Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Κώστας Βαρώτσος: «H Ζορμπά; Σαν ένα UFO να προσγειώνεται στο υπουργείο Πολιτισμού»

Στον απόηχο της θλιβερής ιστορίας με τον Δρομέα, ο γλύπτης, ανοίγοντας τα χαρτιά του, δηλώνει στον Δημήτρη Δανίκα ότι η υπουργός με αυ...



Στον απόηχο της θλιβερής ιστορίας με τον Δρομέα, ο γλύπτης, ανοίγοντας τα χαρτιά του, δηλώνει στον Δημήτρη Δανίκα ότι η υπουργός με αυτό που του ζήτησε απλά «αυτοκτόνησε» - Αναφερόμενος στους κυβερνώντες και την κουλτούρα τους, τους βαθμολογεί με «ένα τεράστιο μηδενικό»
Αν είναι δυνατόν. Θα τρίζουν τα κόκαλα όλων των αυθεντικών αριστερών. Για πολλά πράγματα μπορείς να τους κατηγορήσεις, πλην ενός: την κουλτούρα. Το crash test από το οποίο οι κυβερνώντες εισπράττουν ένα τεράστιο μηδενικό. Οχι μετεξεταστέοι. Μηδενικό. Ολοστρόγγυλο!




«Μακακία» λοιπόν. Η ιστορία μετακίνησης, μετεγκατάστασης, μεταστέγασης του Δρομέα. «Εντελώς μακακία», λέει ο Κώστας Βαρώτσος. Υπερβολές; Καθόλου. Και λίγα λέει. Κάτι χειρότερο από «μακακία». Και να φανταστεί κανείς ότι η κυρία υπουργός Μυρσίνη Ζορμπά είναι των βιβλίων. Των πολλών βιβλίων. Μα καλά, απ’ όλες αυτές τις σελίδες που έχει διαβάσει δεν έμεινε τίποτα; Κουκούτσι; Προφανώς σε γυάλινο πύργο. Προφανώς περικυκλωμένη από τα εκλεκτά μέλη της δικής της «φυλής». Προφανώς στον πυρήνα της δικής της, μικρής ελίτ. Πέρα βρέχει.

Εφεύρεση Χίτλερ το υπουργείο Πολιτισμού

«Μετά τη συνάντηση με την κυρία Ζορμπά στο υπουργείο, φεύγοντας άναυδος, ενεός από αυτή την πρόταση. Ούτε καν πέρασε από το μυαλό μου να εκδώσω και να κοινοποιήσω δελτίο Τύπου. Απλώς το είπα σε κάποιον φίλο. Αναυδος κι αυτός. Μια ιστορία δράματος και κωμωδίας. Από φίλο σε φίλο, το περιστατικό κατέληξε στο Facebook. Αυτό ήταν. Εγινε χαμός. Τέτοιο πράγμα ουδέποτε είχε συμβεί στη ζωή μου».

-Την ήξερες την κυρία Ζορμπά;

«Προσωπικά, όχι. Παρακολουθούσα την πορεία της στο υπουργείο και είχα διαφωνήσει με την πολιτική της. Με όλους τους χειρισμούς της. Οπως λόγου χάριν τον τρόπο που χειρίστηκε τον διαγωνισμό για την ανάδειξη διευθυντή του ΕΜΣΤ (Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης). Αποτέλεσμα; Αγονος ο διαγωνισμός. Οταν συναντηθήκαμε εκείνη την Παρασκευή στις 7.30 το βράδυ της τα είπα όλα. Λάθος εκείνο, λάθος το άλλο».

-Μόνο η Ζορμπά είναι το πρόβλημα;

Και η προηγούμενη υπουργός; Καλύτερη αυτή; «Εννοείς τη Λυδία Κονιόρδου; Εκείνη με την μπέρτα, το σάλι και το ταγάρι; Αλλο UFO κι εκείνη. Θεωρώ απαράδεκτη την εκάστοτε πολιτική εξουσία να εφαρμόζει τη δική της πολιτιστική πολιτική. Ο πολιτισμός δεν μπορεί να ελεγχθεί. Τον χρησιμοποιούν και τον αξιοποιούν για μικροπολιτική. Να μοιράζουν λεφτά στην πελατεία τους. Αλλωστε μην ξεχνάς ότι το υπουργείο Πολιτισμού ήταν εφεύρεση του Μουσολίνι και του Χίτλερ. Και στην Ελλάδα δημιουργήθηκε από το καθεστώς της χούντας».

Το περιστατικό γνωστό. Πασίγνωστο. Το περιστατικό που γκρέμισε κάθε φύλλο συκής του υπουργείου. Απίστευτη ιστορία. Κάτι μεταξύ Monty Python και χοντροκομμένης προπαγάνδας. Να γελάνε, να ξεκαρδίζονται ακόμα και οι πέτρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ