Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Δραματικές εξελίξεις στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας: Τελεσίγραφο Πενταγώνου

Με μια πρωτοφανούς σκληρότητας τοποθέτηση, το αμερικανικό Πεντάγωνο προειδοποίησε πριν από ένα δίωρο την Τουρκία για πολύ σοβαρές συνέπειες...


Με μια πρωτοφανούς σκληρότητας τοποθέτηση, το αμερικανικό Πεντάγωνο προειδοποίησε πριν από ένα δίωρο την Τουρκία για πολύ σοβαρές συνέπειες “grave consequences” εάν συνεχίσει να σχεδιάζει την απόκτηση του συστήματος αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας S-400 Triumf από τη Ρωσία. Πρόκειται στην ουσία για τελεσίγραφο κι εάν κρίνουμε ορθά από τη συμπεριφορά των Τούρκων αξιωματούχων του καθεστώτος Ερντογάν, δηλαδή ότι θα αρνηθούν να κάνουν πίσω, προαναγγέλλει δραματικές εξελίξεις.




Η αφορμή δόθηκε όταν ζητήθηκε από τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου Τσάρλι Σάμερς να πάρει θέση για τις δηλώσεις του Ανώτατου Συμμαχικού Διοικητή των Δυνάμεων Ευρώπης (NATO SACEUR), στρατηγού Κέρτις Σκαπαρότι, για τη μη πώληση των F-35 στην Τουρκία ως ορθή απόφαση σε περίπτωση προμήθειας των S-400. Η απάντηση ήταν η ακόλουθη: “Σε περίπτωση που η Τουρκία προμηθευθεί τους S-400 υπάρξουν σοβαρές συνέπειες σε όρους της στρατιωτικής σχέσης [ΗΠΑ-Τουρκίας], των Patriot και των F-35. (If turkey takes the S-400, there would be grave consequence in terms of our military relationship, and the Patriots and the F-35s).





Ξεκαθαρίζοντας με τον πιο απόλυτο τρόπο τη μη συμβατότητα ανάμεσα στα μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35 και τους ρωσικούς S-400, ο εκπρόσωπος είπε “δεν θα πάρουν τα F-35 εάν αγοράσουν τους S-400” (They will not get the F-35s if they take the S-400), προσθέτοντας ότι θα μπλοκαριστεί και η πώληση των συστημάτων αντιαεροπορικής και αντιβαλλιστικής προστασίας Patriot.

Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν την απάντηση του Πενταγώνου στις δηλώσεις κλιμάκωσης του Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε ότι όχι μόνο δεν θα κάνει πίσω η Τουρκία στη συμφωνία, την οποία αποκάλεσε ξανά “τελειωμένη” και θα παραλάβει τους S-400, αλλά και θα εξετάσει την προμήθεια των S-500 στο μέλλον.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Άμυνας, στρατηγός εν αποστρατεία Χουλούσι Ακάρ, ο οποίος είπε ότι θα είναι παράνομο να μην παραδώσουν οι ΗΠΑ τα F-35 στην Τουρκία οι Αμερικανοί, για τα οποία οι Τούρκοι έχουν καταβάλει ήδη ποσό κοντά στο ένα δισεκατομμύριο δολάρια, προαναγγέλλοντας εμμέσως νομικά μέτρα κατά των ΗΠΑ, δηλαδή περαιτέρω κλιμάκωση.



Οι Ηνωμένες Πολιτείες πλέον εξετάζουν τις εναλλακτικές τους από την απομάκρυνση των τουρκικών εταιριών – υποκατασκευαστών στο πρόγραμμα των F-35, μια ενέργεια η οποία θα επιφέρει σκληρότατο πλήγμα στην πολύ φιλόδοξη τουρκική αμυντική βιομηχανία. Οι εξελίξεις μοιάζουν καταιγιστικές πλέον…