Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΜΑ ΑΥΤΟ ΘΕΛΟΥΝ... Εισαγγελείς για τον νέο Ποινικό Κώδικα: Υπάρχει κίνδυνος παραγραφής πολλών αδικημάτων

Την αναγκαιότητα να αλλάξει ο Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας μετά από 70 χρόνια ζωής των ισχυόντων, επισήμανε ο πρόε...


Την αναγκαιότητα να αλλάξει ο Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας μετά από 70 χρόνια ζωής των ισχυόντων, επισήμανε ο πρόεδρος της Ενώσεως Εισαγγελέων Ελλάδος, Ελευθέριος Μιχαηλίδης, σε συνέντευξη Τύπου.

Παράλληλα, ο κ. Μιχαηλίδης εξέφρασε τις επιφυλάξεις του σε μια σειρά διατάξεων των νέων Κωδίκων, που είναι ήδη σε διαβούλευση.




Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η αναγκαιότητα αλλαγής των Κωδίκων είναι δεδομένη και αν γίνουν ορισμένες βελτιώσεις σε ρυθμίσεις που έχουν προβλήματα το νομοθέτημα κινείται σε θετική κατεύθυνση και θα συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση απονομής της Ποινικής Δικαιοσύνης.

Επίσης, ο πρόεδρος της Ενώσεως Εισαγγελέων Ελλάδος, ανέφερε ότι «επικροτούμε την νομοθετική πρωτοβουλία αλλά έχουμε και ενστάσεις, τις οποίες θα καταθέσουμε στον υπουργό Δικαιοσύνης και ελπίζουμε να εισακουστούμε», ενώ είπε ότι θα συγκληθεί αύριο η διοικητική Ολομέλεια για να αποφανθεί επί των νέων διατάξεων των Κωδίκων.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ένωσης αναφέρθηκε στον κίνδυνο άμεσης παραγραφής λόγω της μετατροπής πολλών αδικημάτων από κακουργήματα σε πλημμελήματα, όπως είναι τα αδικήματα της φοροδιαφυγής, της μη καταβολής ΦΠΑ, της έκδοσης εικονικών τιμολογίων, της λαθρεμπορίας καυσίμων και τσιγάρων, της αρχαιοκαπηλίας, της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών και μολότοφ και άλλα.

Μάλιστα, τόνισε ότι εάν οι διατάξεις αυτές του νέου Κώδικα δεν αλλάξουν, όσοι έχουν διαπράξει τα αδικήματα αυτά έως τις 31.3.2011 οι πράξεις τους θα παραγραφούν, στερώντας έτσι στο Ελληνικό Δημόσιο τεράστια χρηματικά ποσά.

Σε άλλο σημείο ο πρόεδρος της Ένωσης, εξέφρασε την έντονη διαφωνία του στην κατάργηση του Μονομελούς Εφετείου που μέχρι σήμερα δικάζει σωρεία υποθέσεων και θεωρείται επιτυχημένος δικαστικός σχηματισμός.

Τέλος, ο κ. Μιχαηλίδης, αναφέρθηκε σε μια σειρά άρθρων του νέου Ποινικού Κώδικα για τα οποία διατύπωσε τις ενστάσεις του εισαγγελικού κλάδου.