Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Πακιστάν – Ινδία: Στη δημοσιότητα το βίντεο του Ινδού πιλότου! Αυτοσυγκράτηση ζητά η ΕΕ – video

newsitΣυνεχίζεται η ένταση ανάμεσα σε Πακιστάν και Ινδία με την πρώτη να δημοσιοποιεί ένα βίντεο που δείχνει έναν Ινδός πιλότο που συνελήφθ...


newsitΣυνεχίζεται η ένταση ανάμεσα σε Πακιστάν και Ινδία με την πρώτη να δημοσιοποιεί ένα βίντεο που δείχνει έναν Ινδός πιλότο που συνελήφθη.
Η κρατική τηλεόραση στο Πακιστάν δημοσιοποίησε ένα βίντεο που δείχνει, όπως υποστηρίζει, ένα πιλότο από τον Ινδία ο οποίος συνελήφθη μετά την κατάρριψη του πολεμικού αεροσκάφους του στον πακιστανικό εναέριο χώρο.





Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ το βίντεο δείχνει έναν άνδρα με ματωμένο πρόσωπο και καλυμμένα μάτια, που φοράει στολή της Πολεμικής Αεροπορίας στην Ινδία, με τα χέρια δεμένα πίσω, την ώρα που ένας άλλος στρατιώτης από το Πακιστάν του κάνει ερωτήσεις.




Ο πιλότος αρνείται να δηλώσει το όνομά του και το μητρώο στρατολογίας του και να απαντάει γενικώς σε ερωτήσεις. Ο στρατός του Πακιστάν δημοσιοποίησε στη συνέχεια ένα άλλο βίντεο που δείχνει τον ίδιο άνδρα καθισμένο να πίνει τσάι σε μια αίθουσα που βρίσκεται σε άγνωστο μέρος.

«Το τσάι είναι εξαιρετικό», λέει στα αγγλικά, προσθέτοντας ότι είναι παντρεμένος και είχε καλή μεταχείριση αλλά αρνούμενος γι΄ άλλη μια φορά να απαντήσει σε άλλες ερωτήσεις.

Το Πακιστάν δήλωσε σήμερα ότι κατέρριψε δύο ινδικά μαχητικά αεροσκάφη στον πακιστανικό εναέριο χώρο. Ο στρατός είχε κάνει λόγο αρχικά για σύλληψη δύο Ινδών πιλότων, προτού αναφέρει αργότερα στο Twitter πως «μόνο ένας πιλότος έχει τεθεί υπό κράτηση από τον πακιστανικό στρατό» και πως η μεταχείρισή του είναι «σύμφωνη με τους κανόνες στρατιωτικής ηθικής».

Η Ινδία ανακοίνωσε από την πλευρά του πως κατέρριψε ένα πακιστανικό αεροσκάφος στο Κασμίρ –κάτι που διέψευσε το Ισλαμαμπάντ– και πως «έχασε ένα Mig 21».
«Ο πιλότος έπεσε μαχόμενος. Το Πακιστάν ισχυρίζεται ότι τον έχει θέσει υπό κράτηση», δήλωσε ο Ραβίς Κούμαρ, εκπρόσωπος του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών.

Αυτοσυγκράτηση ζητούν ΕΕ και Γαλλία
Η Ευρωπαία διπλωμάτης Φεντερίκα Μογκερίνι, κάλεσε σήμερα την Ινδία και το Πακιστάν να δείξουν «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» μετά την αναζωπύρωση της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Αναμένουμε από τις δύο χώρες να επιδείξουν τώρα μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν οποιαδήποτε νέα κλιμάκωση της κατάστασης. Προς αυτό τον σκοπό, η επανάληψη των διπλωματικών επαφών σε πολιτικό επίπεδο και η εφαρμογή επειγόντων μέτρων από τα δύο μέρη είναι απαραίτητες», ανέφερε η Φεντερίκα Μογκερίνι σε μια ανακοίνωση.

Οι εντάσεις ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν μπορεί να «έχουν σοβαρές και επικίνδυνες συνέπειες για τις δύο χώρες και την περιοχή συνολικά», προειδοποιεί.


Η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες ήταν ήδη έντονη μετά την επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκε στο ινδικό Κασμίρ, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η ισλαμιστική οργάνωση Τζάις-ε-Μοχάμεντ (JeM), η οποία προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 40 Ινδών παραστρατιωτικών στις 14 Φεβρουαρίου.

«Η τρομοκρατία δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να δικαιολογηθεί», επέμεινε η Μογκερίνι που είπε ότι είχε τηλεφωνική συνδιάλεξη «πριν από μερικές ημέρες» με τον υπουργό Εξωτερικών του Πακιστάν Σαχ Μαχμούντ Κουρέσι», «προκειμένου να υπογραμμίσει την ανάγκη να συνεχιστεί η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραμείνει σε επαφή με τις δύο χώρες και θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση εκ του σύνεγγυς», ανέφερε.
Από την πλευρά της, η Γαλλία κάλεσε σήμερα την Ινδία και το Πακιστάν σε «αποκλιμάκωση» στο Κασμίρ, όπου αυξήθηκε η ένταση τις τελευταίες ώρες, με μια δήλωση εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών.