Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Οταν ο Βουλγαρόσπορος ΝΤΙΜΙΤΡΌΦ δηλώνει ευγνώμων στον Τσίπρα... Οι ΑΛΗΘΙΝΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ αντιλαμβάνονται το μέγεθος της ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ...!!!

Παρουσία του Αλέξη Τσίπρα οι δηλώσεις του Σκοπιανού υπουργού Εξωτερικών στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών Την ευγνωμοσύνη του στον Αλέξη Τ...


Παρουσία του Αλέξη Τσίπρα οι δηλώσεις του Σκοπιανού υπουργού Εξωτερικών στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Την ευγνωμοσύνη του στον Αλέξη Τσίπρα «που τόλμησε» για την οικοδόμηση μίας σχέσης φιλίας μεταξύ των δύο χωρών εξέφρασε κατά την ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Νικολά Ντιμιτρόφ.




Εκείνη τη στιγμή μάλιστα ο πρωθυπουργός είχε εισέλθει στην αίθουσα προκειμένου να παρακολουθήσει την ομιλία του κ. Ντιμιτρόφ.

«Η συμφωνία των Πρεσπών σφραγίζει το δρόμο για την ένωση και συμφιλίωση των Κρατών. Για τη φιλία μεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας», σημείωσε ο κ. Ντιμιτρόφ. Μάλιστα θέλοντας να ελαφρύνει στην αρχή το κλίμα είπε πως το πρωί επισκέφθηκε το ναό του Απόλλωνα και πως βλέπει ένα καλύτερο μέλλον για τις δύο χώρες.

«Από την πρώτη φορά που ήρθα στη χώρα σας το 2011 νοιώθω ότι πλέον έχω περισσότερους φίλους», τόνισε ο κ. Ντιμιτρόφ.

«Επιλέξαμε το δύσκολο μονοπάτι. Το πιο εύκολο ήταν να μην αγγίξουμε το πρόβλημα. Το έκαναν πολλοί πολιτικοί και στις δύο χώρες. Ξοδέψαμε πολιτικό κεφάλαιο για να κάνουμε κάτι ώστε να χτιστεί μία φιλία. Για να φθάσει σε αυτή πρέπει πρώτα να χτιστεί εμπιστοσύνη. Πρέπει πρώτα να είσαι σε θέση να καταλαβαίνεις τι θέλει ο άλλος, να τον σέβεσαι και από εκεί και μετά να οικοδομήσεις».

Όπως σημείωσε «για να επιλύσεις ένα πρόβλημα ακατανόητο πρέπει να είσαι περισσότερο ξεροκέφαλος απ’ το ίδιο το πρόβλημα. Πρέπει να είσαι δημιουργικός και να έχεις μεγάλη υπομονή. Υπό τη ηγεσία του Αλέξη και του Ζόραν τα καταφέραμε. Σκεφτήκαμε μακροπρόθεσμα και τις ωφέλειες των λαών μας. Όχι την πολιτική νίκη της στιγμής. Σκεφτήκαμε τις επόμενες γενιές και όχι τις επόμενες εκλογές».

Μάλιστα σημείωσε πως η συμφωνία είναι μία ιστορική στιγμή, κάτι που του έγινε ακόμα πιο σαφές στην πρόσφατη Σύνοδο για την Ασφάλεια στο Μόναχο όπου «όλα τα κράτη παραδέχθηκαν ότι έγινε κάτι πολύ μεγάλο φέτος στα Βαλκάνια».

Ο κ. Ντιμιτρόφ τόνισε πως πλέον οι δύο πλευρές πρέπει να μιλήσουν περισσότερο για το δεύτερο κομμάτι της συμφωνίας που αφορά τη στρατηγική συνεργασία. «Αναλωθήκαμε τόσο πολύ στο όνομα και τα παράγωγα και το αφήσαμε λίγο στο περιθώριο. Πρέπει να δούμε το εμπόριο μας, τις υπηρεσίες μας και πως μπορούμε να συνεργαστούμε καλύτερα», είπε.

Στο πλαίσιο αυτό καλωσόρισε την πρόσφατη, πρώτη επίσκεψη του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά προκειμένου να ξεκινήσει συνεργασία στο μέτωπο των τηλεπικοινιών.

«Η Ελλάδα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος μας με συναλλαγές 1 δισ ευρώ. Έλληνες επιχειρηματίες έρχονται και αναζητούν ευκαιρίες. Επίσης δρομολογούμε συνεργασία στην ασφάλεια που μέχρι τώρα ήταν κάτι το ακατανόητο. Είμαι ευγνώμων στον πρωθυπουργό Τσίπρα που τόλμησε».