Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΘΛΙΒΕΡΟΣ ΚΑΙ ΕΜΕΤΙΚΟΣ... Κοτζιάς: Αποκαλούσα «Βόρεια Μακεδονία» τα Σκόπια και πριν τις Πρέσπες

Υποστήριξε ότι «κανένας Πρέσβης δεν άσκησε πίεση» για να προσθέσει ότι «αν από αυτή τη λύση ήταν και εκείνοι χαρούμενοι αυτό είναι σύμπ...


Υποστήριξε ότι «κανένας Πρέσβης δεν άσκησε πίεση» για να προσθέσει ότι «αν από αυτή τη λύση ήταν και εκείνοι χαρούμενοι αυτό είναι σύμπτωση συμφερόντων. Δεν είναι καθοδήγηση»

Το Σκοπιανό και η Συμφωνία των Πρεσπών αποτέλεσε ένα πολύ μεγάλο τμήμα της συζήτησης που είχαν στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Καθηγητής Στρατηγικής και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά, Αθανάσιος Πλατιάς.




Ο Νίκος Κοτζιάς υποστήριξε ότι «έβαλα έναν όρο, να μην ανακατευτεί κανείς. Καμία χώρα, κανένας Πρέσβης δεν άσκησε πίεση» για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «αν από αυτή τη λύση ήταν και εκείνοι (σ.σ. οι Αμερικανοί) χαρούμενοι αυτό είναι σύμπτωση συμφερόντων. Δεν είναι καθοδήγηση».

Όπως είπε ο πρώην ΥΠΕΞ «στο μακεδονικό το δικό μας συμφέρον ήταν να λυθεί γιατί σπαταλούσε δυνάμεις της διπλωματίας. Γιατί βγαίνοντας από την κρίση θα πρέπει να συμπαρασύρουμε τα Βαλκάνια στην έξοδο από την κρίση. Γιατί η χώρα μας είναι μικρή σε παγκόσμιο επίπεδο, στην Ευρώπη μεσαία χώρα αλλά στα Βαλκάνια είμαστε μία μεγάλη χώρα».

«Οι Αμερικάνοι ήθελαν μια σταθερότητα στην περιοχή, στο τρίγωνο της αστάθεια. Και τα δικά μας εθνικά συμφέροντα ήταν να λύσουμε τα προβλήματα. Είμαι οπαδός της ενεργούς εξωτερικής πολιτικής» συμπλήρωσε ο Νίκος Κοτζιάς.

Στη νέα ερώτηση του κ. Πλατιά «μα είναι δυνατόν να μην άσκησαν πιέσεις οι Αμερικανοί;» ο πρώην υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι «όταν φτάναμε σε αδιέξοδο έβγαλα έξω από τις διαπραγματεύσεις τον Νίμιτς, τον διαμεσολαβητή».

Υπενθύμισε, δε, πως η FYROM ήθελε να μπει σε ευρωατλαντικές δομές. «Ήταν δικό τους αίτημα. Δεν τους το επιβάλλαμε εμείς» είπε για να προσθέσει - σε χιουμοριστικό τόνο - «εγώ τους έλεγα Βόρεια Μακεδονία στη διαπραγμάτευση και πριν από τις Πρέσπες»

Η ταυτότητα των Ελλήνων δεν εθίγη

Απαντώντας, επίσης, στην ερώτηση για το πώς μπορεί να διατηρηθεί η συμφωνία σε βάθος χρόνου ο κ. Κοτζιάς απάντησε ότι «το πρόβλημα είναι πως το κράτος ασχολείται πιο πολύ με τη γεωπολιτική ενώ για τους πολίτες το θέμα της ταυτότητας είναι πιο σοβαρό. Η ταυτότητα των Ελλήνων όμως δεν εθίγη».

Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως «στα θέματα Ελλάδας Τουρκίας δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς η Αμερική να παίξει το ρόλο του δικαστή! Πιστεύω πως οι Αμερικάνοι θέλουν τη σταθερότητα στην περιοχή. Δεν θέλουν να υπάρχουν δυνάμεις που θα αναστατώσουν την ανατολική Μεσόγειο. Μου έκαναν κριτική πως η πολιτική μου ήταν η πιο φιλοαμερικανική πολιτική. Θέλω να υπενθυμίσω πως ακόμα και τα πιο σκληρά καθεστώτα- όπως η Σοβιετική Ένωση ή ο Μάο Τσετούνγκ – συμμάχησαν με την Αμερική».