Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΟΙ ΚΑΡΑΜΠΟΛΕΣ ΣΤΗ ΝΟΥΔΟΥΛΑ: Βίκυ Φλέσσα και Εμυ Λιβανίου ακούγονται για υποψήφιες

iefimeridaΗ καθαρή νίκη της ΝΔ στις εκλογές, τουλάχιστον όπως προεξοφλείται από τις δημοσκοπήσεις, πέρα από τα χαμόγελα στα στελέχη της Πει...


iefimeridaΗ καθαρή νίκη της ΝΔ στις εκλογές, τουλάχιστον όπως προεξοφλείται από τις δημοσκοπήσεις, πέρα από τα χαμόγελα στα στελέχη της Πειραιώς, δημιουργεί και πονοκεφάλους.

Αυτό διότι σε κάθε εκλογική αναμέτρηση οι μνηστήρες για τα ψηφοδέλτια του κόμματος που προσεγγίζει την εξουσία αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στο στρατόπεδο αυτού που εκτιμάται ότι θα βρεθεί στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Ενώ και το μητρώο στελεχών της ΝΔ έχει παίξει ιδιαίτερο ρόλο στην προσέγγιση νέων ανθρώπων εκτός πολιτικής, που έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον συμμετοχής τους στα κοινά.





Η αύξηση της ποσόστωσης των γυναικών στο 40% και ανά περιφέρεια έχει μετατρέψει τον πονοκέφαλο σε ημικρανία καθώς το παζλ των γαλάζιων ψηφοδελτίων γίνεται ακόμα πιο δύσκολο.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι οι μονοεδρικές περιφέρειες των Γρεβενών και της Κεφαλονιάς. Οι υποψήφιοι σε αυτές είναι τρεις και μέχρι να γίνει η αλλαγή της ποσόστωσης είχαν κλειδώσει 3 άντρες. Τώρα αναγκαστικά ένας από αυτούς θα μείνει εκτός και τη θέση του στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο θα πάρει μια γυναίκα υποψήφια.

Στο όριο βρίσκεται ο Βόρειος Τομέας της Αθήνας. Οι συνολικοί υποψήφιοι είναι 19 και με βάση την ποσόστωση οι άντρες δεν μπορούν να ξεπερνούν τους 11.

Τόσοι είναι και αυτοί που έχουν ανακοινωθεί με τη λίστα να περιλαμβάνει ορισμένα από τα βαριά χαρτιά της ΝΔ. Άδωνις Γεωργιάδης, Κωστής Χατζηδάκης, Γιώργος Κουμουτσάκος, Θόδωρος Ρουσόπουλος, Νίκος Κωστόπουλος, Σάκης Ιωαννίδης, Μανώλης Γραφάκος, Βασίλης Ξυπολητάς, Πέτρος Τατσόπουλος και Φώτης Καρύδας είναι τα πρόσωπα που έχουν το επίσημο χρίσμα, κλειδώνοντας επί της ουσίας το ψηφοδέλτιο. Αποτέλεσμα είναι να μην χωρούν λόγω ποσόστωσης ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου που δραστηριοποιείται έντονα τους τελευταίους μήνες στην ίδια περιφέρεια αλλά και ο διεθνολόγος και πολιτευτής της ΝΔ Σωτήρης Ησαΐας. Εκτός αν υπάρξει κάποια καραμπόλα ή αναπροσαρμογή…




Το δικό της ρόλο παίζει η ποσόστωση και στο ευρωψηφοδέλτιο της Πειραιώς. Από τις 8 θέσεις που απομένουν να καλυφθούν, οι 6 είναι γυναικεία υπόθεση ώστε να επιτευχθεί το 40%. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι πολύ πιθανό σε αυτά να περιλαμβάνεται εκ νέου η νυν ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Μαρία Σπυράκη, παρά το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες δραστηριοποιείται έντονα στην Α’ Θεσσαλονίκης. Πιθανή θεωρείται η υποψηφιότητα της δημοσιογράφου Βίκυς Φλέσσα, ενώ έχει γίνει κρούση στην ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής στις Βρυξέλλες Ελένη Βαρβιτσιώτη. Τέλος, έχουν ακουστεί και τα ονόματα της καθηγήτριας Ιατρικής, Λυδίας Ιωαννίδου-Μουζάκα, της προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Άννας Μαστοράκου και της δημοσιογράφου Έμυς Λιβανίου.

Βέβαια, υπάρχουν και στελέχη της Πειραιώς που κάνουν μια διαφορετική ανάγνωση για τα αποτελέσματα της ποσόστωσης και αυτή είναι ότι, θα οδηγήσει στην έξοδο γυναικών από τα ψηφοδέλτια των μεγάλων περιφερειών. Μέχρι τώρα η ποσόστωση ίσχυε σε πανελλαδικό επίπεδο, ενώ πλέον πάει ανά περιφέρεια. Έτσι οι θέσεις που κάλυπταν οι γυναίκες στα μεγάλα ψηφοδέλτια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης για να επιτευχθεί η δυσαρμονία συμμετοχής σε μονοεδρικές ή δυεδρικές περιφέρειες θα είναι λιγότερες.

Κομματικές πηγές πάντως σημείωναν ότι προς το παρόν έχουν παγώσει οι συζητήσεις και οι διαδικασίες για τη συμπλήρωση των ψηφοδελτίων για τις εθνικές εκλογές. Η περισσότερη δουλειά έχει ήδη γίνει και το βάρος αυτή τη στιγμή πέφτει στη μάχη των ευρωεκλογών, στις οποίες η ΝΔ θέλει να καταγράψει μια καθαρή νίκη απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.