όσο και ο τρόπος που «εκπαιδεύονται» για τα νούμερά τους προκαλούν ανατριχίλα.


Εξοργιστικές είναι οι εικόνες που ήρθαν στη δημοσιότητα από την απάνθρωπη μεταχείριση ελεφάντων σε τσίρκο της Ταϊλάνδης, με οργανώσεις για την υπεράσπιση των ζώων να καταγγέλουν ότι αντίστοιχες εικόνες καταγράφονται σε ολόκληρη τη χώρα.

Πιο συγκεκριμένα, η κάμερα της οργάνωσης Moving Animals, που δίνει καθημερινό αγώνα για τον τερματισμό της εμπορικής εκμετάλλευσης των επιβλητικών θηλαστικών της νοτιοανατολικής Ασίας, κατάφερε να καταγράψει κρυφά τις απαράδεκτες εικόνες από την διαδικασία εκπαίδευσης των ελεφάντων σε τσίρκο του δημοφιλούς τουριστικού θερέτρου Πουκέ.
Σύμφωνα με το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας, οι εκπαιδευτές των ελεφάντων, που προορίζονται για συμμετοχή σε ψυχαγωγικά θεάματα, εμφανίζονται να κρατούν δεμένους τους ελέφαντες με σκοινιά και αλυσίδες, μεταξύ των οποίων βρίσκεται κι ένα πολύ νεαρό ελεφαντάκι, η ηλικία του οποίου δεν ξεπερνάει πιθανότατα τα δύο έτη.

Μάλιστα, οι ντόπιοι εκπαιδευτές των ελεφάντων συνηθίζουν να τους τρυπούν τα αυτά με χαλκάδες, γεγονός που τους επιτρέπει να έχουν τον απόλυτο έλεγχο των ζώων και να τα κατευθύνουν προς όποια κατεύθυνση επιθυμούν, ενώ για να τους εκπαιδεύσουν ώστε να φέρουν σε πέρας τα κόλπα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα των show, τους χτυπούν με ξύλινες και μεταλλικές βέργες αλλά και τους τρυπούν με μεταλλικές αιχμές.

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι τα τρία ζώα που φαίνονται στο αποκαλυπτικό βίντεο (δύο ενήλικα κι ένα ανήλικο) φαίνονται αποστεωμένα και ιδιαίτερα λιποβαρή, γεννώντας πολλά ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσής τους.
Όπως καταγγέλεται από την οργάνωση που έδωσε το οπτικό υλικό στη δημοσιότητα, οι ελέφαντες του συγκεκριμένου χώρου είναι αναγκασμένοι να συμμετέχουν καθημερινά σε τρεις πολύωρες παραστάσεις στην ειδικά διαμορφωμένη αρένα του χώρου, ενώ στα μεσοδιαστήματα είναι αναγκασμένοι να περιμένουν πάνω σε μικρές εξέδρες ώστε αν φωτογραφηθούν μαζί τους οι επισκέπτες του πάρκου.

Οι ερευνητές που κατάφεραν να εισχωρήσουν στο τσίρκο αλλά και στον χώρο που διαβιούν οι ελέφαντες επισήμαναν ότι τις περισσότερες φορές τα ζώα παραμένουν νηστικά μέχρι να εκτελέσουν απόλυτα τις εντολές των εκπαιδευτών τους, ενώ μεταξύ όσων είναι υποχρεωμένα να κάνουν, περιλαμβάνονται κινήσεις που θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία τους.

Πιο αναλυτικά, υποχρεώνονται να στέκονται ακίνητοι σε μία μικρή εξέδρα που τους αναγκάζει τα έχουν όλα τους τα πόδια κολλημένα μεταξύ τους, ενώ ένα ακόμα νούμερο τους εξαναγκάζει να «καταπίνουν» τις προβοσκίδες τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων που έδωσαν στη δημοσιότητα το βίντεο ανέφεραν πως η δράση τους είχε ως σκοπό την ευαισθητοποίηση όσων επισκέπτονται τον συγκεκριμένο χώρο ή αντίστοιχους σε ολόκληρη την Ταϊλάνδη, καλώντας παράλληλα τις αρχές της χώρας να βάλουν τέλος στην απάνθρωπη εκμετάλλευση των άγριων ζώων, καθώς πολλά από αυτά αιχμαλωτίζονται παράνομα κι απομακρύνονται βίαια από το φυσικό τους περιβάλλον, με ανυπολόγιστο περιβαλλοντολογικό κόστος.Μάλιστα, στην προκειμένη περίπτωση, το μικρό ελεφαντάκι που εμφανίζεται στο βίντεο, έχει γεννηθεί στην αιχμαλωσία, ενώ όπως αναφέρεται, είναι πιθανό να περάσει δεκαετίες στο συγκεκριμένο χώρο, χωρίς ποτέ να μπορέσει να ζήσει όπως θα έπρεπε στο φυσικό του περιβάλλον, συμβάλλοντας στην διαιώνιση του είδους του.

« Προηγουμενη
Επομενη »