Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΚΡΙΜΑ... O Αεξανδρουπόλεως Άνθιμος υπέρ των «Πρεσπών»: «Καλή η Συμφωνία για τα Βαλκάνια» – «Κακώς συνεχίζουν τα συλλαλητήρια»

Την άποψη ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι καλή για τα Βαλκάνια, εξέφρασε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος. Στην άποψη αυτή πρόσθ...


Την άποψη ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι καλή για τα Βαλκάνια, εξέφρασε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος. Στην άποψη αυτή πρόσθεσε ότι κακώς συνεχίζονται τα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία.

Θέση υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, παίρνει ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης κ.Άνθιμος, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ” του Σαββάτου και στον δημοσιογράφο Πάνο Μπαΐλη.




Εκτός από το ζήτημα της συνθήκης με τα Σκόπια, ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως αναφέρθηκε και στην στην αυτοκεφαλία της Ουκρανίας, καθώς και στην έντονη αποσταθεροποίηση που βιώνει η ευρύτερη περιοχή των Βαλκανιών.

Για την κρίση στις χώρες της Βαλκανικής Χερσονήσου επεσήμανε πως το πρόβλημα είναι «εκκλησιαστικό και όχι πολιτικό».

«Όχι στη γεωγραφική κατάκτηση, ναι στην πολιτιστική ενοποίηση»
Το μήνυμα που στέλνει ο Μητροπολίτης Άνθιμος προς όλους τους Έλλήνες είναι το εξής: «Όχι στη γεωγραφική κατάκτηση, ναι στην πολιτιστική ενοποίηση». Αυτό επισημαίνει, αναφερόμενος στην ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων, και προφανώς πιο ειδικά για το Σκοπιανό. Ωστόσο, ο όρος «πολιτιστική ενοποίηση» είναι διττός και μπορεί να κρύβει κινδύνους.

Αν και η μεγάλη πλειοψηφία του λαού είναι αντίθετη στην συγκεκριμένη Συμφωνία που έφερε και ψήφισε με “πρόθυμους” βουλευτές η Κυβέρνηση, με πολύ… έξυπνο τρόπο παίρνει ουσιαστικά θέση υπέρ της, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Στα Βαλκάνια, οποιαδήποτε «συμφωνία» είναι καλύτερη από την «μη συμφωνία»». Παράλληλα και για να κρατήσει κάποιες αποστάσεις και να αποφύγει τις αντιδράσεις όσων διαφωνούν, επισημαίνει: “Για την συγκεκριμένη, των Πρεσπών, φαίνεται ότι χρήζει βελτιώσεων, φυσικό είναι, όμως η ιστορία δεν θα συγχωρήσει τον πολιτικό μας κόσμο συλλήβδην, που «έπαιξε» μικρο-κομματικά παιχνίδια στην εθνικά πληγωμένη πλάτη μας. Ο λαός μας ήθελε την αλήθεια, όχι τον διχασμό! Δεν του άξιζε να διχαστεί σε εθνικόφρονες και μη!”

Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως παίρνει θέσεις που είναι υπέρ της σημερινής Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αφού δεν έχει κρύψει και την συμπάθεια του στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ήταν εξάλλου από τους βασικού υποστηρικτές της συμφωνίας που επιχείρησε να κάνει, κυρίως παρασκηνιακά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τον Πρωθυπουργό και η οποία δεν προχώρησε λόγω των έντονων αντιδράσεων.