Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ... Ο Ερντογάν απέρριψε την πρόταση των ΗΠΑ για το σύστημα Patriot - Οριστικά παίρνει τους S-400

ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΝΕ ΟΠΟΙΟΙ ΚΙ ΑΝ ΤΑ ΛΕΝΕ... Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΕΙΝΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ F-35! Η Τουρκία απέρριψε την πρόταση των...


ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΝΕ ΟΠΟΙΟΙ ΚΙ ΑΝ ΤΑ ΛΕΝΕ... Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΕΙΝΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ F-35!

Η Τουρκία απέρριψε την πρόταση των ΗΠΑ να της πουλήσει το σύστημα πυραυλικής άμυνας Patriot μέχρι τα τέλη του 2019, υπό τον όρο ότι η Άγκυρα θα ακύρωνε τη συμφωνία που έκανε με τη Ρωσία για την αγορά του αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Τα παραπάνω δήλωσαν δύο ανώτατοι αξιωματούχοι της Τουρκίας στο πρακτορείο Bloomberg (το κείμενο υπογράφουν οι δημοσιογράφοι Selcan Hacaoglu και Firat Kozok). Ως γνωστό, η παραγγελία των S-400 έχει δημιουργήσει ρήξη τις σχέσεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας.




Λίγη ώρα μετά τη δημοσίευση της ανταπόκρισης, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η χώρα του συνεχίζει τις δαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για το σύστημα Patriot (ΕΔΩ). Μετά από την εξέλιξη αυτή, η Τουρκία αναμένεται να προχωρήσει με την εγκατάσταση του ρωσικού συστήματος, που θα πιθανότατα θα οδηγήσει σε πλήρη ρήξη μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, που επικαλείται τους Τούρκους αξιωματούχους, η αμερικανική κυβέρνηση έκανε την προσφορά της πριν από τις 15 Φεβρουαρίου και έπειτα αύξησε την τιμή του συστήματος, που κοστίζει μερικά δισεκατομμύρια δολάρια, σε αντάλλαγμα για τη γρήγορη παράδοση τους.

Η πρόταση, υποστηρίζουν, δεν περιελάμβανε συμφωνία δανείου ούτε σύμφωνο ανταλλαγής τεχνολογιών, που ήταν βασική τουρκική απαίτηση.

Η Τουρκία δήλωσε στην απάντησή της ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί την προσφορά των ΗΠΑ και ότι οι διαπραγματεύσεις οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο. Η αμερικανική πλευρά δεν έχει σχολιάσει ακόμα τις πληροφορίες.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η αμερικανική κυβέρνηση αφού αρνήθηκε για χρόνια να πουλήσει το σύστημα Patriot στην Τουρκία, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημέρωσε τον Δεκέμβριο ότι είχε προτείνει να το κάνει ακριβώς αυτό: ένα παιχνίδι που σχεδιάστηκε για να αναγκάσει την Άγκυρα να σταματήσει μια συμφωνία με τη Ρωσία για το σύστημα S-400, που δεν είναι συμβατό με την τεχνολογία του ΝΑΤΟ.

Ως γνωστόν, η Τουρκία αναμένει την πρώτη παράδοση των S-400 τον Ιούλιο. Η Ρωσία έχει υποσχεθεί στην Τουρκία κοινή παραγωγή και μεταφορά τεχνολογίας ως μέρος της συμφωνίας.

Η αποφασιστικότητα της Τουρκίας να αγοράσει ρωσικούς πυραύλους πυροδότησε μία σύγκρουση με τις Η.Π.Α. που δεν παρέδωσε τα αεροπλάνα F-35, που αγόρασε η Τουρκία από τη Lockheed Martin Co. Τμήματα του αεροπλάνου κατασκευάζονται στην Τουρκία.

Η Ουάσιγκτον απείλησε ότι θα επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία αν παραλάβει τα ρωσικά συστήματα.

Η πρόβλεψη για τις σχέσεις της Αμερικής και της Άγκυρας είναι καταθλιπτική. Εκτός της διαμάχης για τους S-400, η Τουρκία διαφωνεί με την αμερικανική υποστήριξη στους Κούρδους της Συρίας, τους οποίους θεωρεί «τρομοκράτες» και εχθρούς της, ενώ ζητά και την έκδοση του Ιμάμη Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ότι οργάνωσε το πραξικόπημα εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν. Επίσης ζητά και την αποφυλάκιση του τραπεζίτη Ατίλα, που έχει καταδικαστεί από δικαστήριο της Νέας Υόρκης για την παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν.