Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Μια ενδιαφέρουσα είδηση - Έλληνες της Κύπρου στην ανοικοδόμηση Ιράκ και Συρίας

Γιάννης Αντωνίου Πρόσκληση σε Κύπριους επιχειρηματίες να διερευνήσουν το ενδεχόμενο δραστηριοποίησης στην Ιορδανία απηύθυνε η κυβέρνηση...


Γιάννης Αντωνίου
Πρόσκληση σε Κύπριους επιχειρηματίες να διερευνήσουν το ενδεχόμενο δραστηριοποίησης στην Ιορδανία απηύθυνε η κυβέρνηση του Αμμάν, προβλέποντας ότι το τιτάνιο έργο ανοικοδόμησης του Ιράκ, του Λιβάνου αλλά κυρίως της Συρίας, θα δημιουργήσει μεγάλες προοπτικές σε πολλούς κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας.






Παρά το ταραχώδες περιβάλλον που επικρατεί στην περιοχή, η Ιορδανία διατηρεί ένα σταθερό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης σε σύγκριση με άλλες αναδυόμενες οικονομίες της Μέσης Ανατολής. Αυτό οφείλεται στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται για προσέλκυση ξένων επενδύσεων και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Η κυβέρνηση του Αμμάν έχει δημιουργήσει τις λεγόμενες Ελεύθερες Ζώνες, οι οποίες έχουν συσταθεί για την προώθηση των εξαγωγών και των logistics. Έτσι, εμπορεύματα και προϊόντα διαφόρων προελεύσεων κατατίθενται στις ελεύθερες περιοχές της ζώνης για αποθήκευση και κατασκευή, χωρίς να χρειάζεται να επιβαρυνθούν με τέλη και τους ειδικούς φόρους που ισχύουν εκτός Ιορδανίας, η οποία συνορεύει με την Συρία, με το Ιράκ, την Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ. «Στο Ιράκ και πολύ περισσότερο στη Συρία έχουν καταστραφεί οι υποδομές, τα πλείστα δημόσια κτίρια καθώς και κατοικίες, συνεπώς οι περισσότερες ανάγκες εντοπίζονται στον τομέα των κατασκευών και των πρώτων υλών (τούβλα, τσιμέντο, αλουμίνια, μπογιές, κλπ)» δηλώνει στο Insider ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων Γιώργος Πέτρου, ο οποίος εκπροσώπησε πρόσφατα την Κύπρο σε συνέδριο που διοργάνωσε στο Λονδίνο η Ιορδανία για την προσέλκυση επιχειρηματιών.





Ο κ. Πέτρου δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στην Ιορδανία και ως εκ τούτου γνωρίζει την κατάσταση που επικρατεί στη γειτονική χώρα με χαμηλότερο εργατικό και βιομηχανικό κόστος σε σύγκριση με την Κύπρο. Όπως λέει, το μέχρι τώρα ενδιαφέρον από Κύπριους επιχειρηματίες είναι χαμηλό. «Για να αναστραφεί αυτή η εικόνα θα πρέπει να γίνουν κάποια βελτιωτικά βήματα από την πλευρά της Ιορδανίας», δήλωσε στο Insider ο κ. Πέτρου, ο οποίος απέστειλε επιστολή προς την κυβέρνηση του Αμμάν με ορισμένες εισηγήσεις. «Για παράδειγμα πρέπει να καταργηθούν οι περιορισμοί που εμποδίζουν τη διακίνηση αγαθών και ανθρώπων στη χώρα από και προς το Ισραήλ». Είναι ένα σημείο στο οποίο αποδίδει ιδιαίτερη σημασία ο Πρόεδρος της ΟΕΒ, ο οποίος αναμένει τον καθορισμό συνάντησης με τον υπουργό Οικονομικών της Ιορδανίας για συζήτηση του θέματος.
«Εάν δεν υπάρξουν ουσιαστικά κίνητρα δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε ενδιαφέρον» πρόσθεσε ο κ. Πέτρου και σημείωσε ότι και η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ευνοεί την ανάπτυξη τέτοιων επιχειρηματικών ανοιγμάτων κυπριακών εταιρειών στην Ιορδανία. Προοπτικές υπάρχουν περισσότερο στον τομέα των εξαγωγών, οι οποίες βρίσκονται σε πολύ καλό σημείο. «Υπάρχουν πολλά κυπριακά προϊόντα στην Ιορδανία και γιατί όχι, υπάρχει περιθώριο για εξαγωγές στο Ιράκ και τη Συρία, δύο χώρες στις οποίες παρατηρούνται ελλείψεις ακόμη και σε είδη πρώτης ανάγκης.
Σύμφωνα με στοιχεία που έγιναν γνωστά στη Σύνοδο για την ανοικοδόμηση του Ιράκ που πραγματοποιήθηκε πριν από ένα χρόνο στο Κουβέιτ με τη συμμετοχή δεκάδων αντιπροσωπειών από κράτη και οργανισμούς, η ανοικοδόμηση του Ιράκ θα απαιτήσει επενδύσεις αξίας άνω των 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τις πλέον άμεσες ανάγκες να ανέρχονται σε περίπου 22 δισεκατομμύρια δολάρια. Ακόμη περισσότερες είναι οι ανάγκες στη Συρία όπου σύμφωνα με την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή του ΟΗΕ για τη Δυτική Ασία, το συνολικό κόστος για την ανοικοδόμηση της Συρίας φθάνει περίπου στα 388 δισεκατομμύρια δολάρια.
Φιλελεύθερος