Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

«Έκλεισε» η συμφωνία για τον EastMed: Στα 6 δισ. ευρώ το κόστος – Αλλάζει τη δομή της περιοχής – Αποκλειστική συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Ιταλίας

Το εκτιμώμενο κόστος για τον EastMed θα είναι περίπου 6 δισ. ευρώ. Θα είναι ο πιο ασφαλής αγωγός στον κόσμο γιατί θα είναι σε μεγάλο βάθ...


Το εκτιμώμενο κόστος για τον EastMed θα είναι περίπου 6 δισ. ευρώ. Θα είναι ο πιο ασφαλής αγωγός στον κόσμο γιατί θα είναι σε μεγάλο βάθος, επομένως και απρόσβλητος από ενδεχόμενες τρομοκρατικές ενέργειες και θα αλλάξει ριζικά τη γεωστρατηγική/γεωπολιτική δομή της περιοχής μας.

Επιπλέον, αναμένεται ότι το μέγεθος του αγωγού μπορεί να διπλασιαστεί γιατί θα πρέπει να μεταφέρει ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες που θα βρεθούν στις έρευνες που γίνονται στο Ισραήλ. Σύμφωνα με πηγές, στην πρώτη φάση του EastMed συμμετέχουν αποκλειστικά οι 4 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και η Ιταλία, η οποία θα υπογράψει σύντομα) με τη στήριξη των ΗΠΑ.




Σε επόμενη φάση ωστόσο θα υπάρξει συνεργασία και με τρίτες χώρες (κυρίως Αίγυπτο αλλά και χώρες του Κόλπου). Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ είπε ρητά ότι εάν τον κατασκευάσουμε σημαίνει ότι έχουμε δεσμευθεί για να τον προστατεύσουμε.

Ο κ. Πομπέο τόνισε ότι για τις ΗΠΑ έχει δυνητικά μεγάλη εμπορική σημασία, αλλά η βασική σημασία του είναι στον τομέα της ασφάλειας και της σταθερότητας. Για αυτό το λόγο και δεσμεύθηκε να στηρίξει μέσω ενεργειακών κολοσσών των ΗΠΑ και να τους ξεκαθαρίσει τη σημασία που έχει ο αγωγός για τη σταθερότητα και την ασφάλεια.

Με το έργο του EastMed ενισχύεται η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισαν οι πηγές.

Όπως γράφαμε χθες στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, την ισχύ αμυντικού συμφώνου έχει η κοινή δήλωση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ, όπου τονίζουν πως θα αμυνθούν από κοινού σε οποιαδήποτε εξωτερική κακοήθη επιρροή στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή.

Με το καλωσόρισμα του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και την ικανοποίησή του για την εμπλοκή των ΗΠΑ ξεκίνησε στις 19.00 η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ με τη συμμετοχή του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, στην Ιερουσαλήμ.

Στην κοινή δήλωση ΗΠΑ, Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου αναφέρεται ότι οι κυβερνήσεις των τεσσάρων χωρών συναντήθηκαν σήμερα στην Ιερουσαλήμ για να επιβεβαιώσουν την κοινή τους αφιέρωση στην ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Πομπέο υπογράμμισε την υποστήριξη των ΗΠΑ στον μηχανισμό της Τριμερούς συνεργασίας, τονίζοντας τη σημασία της αυξανόμενης συνεργασίας.