Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Εικονικός βομβαρδισμός σε νορβηγικό ραντάρ από ρωσικά Su-24… για δεύτερη φορά

defence-point.grΜε καθυστέρηση ενός έτους ο αρχηγός των Νορβηγικών Μυστικών Υπηρεσιών Υποστράτηγος Morten Haga Lunde αποκάλυψε κατά την διά...


defence-point.grΜε καθυστέρηση ενός έτους ο αρχηγός των Νορβηγικών Μυστικών Υπηρεσιών Υποστράτηγος Morten Haga Lunde αποκάλυψε κατά την διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του στην Στρατιωτική Ένωση του Όσλο ότι στις 14 Φεβρουαρίου του 2018 τακτικά βομβαρδιστικά της ρωσικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν εικονικό βομβαρδισμό στο ραντάρ αεράμυνας του Vardø στην θάλασσα Μπάρεντς.




Σύμφωνα με τον Υποστράτηγο η εικονική επίθεση πραγματοποιήθηκε από 11 τακτικά βομβαρδιστικά Sukhoi-24 τα οποία απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Monchegorsk που βρίσκεται στην χερσόνησο Κόλα.


Τα αεροσκάφη αφού απογειώθηκαν από την βάση τους πέταξαν βόρεια ακολούθως δυτικά μετά ανατολικά προς την ανοικτή θάλασσα και ξαφνικά πραγματοποίησαν στροφή 180 μοιρών και κατευθύνθηκαν προς την νήσο Vardø στην θάλασσα Μπάρεντς η οποία απέχει από τις ρωσικές ακτές 55 χλμ.




Η εικονική επίθεση που πραγματοποίησαν τα 11 ρώσικα βομβαρδιστικά στις 14 Φεβρουαρίου του 2018 έγιναν κατά κύματα και όπως ανέφερε ο Νορβηγός Υποστράτηγος πρόκειται για τη δεύτερη φορά που οι Ρώσοι την αποτόλμησαν κάτι τέτοιο, αφού στις 24 Μαρτίου του 2017 ρώσικα τακτικά βομβαρδιστικά του ιδίου τύπου πραγματοποίησαν εικονική επίθεση στο ίδιο ραντάρ.
Το ραντάρ της νήσου Vardø το οποίο έχει την κωδική ονομασία Globus-II λειτουργεί στο σημείο αυτό εδώ και δεκαετίες και αποστολή του είναι η επιτήρηση αντικειμένων στο διάστημα όπως των ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων.

Το νορβηγικό ραντάρ λειτουργεί υπό την αιγίδα των Μυστικών Υπηρεσιών της χώρας και σύμφωνα με τον Νορβηγό στρατιωτικό αναλυτή Kristian Åtland η ρωσική εικονική αεροπορική επίθεση ήταν μια καλοσχεδιασμένη προσεκτικά εκτελεσμένη επιχείρηση που είχε ως στόχο την αποστολή ενός ξεκάθαρου μηνύματος δυσαρέσκειας της Μόσχας προς το Όσλο για την παρουσία και χρήση του συγκεκριμένου ραντάρ, αλλά και των στρατιωτικών δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ στην περιοχή αυτή.

Σύμφωνα με τον Νορβηγό αναλυτή κινήσεις σαν και αυτές υποδηλώνουν ότι η Μόσχα ενδέχεται να αυξήσει τις πιθανότητες για επικίνδυνα περιστατικά στο μέλλον μεταξύ των ρωσικών και νορβηγικών στρατιωτικών δυνάμεων.