Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Κόβει Γερμανούς ανταποκριτές ο Ερντογάν, ανησυχεί το Βερολίνο

slpressΟι αρχές της Τουρκίας αρνήθηκαν να χορηγήσουν διαπίστευση σε συνεργάτη του γερμανικού δημόσιου ραδιοφωνικού δικτύου Norddeutscher Ru...


slpressΟι αρχές της Τουρκίας αρνήθηκαν να χορηγήσουν διαπίστευση σε συνεργάτη του γερμανικού δημόσιου ραδιοφωνικού δικτύου Norddeutscher Rundfunk (NDR), έγινε γνωστό χθες, ενώ άλλα δύο γερμανικά ΜΜΕ γνωστοποίησαν την Παρασκευή πως δεν δόθηκαν διαπιστεύσεις σε δημοσιογράφους τους.




Ο Χαλίλ Γκιουλμπεγιάζ, συνεργάτης του NDR, εξασφάλιζε διαπίστευση τα τελευταία δύο χρόνια, διευκρίνισε το γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD χθες.


«Έκανα απλά το καθήκον μου ως δημοσιογράφος», αλλά μετά «την απόρριψη» του αιτήματος να του χορηγηθεί διαπίστευση «δεν είμαι σε θέση πλέον να συνεχίσω τη δουλειά μου στην Τουρκία», σημείωσε ο Γκιουλμπεγιάζ, ο οποίος ζει στο Βερολίνο. Έκανε λόγο για «περιορισμό της ελευθερίας της ενημέρωσης».




Ο Γεργκ Μπράζε, επικεφαλής του γραφείου του δημόσιου γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ZDF στην Κωνσταντινούπολη, και ο Τόμας Ζάιμπερτ, βετεράνος ανταποκριτής της εφημερίδας Tagesspiegel του Βερολίνου στην Τουρκία — επί 22 χρόνια — είδαν επίσης να απορρίπτονται οι αιτήσεις τους για διαπιστεύσεις, επιβεβαίωσαν τα μέσα ενημέρωσης για τα οποία εργάζονται προχθές Παρασκευή.

Δεν δόθηκε η παραμικρή εξήγηση για τους λόγους της απόφασης αυτής από μέρους των τουρκικών αρχών. Οι δημοσιογράφοι έλαβαν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απλά τους ενημέρωναν ότι οι αιτήσεις τους για την ανανέωση των διαπιστεύσεών τους απορρίφθηκαν.


Πολλοί ακόμη ξένοι ανταποκριτές περιμένουν ακόμη να μάθουν εάν θα ανανεωθούν οι διαπιστεύσεις τους το 2019. Σε πολλούς δημοσιογράφους δεν δόθηκε καν πρόσβαση στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας κι ενός αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Πέμπτη.

Ο τρόπος που η τουρκική κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους ανταποκριτές των ξένων ΜΜΕ έχει απασχολήσει πολύ και στο πρόσφατο παρελθόν. Το 2017, η σύλληψη του Ντενίζ Γιουτζέλ, δημοσιογράφου της Die Welt, πυροδότησε μείζονα διπλωματική κρίση. Παρέμεινε υπό κράτηση για έναν χρόνο χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες, πριν να του επιτραπεί να εγκαταλείψει τη χώρα.