Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΞΥΔΑΚΙ... Κύπρος: Οι αεροναυτικές ασκήσεις των Γάλλων «εξόργισαν» την Τουρκία

Ιδιαίτερα ενοχλημένη είναι η Άγκυρα, μετά από τις NAVTEX που εξέδωσε η Γαλλία, προκειμένου να δεσμεύει τεράστιες θαλάσσιες περιοχές νότια κ...

Ιδιαίτερα ενοχλημένη είναι η Άγκυρα, μετά από τις NAVTEX που εξέδωσε η Γαλλία, προκειμένου να δεσμεύει τεράστιες θαλάσσιες περιοχές νότια και νοτιο-ανατολικά της Κύπρου, όπου θα πραγματοποιηθούν εκτεταμένες αεροναυτικές ασκήσεις.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο "Φιλελεύθερος" , εκδόθηκαν σχετικές Navtex με τις οποίες δεσμεύονται οι εν λόγω θαλάσσιες περιοχές, ενώ αντίστοιχες Notam εξέδωσε και η Πολιτική Αεροπορία της Κύπρου σε σχέση με την αεροπλοΐα. Μάλιστα, στις δύο Notam, αναφέρεται ότι η ενεργοποίηση των μέτρων ασφάλειας αεροπορίας, θα γίνεται με συντονισμό σε «πραγματικό χρόνο μεταξύ του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού και του Κέντρου Ελέγχου Πτήσεων Λευκωσίας.




Η περίοδος των γαλλικών αεροναυτικών ασκήσεων ξεκίνησε την Τετάρτη και θα συνεχιστούν μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη 20 Μαρτίου.

Είναι γεγονός ότι η δεύτερη περιοχή που δεσμεύτηκε για τις γαλλικές αεροναυτικές ασκήσεις, επικαλύπτει πλήρως την περιοχή που παράτυπα «δέσμευσε» η Τουρκία για ασκήσεις του δικού της πολεμικού ναυτικού με διαδοχικές παράτυπες Navtex τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο και που επικαλύπτει το μεγαλύτερο τμήμα του τεμαχίου 8 και μέρος του τεμαχίου 7.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι για το τεμάχιο 7 ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις για ανάθεσή του στην κοινοπραξία Total – ENI ενώ στο τεμάχιο 8 (του οποίου τα δικαιώματα έχει η ΕNI) βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ένταξης της γαλλικής Total.

Επίσης η δεύτερη περιοχή των γαλλικών αεροναυτικών ασκήσεων, επικαλύπτει και τμήμα της περιοχής όπου πραγματοποιεί παράνομες σεισμογραφικές έρευνες το «Μπαρμπαρός». Να σημειωθεί ότι το «Μπαρμπαρός» βρίσκεται στην περιοχή και πλέει καθημερινά με κατεύθυνση βορρά – νότου φτάνοντας συχνά σε απόσταση μέχρι και 25 χιλιόμετρα από τις νότιες ακτές της Κύπρου στο ύψος του Ακρωτηρίου.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καταγγείλει τόσο τη δραστηριότητα του «Μπαρμπαρός», ενώ έχει χαρακτηρίσει ως άκυρη την τουρκική Navtex για ασκήσεις, τονίζοντας ότι επικαλύπτει και την περιοχή που δέσμευσε νόμιμα η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Τουρκία με δικές της ανακοινώσεις επαναλαμβάνει τη θέση της ότι δήθεν, η Κύπρος, μετά το 1974, δεν είναι το ίδιο θεσμικό μέλος των διεθνών οργανισμών που ρυθμίζουν τις εκδόσεις Navtex και Notam οπότε δεν έχει δικαίωμα να εκδίδει τέτοιες δεσμεύσεις.

Δείτε αναλυτικά τον χάρτη και πως συσχετίζονται οι θαλάσσιες περιοχές με τις αντίστοιχες αριθμημένες ασκήσεις και ενέργειες:

Πηγή: philenews