Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΜΑΣ ΡΟΥΦΑΕΙ ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΕ ΤΟ ΜΠΟΥΡΙ. ΤΙ, ΟΧΙ; Δέκα εκατ.ευρώ από το Ίδρυμα Νιάρχος στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Τα έργα και οι δράσεις που υλοποιούνται με τη δωρεά ύψους 10.000.000 ευρώ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, παρουσιάστηκαν σήμερα στη Θεσσαλον...


Τα έργα και οι δράσεις που υλοποιούνται με τη δωρεά ύψους 10.000.000 ευρώ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, παρουσιάστηκαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη.




Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του Ιδρύματος για τη δωρεά, η οποία, όπως είπε, έδωσε τη δυνατότητα στον Δήμο Θεσσαλονίκης, χωρίς να επιβαρύνει τον τακτικό του προϋπολογισμό, να προωθήσει σειρά έργων και δράσεων με βάση τις προτεραιότητες παρεμβάσεων στην κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης προς όφελος των δημοτών.

Όπως ανέφερε, τα βασικά κριτήρια για την επιλογή των δράσεων ήταν αφενός η ανακούφιση ευπαθών ομάδων που υποφέρουν από τη συνεχιζόμενη οικονομική και κοινωνική κρίση και αφετέρου η υλοποίηση της πολιτικής και του οράματος της διοίκησης για μια πόλη εξωστρεφή, ανοικτή σε καινοτόμες δράσεις πολιτισμού και επιχειρηματικότητας, προσιτή στους επισκέπτες και φιλική προς τους νέους. Αντίστοιχα, όπως επισήμανε, τα έργα κατανεμήθηκαν σε πέντε θεματικούς άξονες και συγκεκριμένα στην κοινωνική πολιτική, σε πρωτοβουλίες για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, στην ανάπτυξη υποδομών και δράσεων προβολής για τον τουρισμό και την πολιτιστική κληρονομιά, στην κοινωνία των πολιτών και σε τεχνικά έργα.




Ειδικά για τεχνικά έργα διευκρίνισε ότι επιλέχθηκαν με βάση το σκεπτικό και τα κριτήρια των υπόλοιπων παρεμβάσεων, δηλαδή την ενίσχυση των κοινωνικών δομών, την ανάπτυξη του τουρισμού και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης.«Τα έργα και οι δράσεις που επιλέξαμε δεν είναι αποσπασματικές, αλλά εντάσσονται στον στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου για το 2030. Στρατηγική, εξάλλου, ήταν και η επιλογή μας οι εταίροι που ανέλαβαν την υλοποίησή τους να είναι φορείς με αποδεδειγμένη τεχνογνωσία, αλλά και δυναμική τοπική παρουσία», τόνισε ο Δήμαρχος.

Ειδική αναφορά έκανε στα πολλαπλά οφέλη της δωρεάς, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Με αυτήν την ευκαιρία, ο Δήμος Θεσσαλονίκης συνεργάστηκε με ΑΜΚΕ που ανέλαβαν το ρόλο των φορέων υλοποίησης και υιοθέτησε ένα νέο μοντέλο λειτουργίας για τις υπηρεσίες του και συνεργασίας με εξωτερικούς φορείς, το οποίο και τυποποίησε. Όλη αυτή η εμπειρία αφήνει μια παρακαταθήκη τεχνογνωσίας ως προς την σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και σε έργα υποδομών μεγάλης κλίμακας, με την οποία παρακάμπτονται οι δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Παράλληλα, μέσω των δράσεων της δωρεάς δημιουργήθηκαν 71 άμεσες και εκατοντάδες έμμεσες νέες θέσεις εργασίας».

Ο Γιάννης Μπουτάρης τόνισε ότι η συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος εντάσσεται στις στρατηγικές συνεργασίες του Δήμου Θεσσαλονίκης με διεθνούς εμβέλειας φορείς και οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Παγκόσμια Τράπεζα και το δίκτυο των 100 Ανθεκτικών Πόλεων του Ιδρύματος Ροκφέλερ, μέσω των οποίων χρηματοδοτήθηκαν έργα και μελέτες που «θωρακίζουν» και βελτιώνουν τη φυσιογνωμία της πόλης. «Όλες μας αυτές οι παρεμβάσεις συνιστούν μία σημαντική παρακαταθήκη για την επόμενη διοίκηση του Δήμου, που είναι υποχρεωμένη να τη διαφυλάξει, αλλά και να τη συνεχίσει», κατέληξε ο Δήμαρχος, ο οποίος ευχαρίστησε τους Αντιδημάρχους που «αγκάλιασαν» την προσπάθεια, αλλά και τις υπηρεσίες του Δήμου που συνεργάστηκαν.

Από την πλευρά του, ο Διοικητικός Διευθυντής του γραφείου της Αθήνας του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Πάνος Παπούλιας, ανέφερε: «Η δωρεά ύψους €10 εκατομμυρίων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης εντάσσεται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας του ΙΣΝ Ενάντια στην Κρίση με στόχο την άμεση αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας και την υποστήριξη εκείνων που βάλλονταν περισσότερο, συνολικού ύψους €300 εκατομμυρίων. Στην προσπάθεια αυτή το ΙΣΝ αναγνώρισε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός των μεγάλων αστικών κέντρων, καθώς και το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι πόλεις στην αντιμετώπιση οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο. Η δωρεά του ΙΣΝ προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης περιελάμβανε μεταξύ άλλων την υποστήριξη προγραμμάτων στέγασης και αντιμετώπισης της αστεγίας, την υλοποίηση προγραμμάτων τεχνολογικής και πολιτιστικής καινοτομίας, την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθώς και τη χρηματοδότηση έργων υποδομών και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με μια πληθώρα φορέων και οργανισμών της πόλης με στόχο την αντιμετώπιση τόσο βραχυπροθέσμων προκλήσεων όσο και μακροπροθέσμων προοπτικών. Είναι ελπίδα μας ότι τα προγράμματα αυτά συνέβαλαν στην ανακούφιση των επιπτώσεων της κρίσης και επιπλέον ότι θα συνεισφέρουν σε μακροχρόνιο επίπεδο στη βελτίωση της ζωής των κατοίκων της πόλης».

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν αναλυτικά μέσω διαφανειών τα έργα και οι δράσεις που υλοποιήθηκαν με τη δωρεά του Ι.Σ.Ν., ενώ πραγματοποιήθηκε ειδική παρουσίαση της προθερμοκοιτίδας καινοτομίας OkThess, καθώς και του προγράμματος «Επανεκκίνηση».