Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ευάγγελος Μάραθος Ρέινι: Ενας Ελληνοαμερικανός εξηγεί τι σημαίνει να είσαι Εύζωνας [βίντεο]

Η ακρίβεια, και πόσο μάλλον στον στρατό, μετρά για τις Ένοπλες Δυνάμεις σε όλο τον κόσμο, αλλά ένας Έλληνας κατά το ήμισυ, που σκέφτεται να...


Η ακρίβεια, και πόσο μάλλον στον στρατό, μετρά για τις Ένοπλες Δυνάμεις σε όλο τον κόσμο, αλλά ένας Έλληνας κατά το ήμισυ, που σκέφτεται να ενταχθεί στον Βρετανικό Στρατό είναι ελαφρώς πιο προετοιμασμένος από τους άλλους νεοσύλλεκτους. Έχει υπηρετήσει ως Εύζωνας στην Ελλάδα.

Ο 26χρονος Ευάγγελος Μάραθος Ρέινι είναι μισός Αμερικανός και μισός Έλληνας, αλλά μεγάλωσε στο Γιορκσάιρ και πέρασε τους τελευταίους 9 μήνες στην Προεδρική Φρουρά στην Αθήνα.

Ο ρόλος του ήταν να φρουρεί τον Τάφο του Αγνώστου Στρατιώτη μπροστά στην Βουλή και εξηγεί τι σημαίνει να είσαι Εύζωνας.




Ο Ευάγγελος έχει ολοκληρώσει την θητεία του στην προεδρική Φρουρά και τώρα έχει επιστρέψει στο Γιορκ ενώ σκέφτεται να ενταχθεί στον βρετανικό στρατό.

Τι χρειάζεται για να ενταχθεί κανείς στην ελληνική προεδρική φρουρά;

Στην Ελλάδα θεωρείται μεγάλη τιμή να υπηρετήσει κανείς στην Προεδρική Φρουρά, αλλά δεν είναι όλοι ικανοί για ένταξη.

Εύζωνες στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Για να μπορέσει κάποιος να ενταχθεί, πρέπει να είναι άνδρας, τουλάχιστον 1,83 στο ύψος, Έλληνας Ορθόδοξος Χριστιανός, καυκάσιος, χωρίς ιατρικό ιστορικό και χωρίς εμφανή τατουάζ.

Κάθε ευζωνος αμείβεται το ίδιο με κάποιον άλλο που υπηρετεί σε ένα οποιοδήποτε τάγμα πεζικού, ήτοι 8,62 ευρώ τον μήνα.

Η συμβολική παρέλαση

Η ελληνική Προεδρική Φρουρά, γνωστή και ως Εύζωνες, έχει έναν πολύ τεχνικό και μοναδικό τρόπο παρέλασης.



Κάθε βήμα και κάθε κίνηση αποτελεί μέρος ενός τελετουργικού, ακόμη και ο τρόπος με τον οποίο στέκονται κατά την διάρκεια του καθήκοντος.

Οι Εύζωνες δεν κινούνται ούτε μιλάνε, εξακολουθώντας με αυτό τον τρόπο να τιμούνε τους νεκρούς. Το μόνο που τους επιτρέπεται να κινούν είναι τα μάτια τους.

Κατά την διάρκεια της παρέλασης, οι Εύζωνες σηκώνουν ψηλά το ένα πόδι. Αυτό είναι εν μέρει συμβολικό του βήματος του αλόγου καθώς ιστορικά οδηγούνταν από έφιππους αξιωματικούς. Κάποιοι, ωστόσο, πιστεύουν ότι η κίνηση αυτή συμβολίζει το περπάτημα πάνω από νεκρά σώματα, όπως θα έκαναν σε μια μάχη.






Επίσης, η ανύψωση του ποδιού δημιουργεί τον αριθμό 4, που αντιπροσωπεύει τα 400 χρόνια τουρκικής κυριαρχίας και τουρκικής κατοχής.

Η γεμάτη συμβολισμούς στολή και το περιβόητο μουστάκι

Οι Εύζωνες πρέπει να ξυρίζονται τέσσερις φορές την ημέρα. Τα μέλη της Προεδρικής Φρουράς επιτρέπεται να έχουν μουστάκι, αλλά μόνο εφόσον έχουν ολοκληρώσει 100 ώρες υπηρεσίας.

Τα τσαρούχια έχουν στο κάτω μέρος καρφιά

Η φουστανέλα ήταν το ένδυμα που φορούσαν οι αντάρτες μαχητές στις ορεινές περιοχές. Οι μάλλινες κάλτσες τους κρατούσαν ζεστούς τον σκληρούς χειμώνες, αν και είναι λιγότερο άνετες με τους 40 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι στην Αθήνα.

Τα καρφιά στο κάτω μέρος των τσαρουχιών ήταν για να μην γλιστρούν ενώ το κόκκινο καπέλο, δηλαδή το φάριο, συμβολίζει το αίμα εκείνων που έπεσαν στη μάχη.