Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Η μάχη του Δηλίου: Οι Αθηναίοι και το φλογοβόλο των Βοιωτών 424 π.Χ.

Η μάχη του Δηλίου έλαβε χώρα το 424 π.Χ. κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου μεταξύ των Αθηναίων και των συμμάχων των Σπαρτιατών Β...


Η μάχη του Δηλίου έλαβε χώρα το 424 π.Χ. κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου μεταξύ των Αθηναίων και των συμμάχων των Σπαρτιατών Βοιωτών. Μετά τη μάχη ακολούθησε η πολιορκία του Δηλίου και η χρήση του περίφημου φλογοβόλου των Βοιωτών.




Οι Αθηναίοι είχαν σχεδιάσει να εκστρατεύσουν στη Βοιωτία προς υποστήριξη συμμάχων τους «δημοκρατικών» με δύο σώματα, ένα υπό τον στρατηγό Δημοσθένη και ένα υπό τον στρατηγό Ιπποκράτη. Ωστόσο οι στρατηγοί δεν κατάφεραν να συντονίσουν τις κινήσεις τους.


Παράλληλα το αθηναϊκό σχέδιο προδόθηκε στους πολεμίους και έτσι ο Ιπποκράτης βρέθηκε μόνος στη Βοιωτία. Στο Δήλιο, που ταυτίζεται με το σημερινό Δήλεσι, οι Αθηναίοι παρέμεινα πέντε ημέρες οχυρώνοντας τη πόλη. Αφού άφησε αθηναϊκή φρουρά ο Ιπποκράτης αποφάσισε να υποχωρήσει.




Οι Βοιωτοί, υπό τον Παγώνδα είχαν ήδη συγκεντρώσει, στο μεταξύ, τις δυνάμεις τους και βάδισαν κατά των Αθηναίων. Οι Βοιωτοί πλησίασαν την περιοχή όπου στάθμευε η αθηναϊκή-συμμαχική στρατιά, δυνάμεως 15.000 ανδρών του Ιπποκράτη.
Ο Παγώνδας είχε στη διάθεσή του 7.000 οπλίτες, 1.000 ιππείς, 500 πελταστές και 10.000 ψιλούς (ελαφρά οπλισμένους). Οι Αθηναίοι διέθεταν ανάλογο αριθμό οπλιτών και ιππέων αλλά υστερούσαν σε ελαφρύ πεζικό. Εξάλλου ο Παγώνδας σχημάτισε τους Θηβαίους οπλίτες του βαθιά φάλαγγα βάθους 25 ανδρών, χρησιμοποιώντας, ουσιαστικά, για πρώτη φορά, την τακτική της Λοξής Φάλαγγας. Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr

https://www.history-point.gr/i-machi-toy-dilioy-oi-athinaioi-kai-to-flogovolo-ton-voioton-424-p-ch