Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

«Εφυγε» ο Υποστρατηγος ε.α. ΕΛ.ΑΣ. Γ. Ασημακόπουλος

Εφυγε πριν λιγες ημερες (6/2/2019) απο την ζωή ο μακροβιότερος Αστυνομικός Διευθυντης της Αστυνομικής Διευθυνσης Ζακυνθου Υποστρατηγος ε.α....


Εφυγε πριν λιγες ημερες (6/2/2019) απο την ζωή ο μακροβιότερος Αστυνομικός Διευθυντης της Αστυνομικής Διευθυνσης Ζακυνθου Υποστρατηγος ε.α. ΕΛ.ΑΣ. ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Π. ΙΩΑΝΝΗΣ. Ηταν ο πρωτος Αστυνομικός Διευθυντης στη Ζακυνθο, αφου υπηρετησε και ως Διοικητης Ελληνικης Χωροφυλακης αλλα και στη συνεχεια ως Αστυνομικος Αστυνομικός Διευθυντης επι 3,5 (1982-1985) χρονια στο Νησι.





Το 40νθημερο μνημοσυνό του θα τελεστεί στο Χαλανδρι στις 16 Μαρτίου 2019 στον Αγιο Γεωργιο.

Σε επιστολή του προς την εφημερίδα μας ο υιός του αναφέρει:

Αγαπητοί κύριοι/κυρίες,

Είμαι ο γιος του μακαριστού Ιωάννη Ασημακόπουλου Υποστρατήγου ε.α. ΕΛ.ΑΣ. που ταξίδεψε προς την Ανω Ιερουσαλήμ στις 6/2/2019. Το παράδειγμά του και όλη η βιοτή του θα μας συντροφευουν σε όλη μας τη ζωή. Ακόμα και σήμερα 18 ημέρες μετά την έξοδό του από τον κόσμο τούτο δεχόμαστε τηλέφωνα από συναδέλφους του που δεν γνώριζα λέγοντάς μου ότι ο διοικητής τους και συνάδελφός τους ήταν ένας άνθρωπος τίμιος, αξιοπρεπής, ηθικός και κυρίως αγαπητός που από όπου και αν περασε άφησε το στίγμα του!
Ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ σε επιστολή του προς τον ίδιο και σε εμας την οικογενειά του, εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες προς τον ιδιο για την προσφορά του στο Σώμα της ΕΛ.ΑΣ.
Στην εξόδιο ακολουθία του που τελέστηκε στις 11/2/2019 στις 15:00 στο Χαλάνδρι (Αγιο Γεώργιο), όπου προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θερμοπύλων Ιωάννης, αρκετοί σεβαστοί Ιερείς και αντιπροσωπεία της Ελληνικής Αστυνομίας, διαβάστηκε επικήδειος λόγος, εκφράζοντας τα θερμά συλλυπητήρια του αξιότιμου Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγου κ. Αριστείδη Ανδρικόπουλου και του αξιότιμου επιτελάρχη υποστρατήγου κ. Στυλιανού Βολυράκη.
Η ΕΛ.ΑΣ., Η ΠΟΑΑΣΑ, Η Ε.Α.Α.Σ., Η Ενωση Aποστρατων Σωματων Ασφαλειας Ζακυνθου (κ. Σπυριδων Πυλαρινος) απεστειλαν στεφανι προς τιμη του.

Μετα τιμής
Ο γιός του εκλιπόντος Στρατηγού

Παύλος Ι. Ασημακόπουλος



ΕΠΙΚΕΙΔΙΟΣ
ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΥ. ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Εν αποστρατεία ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ




Ο πατέρας μας Υποστράτηγος ΕΛ.ΑΣ. Ιωάννης Ασημακόπουλος γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό της ορεινής Αρκαδίας, το Παλαιόκαστρο Γορτυνίας ανήμερα των Χριστουγέννων. Προερχόνταν από μια πολύτεκνη τετραμελή οικογένεια και ήταν ο δευτερότοκος υιός του Παύλου και της Αγγελικής Ασημακόπουλου ή Βασιλοπούλου το γένος Θεοχάρη.
Τα αδέλφια του ο Παναγιώτης Ασημακόπουλος Θεολόγος – φιλόλογος αναπαυμένος εις τις αγκάλες του Κυρίου. Η Βασιλική Μητρογιάννη, πολύτεκνη μητέρα, αναπαυμένη και αυτή εις την χαρά του Κυρίου. Η Γεωργία Κανελλοπούλου, συνταξιούχος Δικαστικός Υπάλληλος.
Ο πατέρας του Παύλος είχε αποφοιτήσει από το Σχολαρχείο την εποχής εκείνης και ζούσε εις το Παλαιόκαστρον. Η δε μητέρα του Αγγελική φρόντιζε τα παιδιά της. Φτωχή πλήν όμως τίμια οικογένεια όπου στις αρχές του Β Παγκοσμίου Πολέμου έφυγαν με τα πόδια από το χωριό με προορισμό την Κόρινθο με σκοπό την επιβίωση τους.
Στην Κόρινθο ο μικρός Γιάννης μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του Παναγιώτη, καθ΄όλη την διάρκεια των σχολικών του χρόνων ακολούθησε το επάγγελμα του στιλβωτού που ασκούσε ο πατέρας του για να βοηθά την οικογένειά του. Γυάλιζε και λούστραρε τα παπούτσια με το φορητό του κασελάκι στον σταθμό του τρένου και των λεωφορείων.
Το 1954 αποφοίτησε από το 1ο οκτατάξιο Γυμνάσιο Κορίνθου κλασσικής κατεύθυνσης.
Στις 3 Μαρτίου 1955 κατετάγη στο σώμα της Ελληνικής Χωροφυλακής επί πενταετή θητεία εις Υπέστη όλες τις προβλεπόμενες δοκιμασίες και εξετάσεις και προήχθη στο βαθμό του ενωμοτάρχη το έτος 1958.
Μετά από εξετάσεις εισέρχεται στην Σχολή Αξιωματικών Χωροφυλακής το Σεπτέμβριο του 1960.
Εξέρχεται εκ της σχολής βαθμοφόρος κατά το τελευταίο έτος με σειρά 23ος εκ των 60 αποφοιτησάντων με τον βαθμό του Ανθυπομοιράρχου.
Υπηρέτησε ανά την Ελλάδα σε πολλά μέρη σε δύσκολους καιρούς .
Ενδεικτικά αναφέρω: Σύμη, Ρόδο, Γύθειο , Λάγια, Αρεόπολη, Φολέγανδρο, Καλογρέζα, Παπάγου, Γλυφάδα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Φρουραρχείο βουλής των Ελλήνων, Σχολή αξιωματικών Χωροφυλακής, Αστυνομική διεύθυνση Ζακύνθου.
Προήχθη σε όλους τους προβλεπόμενους βαθμούς κατ΄εκλογήν ήτοι: υπομοιράρχου, Μοιράρχου, Ταγματάρχου, αντισυνταγματάρχου, Αστυνομικού Υποδιευθυντή, Αστυνομικού Διευθυντή, Ταξιάρχου και αποστρατεύτηκε με το βαθμό του Υποστρατήγου της Ελληνικής Αστυνομίας στις 2 Ιανουαρίου του 1987.
Ήταν δε ο πρώτος Αστυνομικός διευθυντής που υπηρέτησε στην Αστυνομική διεύθυνση Ζακύνθου μετά την ενοποίηση των δύο σωμάτων (χωροφυλακής και αστυνομίας πόλεων) με την μακροβιότερη και επιτυχημένη θητεία έως ακόμη και σήμερα στη Νήσο. Για αυτά τα σχεδόν 3,5 χρόνια διοικήσεως του σε πολύ δύσκολους καιρούς μιλούν όλοι οι Ζακυνθινοί ότι επρόκειτο για ένα εξαίρετο άνθρωπο.
Υπηρέτησε το ένδοξο Σώμα της Ελληνικής Χωροφυλακής και στη συνέχεια της Ελληνικής Αστυνομίας επί 32 έτη.
Είναι απόφοιτός και Μετεκπαιδευθείς
•της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Χωροφυλακής
•του Νομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
•του Σχολείου Στελεχών Πολιτικής Αμύνης
•της εν Αμαρουσίω Σχολής Εθνικής Ασφαλείας Αξ/κών Χωρ/κής- Αστυν. Πόλεων
•της εν Αθήναις Σχολή Αγορανομίας Αξ/κών Χωρ/κής – Αστυν. Πόλεων (σειρά επιτυχίας : 30ος μεταξύ 50 μετεκπαιδευθέντων)
•της Σχολής Επιμορφώσεως Ανωτέρων Αξ/κών Χωρ/κής – Αστυν. Πόλεων
του απονεμήθηκαν
Τα Μετάλλια Στρατιωτικής Αξίας Δ΄, Γ΄, Β΄ τάξεως
Ο Χρυσούς Σταυρός του Τάγματος της Τιμής,
Ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικα,
Ο Σταυρός των Ταξιαρχών του Τάγματος του Φοίνικα
Ήταν:
•Ιδρυτικό μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας.
•Μέλος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (Ε.Α.Α.Σ.).
Πατέρα μας υπηρέτησες σε πολλά Αστυνομικά Τμήματα και Διευθύνσεις της Πατρίδος σου, πάντα πιστός στο καθήκον και υπηρετώντας το δίκαιο του Έλληνα πολίτη.
Δίπλα σου πάντα η αγαπημένη σου σύζυγος Αικατερίνη ή όπως συνήθιζες να την αποκαλείς η Καίτη σου! Σιωπηλή και ταυτόχρονα το στήριγμα σου.
Ήσουν ακέραιος, ευγενής, πράος μα κυρίως δίκαιος και ΥΠΟΜΟΝΕΤΙΚΟΣ. Μέγα σου προτέρημα η υπομονή.
Ήσουν από αυτούς τους υποψηφίους στην Σχολή Αξιωματικών που κατάλαβες το θέμα της έκθεσης : « Σταγόνες ύδατος πέτρας κοιλαίνουσι», φράση του Πλούταρχου, Ηθικά 2D με αποτέλεσμα να εισέλθεις στην Σχολή Αξιωματικών, κυρίως όμως να κάνεις πράξη σε όλη σου την ζωή την επιμονή και την υπομονή!
Από όπου κι αν πέρασες άφησες το στίγμα ενός πράου δίκαιου και υπομονετικού ανθρώπου.
Ο μακαριστός αδελφός σου Παναγιώτης έλεγε ότι ήσουν γεννημένος για δάσκαλος ή ιερέας.
Οι συνάδελφοί σου, όλοι όσοι συνυπηρέτησαν μαζί σου μιλούν για έναν άνθρωπο ταγμένο στο καθήκον, ειλικρινή, αληθινό, τίμιο, άκακο και κυρίως αγαπητό.
Η οικογένειά σου ήταν το πρώτο σου μέλημα και κατά την διάρκεια της ζωής ως εν ενεργεία Αξιωματικός αλλά και μετά την αποστρατεία σου. Ήσουν σε όλα νοικοκύρης. Για όλα μεριμνούσες και όλα τα τακτοποιούσες.
Μας δίδαξες αξίες και ήθος, μας έδωσες σαν πατέρας ότι είχες για να μας μορφώσεις .
Η βιωτή σου όμως και το παράδειγμά σου ήταν αυτά που μας μόρφωσαν στην ζωή μας. Πάντα θα λειτουργούν μέσα μας ως φάρος αναμμένος!
Ζώντας τα τελευταία χρόνια την βαριά νευρολογική ασθένεια του πάρκινσον μαζί σου διαπιστώσαμε πόσο δυνατός είσαι ψυχικά διδάσκοντάς μας ακόμη και στο κρεβάτι του πόνου την αρετή την υπομονής! Κρατώ την τελευταία εικόνα που μου χάρισες ένα χρόνο πριν όπου ο Απ. Πέτρος στην φουρτουνιασμένη θάλασσα πιάνει το Χέρι του Κυρίου του…
Μου είπες δε: παιδί μου πάντα να ζητάς το Χέρι του Κυρίου σου στη ζωή σου!
Ο Αξιόλογος θεράπων Ιατρός σου Αντισυνταγματάρχης (ΥΙ), Αρχίατρος Νικολάου Γεώργιος , Νευρολόγος έγραψε μετά την κοίμησή σου:
«Ήταν από τους πιο ψυχικά δυνατούς ασθενείς μου»!
Τον ευχαριστούμε θερμά για ότι έκανε για εσένα και τον συγχαίρουμε που έβλεπε την ιατρική ως λειτούργημα!
Ευχαριστούμε όλους τους θεράποντες Ιατρούς που ήταν δίπλα σου σε όλες τις δύσκολες στιγμές
Τον κ. Απόστολο Τσαντηλα, Ταγματάρχην, Γενικό Ιατρό
Τον κ. Γεώργιο Μπουμπούση, αντισυνταγματάρχη, Γενικό Χειρουργό
Τον κ. Ανδρέα Τσέλιο, αντισυνταγματάρχη, Ειδικό Καρδιολόγο
Τον κ. Δημήτριο Τζαμουράνη, ειδικό Παθολόγο
Τον κ. Λάζαρο Μουταφίδη, αντισυνταγματάρχη, Αναισθησιολόγο
Τον κ. Ιωάννη Καρελλά, συνταγματάρχη, Ειδικό Παθολόγο-Eντατικολόγο
Όλους αυτούς που ήταν μαζί σου καθ΄όλη την διάρκεια της ασθένειας σου στην οικία σου και στο νοσοκομείο.
Γνωρίζω ότι δεν σου άρεσαν τα πολλά λόγια. Πάντα έλεγες να μην λέμε πολλά. Ο λόγος μας να είναι μεστός και περιεκτικός. Γι΄αυτο θα σου πω μόνο αυτό που μου είπε ό μικρός σου εγγονός Γιαννάκης:
«Μπαμπά, τώρα που τον παππού-στρατηγό τον πήρε ο Χριστούλης στην αγκαλιά του που θα κοιμάται για να τον βλέπουμε;» Την απάντηση την αφήνω σε εσένα να την διαχειριστής!
Η μητέρα μας και σύζυγός σου Κατερίνα (καιτούλα) που επί 50 χρόνια στάθηκε ακλόνητη δίπλα σου, τα παιδιά σου Αγγελική, Παύλος, Μαρία, Βαγγέλης, Γιάννης, Πωλίνα και τα πέντε εγγόνια σου (Στέλιος, Γιάννης, Νικόλας, Κατερίνα, Γιαννάκης) σε αποχαιρετούμε μόνο σωματικώς…
Προ ολίγης ώρας επικοινώνησε μαζί μου O Αρχηγός της ΕΛΑΣ Αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος δια μέσω του Επιτελάρχη του Υποστρατήγου κ. Βολυράκη σε αποχαιρετά…λέγοντάς μας ότι πρέπει να είστε περήφανοι για τον Στρατηγό Πατέρα σας. Αιωνία η μνήμη του!
Ψυχικά νιώθουμε ότι εν Χριστώ θα είσαι κοντά μας πάντοτε!
Σε αγαπάμε πάντα…γιατί όλα ήταν …είναι και θα υπάρξουν!
Καλή αντάμωση Πατέρα μας, την ευχή σου να έχουμε,
Καλό Παράδεισο, Καλή Ανάσταση
Χριστός Ανέστη!
O υιός σου Παύλος

Πηγή: imerazante.gr