Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Για ποιον λόγο το Κατάρ παρήγγειλε 100 τουρκικά άρματα μάχης Altay

defence-point.grΣυμφωνία για την αγορά 100 άρματα μάχης τύπου Altay υπέγραψε το Κατάρ με την Τουρκία σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Dail...


defence-point.grΣυμφωνία για την αγορά 100 άρματα μάχης τύπου Altay υπέγραψε το Κατάρ με την Τουρκία σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Daily Sabah.




Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Ali İhsan Yavuz το Κατάρ θα αγοράσει 100 άρματα μάχης τύπου Altay εκ των οποίων τα 40 από αυτά θα παραδοθούν εντός δύο ετών χωρίς όμως να αναφέρεται πότε θα ξεκινήσει η παραγωγή των αρμάτων αυτών.

Η παραγγελία αυτή έρχεται λίγο καιρό μετά την παραγγελία του Κατάρ επίσης στην τουρκική αμυντική βιομηχανία για 20 αυτοκινούμενα πυροβόλα τύπου Τ-155 Firtina-II των 155 χλστ / 52.

Σύμφωνα με τον Τούρκο αντιπρόεδρο τα πρώτα άρματα της σειριακής παραγωγής του Altay θα είναι εξοπλισμένα με τον γερμανικό 12κύλινδρο κινητήρα MT 883 Ka-500 της MTU Friedrichshafen GmbH, ενώ αυτά που θα ακολουθήσουν κατά την δεύτερη φάση της σειριακής παραγωγής θα είναι εξοπλισμένα με τουρκικό κινητήρα.






Την παραγωγή των αρμάτων θα την πραγματοποιήσει η τουρκοκαταριανή εταιρεία BMC η οποία δεν διαθέτει εμπειρία στην κατασκευή ερπυστριοφόρων οχημάτων παρα το γεγονός ότι το Altay σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από την εταιρεία Otokar σε συνεργασία με την νοτιοκορεατική εταιρεία Rotem.

Αυτό όμως που προκαλεί προβληματισμό σε αυτή την παραγγελία είναι το γεγονός ότι ο Στρατός του Κατάρ διαθέτει 62 άρματα μάχης Leopard 2A7 και 24 αυτοκινούμενα πυροβόλα PzΗ 2000 και μια νέα παραγγελία διαφορετικού τύπου οχημάτων δεν συνάδει με το μικρό μέγεθος του Στρατού του Κατάρ, ο οποίος έχει δύναμη μόλις 26.500 άνδρες συμπεριλαμβανομένης της Βασιλικής Φρουράς.



Σημειώνεται ότι η σύνθεση του Στρατού του Κατάρ περιλαμβάνει 3 Τάγματα Πεζικού, 4 Μηχανοκίνητα Τάγματα Πεζικού, 1 Ελαφριά Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία και 4 Μοίρες Πυροβολικού.

Ενδεχομένως σύμφωνα με Τούρκους στρατιωτικούς αναλυτές τα τουρκικά άρματα μάχης Altay και αυτοκινούμενα πυροβόλα Τ-155 Firtina-II να προορίζονται όχι για τον Στρατό του Κατάρ, αλλά για την τουρκική δύναμη που έχει στείλει στην Ντόχα και συνεχίζει να ενισχύει η Τουρκία.

Η συγκεκριμένη δύναμη αναπτύσσεται σταδιακά στο Κατάρ και φιλοδοξεί να καλύψει τα πιθανά κενά που υπάρχουν στην άμυνα της αραβικής χώρας, επομένως ο εξοπλισμός της με τουρκικά άρματα μάχης και αυτοκινούμενα πυροβόλα είναι μια λογική εξήγηση της καταριανής παραγγελίας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των δύο κρατών, η Τουρκία θα στείλει στο Κατάρ μέσα στα επόμενα χρόνια 3.000 άνδρες, οι οποίοι θα παραμείνουν μόνιμα στην αραβική χώρα και θα συμπληρώνουν στην πραγματικότητα τον Στρατό του Κατάρ. Ενδεχομένως η στρατιωτική αυτή δύναμη να αποτελεί την δεύτερη ζώνη προστασίας του Εμίρη μετά την Βασιλική Φρουρά η οποία αριθμεί 7.500 άνδρες και για αυτό το λόγο να προβλέπεται η ενισχυσή της με στρατιωτικό εξοπλισμό τουρκικής προέλευσης.